Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Γιάννης και Φάνης Κοτταράς, οι καραβομαραγκοί της Ερμιόνης

Σήμερα ουσιαστικά μια οικογενειακή παράδοση  έφτασε στο τέλος της, δήλωσε στη σελίδα του στο fb ο Φανής Κοτταράς. 

Έχουν  γίνει πολλά αφιερώματα και δικαίως, στους μοναδικούς καραβομαραγκούς μας.
 Αναδημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης το 2009.

  Καθημερινά περνάμε από το ναυπηγείο τους στο Μπίστι και βλέπουμε από την ανοικτή πόρτα ένα σκαρί να μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

 Πήραμε το θάρρος να μπούμε και να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά τους, γι αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα του καραβομαραγκού, που τείνει να εξαφανιστεί.
  Μας καλοδέχτηκαν ο Γιάννης και ο Φάνης και πρόθυμα μας ξενάγησαν στα μυστικά της δουλειάς τους.

Το νέο εννιάμετρο σκαρί

    Μας μίλησαν για τον παππού τους, τον Γιάννη Κοτταρά (1901-1980) που ζούσε στη Δοκό.  Έβοσκε μικρός τα  γιδοπρόβατά τους στο νησάκι Τρίκερι και σκάρωσε από ξύλα, που ξέβρασε εκεί η θάλασσα, την πρώτη του μικρή βάρκα.
 Αυτή η μικρή η βάρκα στάθηκε η αφορμή να γίνει ο πρώτος καραβομαραγκός στην Ερμιόνη.
 Από το 1928 που ξεκίνησε την δραστηριότητά του,  κατασκεύασε τις περίφημες βάρκες τύπου ΄΄Παπαδιά΄΄ και μ αυτές οι ντόπιοι σφουγγαράδες έφταναν μέχρι την Αφρική..

Οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος Κοτταράς

Μαθήτευσαν μαζί του και ακολούθησαν την τέχνη του οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος, ο ανιψιός του Δήμος Κοτταράς , ο Λάζαρος Σπετσιώτης και ο Νίκος Κουτούβαλης.
  Κατά την ξενάγησή  μας στο σημερινό ναυπηγείο θαυμάσαμε φωτογραφίες καραβιών που είχαν εκείνοι κατασκευάσει.

 Μας έδειξαν το Aurora, το μεγαλύτερο σκαρί που έχει κατασκευαστεί στα Μαντράκια από τους Μαστρογιώργη , Μαστροδήμο και Γιάννη Κοτταρά.
Έχει μήκος 19,50 μέτρα και είναι σκάφος αναψυχής.
Μέσα στο ναυπηγείο τώρα φτιάχνεται ένα 9μετρο αλιευτικό, παραγγελία ενός ψαρά από την Αίγινα.
Μας εξήγησαν ότι τα ξύλα για το σκελετό (τα στραβόξυλα) είναι από πεύκο Μυτιλήνης και το πέτσωμα γίνεται από Αφρικανικό ξύλο Ιρόκο, που καρφώνεται με καρφιά γαλβανιζέ και με βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι.
Ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου σκάφους είναι 6-8 μήνες συνήθως και ο χρόνος ζωής τους, με καλή συντήρηση, είναι απεριόριστος.


Με έκπληξη μάθαμε ότι η κρατική τηλεόραση, με την έναρξη αυτής της κατασκευής έχει εγκαταστήσει μια κάμερα που καθημερινά καταγράφει την εξέλιξη των εργασιών στο σκαρί , με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλει το επάγγελμα του καραβομαραγκού που χάνεται.


  Άξιοι συνεχιστές της ναυπηγικής τέχνης, αφού ο ναυτικός χαρακτήρας της Ερμιονίδας είναι πανάρχαια κληρονομιά.

Λαζαράκια | Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος


 Οι γιορτές αρέσουν στα παιδιά!

Οι γιορτές χαρακτηρίζονται από κοινωνικότητα και απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους.
Η ύπαρξη ηθών και εθίμων ή τοπικών συνηθειών και γεγονότων καθορίζει το εορταστικό πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη της κοινότητας να βιώσουν συναισθήματα και να αναπτύξουν δεσμούς. Κατά την προετοιμασία τους, λαμβάνουν χώρα κάποιες «τελετουργικές» και εθιμικές πράξεις.

«Αν το παρελθόν διατηρηθεί ζωντανό, όχι ως εξιδανικευμένη συνθήκη, αλλά ως κατάσταση που πραγματικά υπήρξε και μαζί με αυτή η κριτική σκέψη και κουλτούρα, ίσως οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν τους και να οργανώσουν με καλύτερη αυτονομία το μέλλον τους», γράφει η Καθηγήτρια Μπετίνα Ντάβου.
Έτσι κι εμείς τα μέλη του Δ.Σ της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ», θελήσαμε να εμπλέξουμε τα παιδιά ενεργά σε μια διαδικασία μάθησης, έρευνας, δημιουργίας, χαράς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ποικίλα υλικά από το φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, φτιάχνοντας χθες, 27/04/2024 στο Μουσείο παιχνιδιών της πόλης μας τα Λαζαράκια και τα Βάγια.

Να σημειώσω εδώ, ότι την Τετάρτη που πέρασε κατασκευάσαμε το ομοίωμα του Λάζαρου με τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης και τη δασκάλα τους Φένια Παππά.
Μετά την κατασκευή λοιπόν βγήκαμε στους δρόμους με τις Λαζαρίνες και τους Λαζαριστές και τραγουδήσαμε τα «Κάλαντα του Λάζαρου». Η συμμετοχή και η χαρά ήταν έκδηλη τόσο των παιδιών όλων των ηλικιών, όσο και των συνοδών τους.

Σύμφωνα πάντα με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, λαμβάνουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και τις προηγούμενες μαθησιακές και κοινωνικές εμπειρίες, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες.
Κάνοντας αναγωγή στις γιορτές και στα έθιμα δίνουμε έμφαση στην εκπαιδευτική πράξη, στην απόλαυση, στην ψυχαγωγία δίνοντας ευκαιρίες επαφής με τα έθιμα του τόπου μας.
Μετά το Λιμάνι και τα Μαντράκια ολοκληρώθηκε η «πομπή» μας στην Πλατεία πεύκου, όπου μας γλύκανε η κ. Λίτσα Κουτρουμπή με καραμέλες και σοκολατάκια, αλλά μας έβαλε στο καλάθι μας και αυγά, έτσι όπως έδιναν παλιά στις Λαζαρίνες οι Ερμιονίτισσες νοικοκυρές. Αυτό θα πει ερμιονίτικη κουλτούρα!
Σύσσωμο το Δ.Σ. στη διαδικασία, η κ. Μαρία Τράκη υπεύθυνη του Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου κ.Θέλξη Ζερβού, κ. Μαρίκα Κανέλλη-Τουτουντζή, κ. Μαρία Βόντα.
Για το Δ.Σ. η Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.
Βιβή Σκούρτη

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή: Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

 Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

Ναι, έτσι είδα την επιτυχημένη χορευτική παρουσίαση της Χ.Ο.ΕΡ. με το δάσκαλό της κ. Κωστή Σκούρτη. Μέσα από τους μονόλογους των χορευτών σε κάθε ενότητα, υπήρχε ένα μήνυμα. Όπως: το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της γενναιοδωρίας, της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και όχι μόνο. Και ύστερα ήρθαν οι υπέροχοι συμβολισμοί και τα σύμβολα. Σε ορισμένους χορούς που χορεύονται σαν σπείρα, συμβολίζεται η εμφάνισή μας στο γήινο κόσμο και η επιστροφή στην πηγή μας, δηλαδή στο Θεό (Ζωή – Θάνατος).

Ο χορός του ζευγαριού, η δυάδα, συμβολίζει τον πρώτο σταθμό της δημιουργίας του ανθρώπου. 

Και τώρα τα σύμβολα: η ποδιά στη γυναικεία φορεσιά συμβολίζει την προστασία στα σημεία αναπαραγωγής. Η μαντίλα στο κεφάλι καλύπτει και προστατεύει τον αυχένα, από όπου πίστευαν ότι μπορεί να περάσει η κακή ενέργεια. Το λευκό μαντήλι χειρός, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του «πρωτοχορευτή» και του «βαστάζου» και σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά. Σε γυναικείο χορό τώρα, το μαντίλι που κουνούν οι κοπέλες από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο, με χέρια τρεμάμενα, είναι μία επίκληση προκειμένου να βρέξει.

Εκτός λοιπόν από την ποικιλομορφία στην παραδοσιακή φορεσιά και την ομορφιά της όπως και την τέλεια απόδοση στο χορό πήραμε και το μήνυμα του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Όλοι μαζί λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Κωστή συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή

απόκοσμο πρωινό

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ευθύνη και ενσυναίσθηση του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Ευθύνη και ενσυναίσθηση

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί, κυρία μου!»

Είναι τα λόγια του αστυνομικού υπηρεσίας της «άμεσης δράσης» λίγο προτού ακουστεί η κραυγή θανάτου της 28χρονης Κυριακής! Είναι λόγια αντίστοιχα με εκείνα που έχουμε ακούσει οι περισσότεροι να βγαίνουν από το στόμα λειτουργών διορισμένων στο Δημόσιο (αστυνομικών, γιατρών, εκπαιδευτικών κ.ά.) ή εκλεγμένων να το υπηρετούν (βουλευτών, μελών της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.) αλλά και ιδιωτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ζούμε στην ίδια κοινωνία, δημιουργούμε σχέσεις.

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά στην περίπτωση που αναφέρεσαι χάθηκε άδικα μια ζωή.

Συμφωνώ! Αλλά και στις άλλες περιπτώσεις, που κι εσείς γνωρίζετε από την εμπειρία σας πολύ καλά, καταστρέφονται ζωές και περιουσίες και κηλιδώνονται πρόσωπα. Δύο νομίζω πως είναι οι λέξεις κλειδιά σ’ αυτές τις καταστάσεις: Ευθύνη και ενσυναίσθηση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό και από κάθε ρητορική της περασμένης 50ετίας. Η έννοια της ευθύνης ήταν βασικός θεσμός της Αρχαίας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου καλωσορίζει...τον Άγγελο Τερζάκη

 Οι συντελεστές του πολιτιστικού προγράμματος «Άγγελος Τερζάκης, η Μενεξεδένια Πολιτεία», φιλόλογοι, κ. Αλεξάνδρα Πιτουρά και κ. Πέτρος Λυγίζος, νιώθουμε την ειλικρινή ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας τόσο προς την κ. Φλωρίκα Κυριακοπούλου, που υπήρξε η βασική χορηγός του όλου εγχειρήματος, όσο και προς την κ. Καλού Αναστασία, που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευόδωση του σχεδίου.

Επρόκειτο για μια ιδέα της κ. Πιτουρά, να μελετήσουν οι μαθητές ένα αυτοτελές λογοτεχνικό έργο, προκειμένου να έλθουν σε ουσιαστική επαφή και να αγαπήσουν πιο βαθιά την Λογοτεχνία. Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Διεύθυνση

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Επισκέφθηκε ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Θερμησίας

 Επισκέφθηκε ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Θερμησίας.

 Τα υπέροχα παιδιά με τις εκπαιδευτικούς εμπέδωσαν όλα όσα έμαθαν στο Σχολείο τους .

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα. 

 Την υφαντική, την μοδιστρική, τον τσαγκάρη, τον ντελάλη .



Γνώρισαν τους ήρωες μας, τα όπλα που πολέμησαν και ήμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι. Αγάπησαν τα παλαιά πράγματα, μας υποσχέθηκαν ότι θα τα φυλάξουν όσα έχουν στο σπίτι τους. 


Άκουσαν ότι, κάθε παλαιό αντικείμενο έχει μια ιστορία, να την γνωρίσουν και να την διηγούνται στους άλλους. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.<< ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ. >> Μας το υποσχέθηκαν.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παράβαση | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης



 Πρεμιέρα σήμερα για την "Παράβαση" της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης...


Σας περιμένουμε...

Κάντε τις κρατήσεις στα αναγραφόμενα τηλέφωνα...

#χοερ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

συγκεντρώνουμε βιβλία για παιδιά



 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ«ΚΛΕΦΤΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ» 


Στην ετήσια Γιορτή Βιβλίου του Μουσείου Μπενάκη 
συγκεντρώνουμε, με τη βοήθεια των φίλων του Μουσείου, 
βιβλία για τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών 
σχολείων της περιφέρειας ή δομών που σχετίζονται με τα παιδιά.  

Στη φετινή Γιορτή (Παρασκευή 26 – Κυριακή 28 Απριλίου)συγκεντρώνουμε βιβλία 
για την ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ» / ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 
και τη Βιβλιοθήκη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΠΛΟΕΣ» - ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Κόμικς, λογοτεχνία, παραμύθια, βιβλία τέχνης, δοκίμια, λεξικά…  

Οι φίλες και οι φίλοι που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν, κατά τις μέρες της Γιορτής, 
να φέρουν τα βιβλία που επιθυμούν να προσφέρουν στην Πειραιώς 138.   
Εκτός από τη χαρά που θα λάβουν βοηθώντας στην πρωτοβουλία αυτή, 
θα λάβουν και ως (μικρό) αντίδωρο μία έκδοση του Μουσείου. 

«Διαβάστε και διαδώστε» την είδηση, όπως λέγαμε παλιά, 
ή έστω, κοινοποιήστε την, όπως λέμε σήμερα, στις μέρες του fb.




από τον ιστορικό Dimitris Arvanitakis
Έλλη Βασιλάκη 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

«ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» του Γιάννη. Μ. Σπετσιώτη

 «ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»

του Γιάννη. Μ. Σπετσιώτη

Επικεντρωμένοι στους στόχους μας, με αυξημένη έμπνευση, δημιουργική διάθεση, όραμα και νέες συνεργασίες ευελπιστούμε να απολαμβάνετε το νέο 33ο τεύχος του περιοδικού μας!

Η ύλη του, με θέματα του χθες και του σήμερα από τα περισσότερες περιοχές του Δήμου μας, ελπίζουμε να σας εξέπληξε ευχάριστα. Αφήστε, λοιπόν, πίσω σας κάθε δισταγμό και γίνετε ένας κρίκος της αλυσίδας των αρθρογράφων του!  Προωθήστε με θάρρος τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τα βιώματά σας! Βρείτε νέες διεξόδους στη ζωή σας! Απολαύστε δημιουργικά εγχειρήματα! Αξιοποιείστε το ταλέντο σας! Διεκδικείστε κι σεις το μερίδιό σας ώστε να προχωρήσει ο πολιτισμός στον τόπο μας ένα βήμα μπροστά!Και μην ξεχνάτε ότι η Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδας είναι ο μοναδικός σύλλογος και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που έχει το δικό του, δυναμικό έντυπο. Αυτό κάτι λέει! 

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα των αρθρογράφων που εξακολουθούν να φέρνουν στην καρδιά της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας τον παλμό των κατοίκων της!

 

 

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δρύοπες :22-26 Απριλίου ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



 Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία από 22 έως 26 Απριλίου, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες στη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού.

 

Στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία, από 22 έως και 26 Απριλίου καλούμε τους μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων της Επαρχίας Ερμιονίδας και τους ενήλικες, να συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ στις προπονήσεις όλων των τμημάτων του ΓΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΡΥΟΠΕΣ, που υλοποιούνται σε ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, για να γνωρίσουν τα Ολυμπιακά αθλήματα του στίβου, με σύνθημα: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:
Προνήπιο-Νήπιο-Α' δημοτικού: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16:10-17:00
Β' - Γ' δημοτικού: ΤΡΙΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 16:00-17:00
Δ' - Ε' δημοτικού: ΤΡΙΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 17:00-18:00
ΣΤ' δημοτικού - Α',Β',Γ' Γυμνασίου - Α',Β',Γ' Λυκείου: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15:00-16:10
Ενήλικες: ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:00-19:00

Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε με χαρά στο Προπονητικό Αθλητικό Κέντρο Κρανιδίου και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία (+30 6972501331).

Με εκτίμηση,
εκ μέρους του Δ.Σ.

Let’s do it Greece στην Ερμιόνη

 

Την Κυριακή 14/04/2024 πραγματοποιήθηκε η δράση Let’s do it Greece!!

Στόχος μας ήταν ο καθαρισμός και η περιποίηση του δασυλλίου Μπίστι.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν σε αυτό!

Ευχαριστούμε το  Ι.Λ.Μ.Ε το οποίο εκπροσωπήθηκε από την  πρόεδρο του, Τινα Αντωνοπούλου.

Η Ερμιόνη  ανήκει σε όλους εμάς …..

Η Ερμιόνη περιμένει την φροντίδα από ολους εμάς….

Εκ μέρους  της Κοινότητας Ερμιόνης

Αθανάσιος Πάτσιος


Περισσότερες φωτογραφίες http://www.ermion.gr



Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO: Τι είναι αυτό; Ποια τα μετρήσιμα αποτελέσματά του;



 Είναι Έκθεση προϊόντων Περιφέρειας Πελοποννήσου που απευθύνεται γενικά στο πλήθος;

Είναι Έκθεση που απευθύνεται σε ντόπιους επιχειρηματίες με σκοπό την προβολή των προϊόντων τους;
Είναι Έκθεση που στοχεύει σε ξένους επιχειρηματίες που θα έρθουν να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες με ντόπιους παραγωγούς, όπως δηλώνει και το EXPO; Δηλαδή έχει εξαγωγικό προσανατολισμό;
Είναι Έκθεση προώθησεις του τουριστικού προϊόντος;
Είναι Έκθεση όπου οι Δήμοι προβάλλουν τις ομορφιές του τόπου τους;
Είναι Έκθεση προβολής Δήμων και Επιμελητηρίων;
Είναι Έκθεση που δίνει ευκαιρία στην Περιφερειακή και Δημοτική Διοίκηση + Επιμελητήρια για παρουσία και εκφώνηση λόγων;
Είναι Έκθεση για να δουλέψουν τα επαγγέλματα της Τρίπολης λόγω προσέλευσης κόσμου;
Είναι Έκθεση χωρίς πρακτικό νόημα πέραν του να κάνουμε και εμείς οι Πελοποννήσιοι (οι μισοί γιατί οι άλλοι μισοί ανήκουν στη Δυτική Στερεά) κάτι;

Διάβασα το site της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO, διάβασα την ανακοίνωση του Δήμου μας, την ανακοίνωση του κυρίου Τατούλη, δεν κατάλαβα τίποτα. Πουθενά κάτι το μετρήσιμο.

Κατάλαβα όμως πολλά από τις ευχαριστίες του Δήμου μας προς τους παρακάτω ντόπιους παραγωγούς της Ερμιονίδας που μέσω του Δήμου και των Επιμελητηρίων παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην Έκθεση:

Διάλεξη στο BLOD: Στο εργαστήριο του Μυκηναίου χρυσοχόου



Η χρυσοχοΐα είναι αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή και πολυσυζητημένη έκφανση της μυκηναϊκής τέχνης: αντικείμενα είτε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από χρυσό είτε διακοσμημένα με χρυσά στοιχεία, όπως κοσμήματα, ενθέσεις επίπλων, πολυτελή αγγεία και όπλα, μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των Μυκηναίων χρυσοχόων, για τους οποίους δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα. Η παρούσα διάλεξη αφιερώνεται σε αυτούς ακριβώς τους δημιουργούς, συνδυάζοντας αρχαιολογικά και επιγραφικά δεδομένα με συμπεράσματα από την πειραματική ανασύνθεση τεχνικών χρυσοχοΐας της εποχής, στα οποία κατέληξαν οι συγγραφείς μετά από πολύχρονη έρευνα.
Συνδεθείτε εδώ :https://www.blod.gr


Μια πρόταση της Μυρσίνης Σαμαρά

Γιάννης Φέρτης

 

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Βασίλης Γκάτσος Παν τα νιάτα παν τα κάλλη, δεν ξαναγυρίζουν πάλι.



 Η τεχνολογία τα σαρώνει όλα.

Κάποτε ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα. Μπήκε σε όλα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις ως μάννα εξ ουρανού. Λέγαμε ότι στις εκκλησίες, τα μοναστήρια, δεν θα μπει, λόγω παράδοσης. Εκεί  κυρίαρχο θα παραμείνει το άγιο φως του καντηλιού, του κεριού, και ο κωδωνοκρούστης.

Αμ δε! Όχι μόνο μπήκε το ρεύμα αλλά και τα αιρκοντίσιον, τα καλοριφέρια και οι αυτόματες καμπάνες που σου βγάζουν ό,τι κωδωνοκρουσία θέλεις επί 24ώρου βάσεως. Σε λίγο ο παππάς θα βρίσκεται μακριά και θα ρυθμίζει όλες τις συσκευές της εκκλησίας του από το κινητό του. Περνάς από κλειστές εκκλησίες και, νύχτα - μέρα, ακούγονται από μέσα ψαλμωδίες, λες και γίνεται λειτουργία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα την παρακολουθείς κατανυκτικά και από την τηλεόραση. Νομίζετε ότι είναι μακριά ο καιρός που σε μακρινές εκκλησίες που δεν έχουν παππά, κάλλιστα θα γίνεται λειτουργία με 3D ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη;

Τα ίδια έχει αρχίσει να παθαίνει και το κράτος μας το ευρύ και το στενό, το ρηχό και το βαθύ, ήτοι το πλέον αναχρονιστικό, σπάταλο και καταπιεστικό της Ευρώπης. Μη φωνάζετε οι της Ερμιονίδας και οι τοπικοί βουλευτές, έτσι για την τιμή των όπλων (ή των ψήφων;), μπας και σας επιστραφεί καμιά υπηρεσία πίσω. Το μόνο που θα πετύχετε είναι το βράχνιασμα. Όλες για Ναύπλιο θα πάνε και γρήγορα από κει ...στο πουθενά! Δηλαδή άυλες με κατοικία στο Cloud! Δείτε την Εφορία. Έτσι θα γίνουν όλα. Όλοι και όλα θα αναφέρονται στο σύννεφο!
 Μπείτε λοιπόν στο ποτάμι πρόθυμοι, σαν έτοιμοι από παλιά, για κολύμπι, αλλά κόντρα στο ρέμα δεν έχετε καμία τύχη.  Απλά, φροντίστε με όλες σας τις δυνάμεις να εκμεταλλευτείτε το ρέμα, για ένα κράτος απλό, μικρό, αποτελεσματικό, κράτος λειτουργών και όχι δυναστών,  που μόνιμη έγνοια του θα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, του δημότη, των επιχειρήσεων. Ένα κράτοςπελατοκεντρικό.
Αυτό για την Ερμιονίδα είναι ..... ιδιαίτερα εύκολο, γιατί υπάρχει ευτυχής πολιτική σύμπνοια με 92,15% με τη ΝΔ ή προσκείμενο σε αυτήν.
Την πρώτη τετραετία η Κυβέρνηση .... αφοσιώθηκε στο να εκσυγχρονίσει το ευρύ και το στενό κράτος και στην τρέχουσα θα ρίξει όλο το βάρος στο ρηχό και στο βαθύ. Σαν έτοιμοι από καιρό, συμπορευόμεθα.
Και αμείλικτο το ερώτημα:
Δήμοι σαν το δικό μας, που συνενώνουν χωριά, έχουν κανένα νόημα;
Αποδείχθηκε ότι από την ημέρα της ιδρύσεώς τους προσέφεραν κάτι περισσότερο στον τόπο και στους δημότες, από ό,τι πρόσφεραν οι παλιές Κοινότητές μας;
Βρήκε πόρους ο Δήμος ... λόγω μεγέθους και πηγές δωρεάν χρήματος, ή μόνο πηγές δανείων και προβλημάτων;
Η σύμπτυξη των Κοινοτήτων εις Δήμον Ερμιονίδας μήπως είχε ως αποτέλεσμα η μία Κοινότητα να παρεμποδίζει την ανάπτυξη της άλλης;

Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

"στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα" Τεύχος 33

 






ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ

δεν τρέφω αυταπάτες για την κοινωνία που ζούμε





Έλλη Βασιλάκη

... βιάζονται να αποχωρήσουν από αυτό το σκηνικό που θυμίζει ταινία...

Πόλεις χωρίς κατοίκους, 
σκηνικά για τουρίστες 


Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει νεκρώνω πόλεις, δουλεύω για ένα αφήγημα, διαλύω ζωές ανθρώπων, προσφέρω μόνο υπηρεσίες και τίποτε παραγωγικό; Μετατρέπω τα πάντα σε σκηνικά που δεν συμπεριλαμβάνουν όλους εμάς; 

γράφει ο Γιώργος Τούλας 
12 Απριλίου 2024


Κέντρο Αθήνας. Μεσημέρι της Τρίτης. Καλοκαιρινό μεσημέρι, όχι ανοιξιάτικο. Τουρίστες, χιλιάδες τουρίστες η μόνιμη εικόνα. Στο αεροδρόμιο, στο μετρό μέχρι το κέντρο και φυσικά σε κάθε γωνιά του κέντρου. Ένα ανθρώπινο μελίσσι που βουίζει σε κάθε λέξει του πλανήτη. Μια ιδιότυπη βαβέλ. Με ελληνικές πινακίδες τριγύρω, όπου έχουν απομείνει και τιμοκαταλόγους στα αγγλικά. Greek salad 14 euro. 

Κέντρο Αθήνας. Χωριάτικη, δηλαδή δυο ντομάτες, μισό αγγούρι, λίγες ελιές και λίγη φέτα. 14 ευρώ. Κάνω τον πολλαπλασιασμό. Σκέπτομαι τι θα σήμαινε για έναν εργαζόμενο του βασικού μισθού αν έτρωγε μόνο μια χωριάτικη τη μέρα. Τι θα του περίσσευε για να ζήσει; Να κατοικήσει; Να ντυθεί; Να κυκλοφορήσει; 

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Βασίλης Γκάτσος Κάλεσμα εθελοντικής εργασίας για το Μπίστι.

 


"......... Γιατί μας Αξίζει να έχουμε την Ερμιόνη που ονειρευόμαστε!!!


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ"

Αυτό που μας αξίζει είναι η Ερμιόνη που χάσαμε!!!
Δεν ονειρευτήκαμε ποτέ σταμπωτά τσιμέντα επί τσιμέντων, κουβούκλια επί κουβουκλίων, την τσιμεντοταφόπλακα των μαντρακίων επί των ονειρικών Μαντρακίων, το γκρέμισμα των Ανεμόμυλών της,  την ........ απόλαυση να τρως στα Μαντράκια μπροστά σε ένα τείχος τουριστικών κοτέρων - θαλασσόσπιτων όπως τροχόσπιτων, την εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών σκαφών των ψαράδων μας από τα Μαντράκια, τους επικίνδυνους κάκτους στη νότια ακτή φυτό - σύμβολο(!!!) της Ερμιόνης, και το κυριότερο, να περπατάς στον κύριο παραλιακό δρόμο από την είσοδο της Ερμιόνης μέχρι την έξοδο από Μαντράκια προς Μαγγούλα μέσα  στα αυτοκίνητα, σαν σε τριτοκοσμικόν χωρίον τριτοκοσμικής χώρας.

Τέλη Μαρτίου το Μπίστι ήταν πανέμορφο νύχτα και μέρα, φροντισμένο πεντακάθαρο, με κλαδεμένα τα πεύκα και φουντωτά.Αυτό δεν το χάσαμε ποτέ και μας αξίζει.
Αν κάτι χρειάζεται  άμεσα, είναι η επισκευή - συντήρηση, του τοίχου όπου εδράζονται οι κολώνες του σκεπάστρου της αυλής του Αϊ Γιάννη, που μάλλον μοιάζει να γίνεται με τα χρόνια επικίνδυνο.
Αν μπορείτε, το ερειπωμένο σπιτάκι δίπλα στον Άγιο Νικόλα, επισκευάστε το, γιατί είναι και επικίνδυνο.
Αν μπορείτε να ξαναβάλετε και το άρτια επισκευασμένο Φανάρι στη θέση του, σας αξίζει έπαινος.Άλλωστε στο site της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης ορθώς καμαρώνετε το Φανάρι στη παλιά του θέση, όπως δείχνει και η φωτογραφία. Άρα αξίζει και για σας να το δείτε στην παλιά του θέση.

Βασίλης Γκάτσος

Let’s do it Greece


Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει για μια ακόμα φορά στο Let’s do it Greece , την μεγαλύτερης ταυτόχρονη  εθοντικη δραση της χωρας!! 

Η Κοινότητά μας , καλεί μικρούς και μεγάλους σε μια δράση καθαρισμού και περιποίησης του στολιδιού της Ερμιόνης , του δασυλλίου Μπιστι.

Ραντεβού την Κυριακή 14 Απρίλιου και ώρα 10:00  το πρωί , στην βορεινή είσοδο του δασυλλίου. 

Γιατί μας Αξίζει να έχουμε την Ερμιόνη που ονειρευόμαστε!!!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΛΜΕ. Το βίντεο της εκδήλωσης – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Το βίντεο της εκδήλωσης – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη είναι διηρημένο σε 6 τμήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2024 στο πλαίσιο των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων (9 & 10/3/2024), που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ερμιονίδας στη μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

1οΟι συντελεστές της εκδήλωσης. (vid)

2οΣύντομη παρουσίαση του στρατιωτικού και πολιτικού Γιάννη Μακρυγιάννη. (vid)

3οΔρώμενο με αποσπάσματα από το έργο «Απομνημονεύματα» του Γιάννη Μακρυγιάννη. (vid)

4οΟ Μακρυγιάννης στην Ελληνική ποίηση του 19ου και 20ου αιώνα. (vid)

5οΤραγούδια αφιερωμένα στον Μακρυγιάννη και στον Αγώνα του ΄21. (vid)

6οΚλείσιμο εκδήλωσης – ευχαριστίες.  (vid)      

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ