Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή: Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

 Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

Ναι, έτσι είδα την επιτυχημένη χορευτική παρουσίαση της Χ.Ο.ΕΡ. με το δάσκαλό της κ. Κωστή Σκούρτη. Μέσα από τους μονόλογους των χορευτών σε κάθε ενότητα, υπήρχε ένα μήνυμα. Όπως: το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της γενναιοδωρίας, της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και όχι μόνο. Και ύστερα ήρθαν οι υπέροχοι συμβολισμοί και τα σύμβολα. Σε ορισμένους χορούς που χορεύονται σαν σπείρα, συμβολίζεται η εμφάνισή μας στο γήινο κόσμο και η επιστροφή στην πηγή μας, δηλαδή στο Θεό (Ζωή – Θάνατος).

Ο χορός του ζευγαριού, η δυάδα, συμβολίζει τον πρώτο σταθμό της δημιουργίας του ανθρώπου. 

Και τώρα τα σύμβολα: η ποδιά στη γυναικεία φορεσιά συμβολίζει την προστασία στα σημεία αναπαραγωγής. Η μαντίλα στο κεφάλι καλύπτει και προστατεύει τον αυχένα, από όπου πίστευαν ότι μπορεί να περάσει η κακή ενέργεια. Το λευκό μαντήλι χειρός, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του «πρωτοχορευτή» και του «βαστάζου» και σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά. Σε γυναικείο χορό τώρα, το μαντίλι που κουνούν οι κοπέλες από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο, με χέρια τρεμάμενα, είναι μία επίκληση προκειμένου να βρέξει.

Εκτός λοιπόν από την ποικιλομορφία στην παραδοσιακή φορεσιά και την ομορφιά της όπως και την τέλεια απόδοση στο χορό πήραμε και το μήνυμα του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Όλοι μαζί λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Κωστή συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή