Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το φάλτσο του Μπιθικώτση

Μας το διηγήθηκε ο φίλος μας, ο Κώστας Κίτρινος που διαθέτει ένα εκπληκτικό μουσικό αρχείο. Μπορείς να του ζητήσεις τα ποιο σπάνια κομμάτια.. Τα έχει και ξέρει και την ιστορία τους. Στην περίφημη  λοιπόν μας είπε, συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στο Θέατρο Κεντρικόν τον Μάρτιο του 1961, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ξεκίνησε να τραγουδάει το "Σε πότισα ροδόσταμο" αλλά  το τρακ δεν τον άφησε να συνεχίσει.  Τελικά στο διάλειμμα ο Αλέκος Αλεξανδράκης έδωσε στον Μπιθικώτση ένα "ειδικό χάπι από το εξωτερικό" (ψίχα από ψωμί ήταν, δηλαδή plasebo) κι έτσι συνήλθε.
Όπως ακούσαμε, ο Γρηγόρης  κατάφερε να πει ολόκληρη αλλά φάλτσα, την πρώτη στροφή του “ροδόσταμου”, πριν εγκαταλείψει την σκηνή ψιθυρίζοντας “με συγχωρείτε πάρα πολύ, είμαι άρρωστος”...
 Στις 20 και 22 Μαρτίου του 1961, στο  θέατρο Κεντρικόν της πλατείας Κολοκοτρώνη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζηδάκις. Την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας διηύθυνε ο Μίκης, με σολίστ στο μπουζούκι τον Μανώλη Χιώτη και τραγουδιστές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση , τον Στέλιο Καζαντζίδη με την Μαρινέλλα , την Μαίρη Λίντα και τον Τέρη Χρυσό (στην πρώτη του εμφάνιση). Ο Μάνος Χατζηδάκις συμμετείχε φιλικά σε δύο κομμάτια παίζοντας πιάνο. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Μάρω Κοντού.
Εδώ ο Μπιθικώτσης χωρίς τράκ..
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος