Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΣΥΣΚΕΥΗ

 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΣΥΣΚΕΥΗ

Ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας ότι για την προώθηση της πολιτιστικής-μουσειακής αγωγής, διαθέτουμε δανειστική Μουσειοσκευή, ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας που μπορεί να ταξιδέψει στα σχολεία μας και να επιστραφεί εμπλουτισμένο με τις δράσεις σας.
Μουσειοσκευή που αφορά τα εκθέματα του Μουσείου παιχνιδιών της Ερμιόνης, με τίτλο: «Από τα αρχαία παιχνίδια, στα παιχνίδια του δρόμου».
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό κουτί σχεδιασμένο σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τους στόχους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου παιχνιδιών που καλύπτει τις διάφορες θεματικές ενότητες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Με παλμό εξωστρέφειας το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ γιόρτασε στο Μουσείο Η.ΛΑΛΑΟΥΝΗ και ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ την διεθνή ημέρα Μουσείων.Στη συνέχεια παρακολούθησε στο Μέγαρο Μουσικής την παράσταση <<ΡΩΜΑΙΟΣ και ΙΟΥΛΙΕΤΑ>>

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΝΤΑΛΑ»



 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΝΤΑΛΑ», με αφορμή το διεθνή εορτασμό της ημέρας των Μουσείων

«… δεν είναι η ομορφιά που λείπει από τα μάτια μας, είναι τα μάτια μας που δεν την αναγνωρίζουν…» (Rodin)

 

Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία με μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουμε τούτη την επέτειο στο Μουσείο παιχνιδιών της πόλης μας. 

Η προσέγγιση του Μουσείου μέσα από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και γενικότερα μέσα από τον κόσμο της τέχνης, αποτελεί ανυπολόγιστη δύναμη στα χέρια των εκπαιδευτικών που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του παιδιού, αλλά και στη διαπαιδαγώγηση του εφήβου.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αργολίδα: Προσφυγή στην ΕΕ για την προστασία του πορτοκαλιού από αθέμιτες πρακτικές λόγω Αιγύπτου



ΠΗΓΗ https://www.ypaithros.gr

Με δεδομένη την ελεύθερη πτώση της τιμής του πορτοκαλιού και τη μείωση της ζήτησης λόγω του προβλήματος που δημιούργησε η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, την Τρίτη 14 Μαΐου, η ΔΕΣΑ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της περιοχής, από τους οποίους και ζήτησε να «βάλουν πλάτη», καθώς το πρόβλημα με το πορτοκάλι έχει πάρει απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο Στέλιος Δωροβίνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, κατέθεσε στοιχεία από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, που αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών κατά 56% το έτος 2023 και κατά 125% κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

Πτώση τιμών

Έπειτα, έγινε αναφορά στη θεαματική πτώση του πορτοκαλιού, με τον πρόεδρο του

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να ασκούνται οι μαθητές στο σχολείο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιδόσεις τους.

Οι σωματικές δεξιότητες, όπως γνωρίζουμε, διακρίνονται σ’ αυτές της αδρής και της λεπτής κινητικότητας. Είναι, για παράδειγμα, πολύ σημαντικό ένα παιδί να καταλαβαίνει και να μπορεί να φέρνει μια γεμάτη, κοφτή, λίγη ή στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη, όταν του ζητηθεί. 

Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι η άσκηση αυτών των δεξιοτήτων βελτιώνει ταυτόχρονα και την πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και ας μην γίνεται αυτό άμεσα αντιληπτό. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δεξιότητες του τομέα της πνευματικής ανάπτυξης. Η λύση, για παράδειγμα, των γνωστών λαβυρίνθων προάγει τη μαθησιακή ικανότητα και ειδικότερα την αναγνωστική ετοιμότητα των μαθητών, όσο κι αν αυτό δεν είναι φανερό. Μέσω των παιχνιδιών, επίσης,μπορούμε να εξελίξουμε τις εκτελεστικές και τις οργανωτικές δεξιότητες των μαθητών. 

Εξάλλου με πρωτότυπες ασκήσεις βελτιώνουμε τις γνωστές γενικές πνευματικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη, η προσοχή, η παρατηρητικότητα, η φαντασία κ.λπ. Στο πεδίο ανάπτυξης των κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων στο οποίο, θεωρώ, ότι ιδιαίτερα υστερεί η εκπαίδευσή μας, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται από τους διδάσκοντες στην ανάπτυξη της έννοιας της ισότητας των μαθητών. Στο πώς η ισότητα μεταφέρεται στην τάξη και γενικότερα στην εκπαίδευση με βάση τον καθολικό νόμο ότι όλοι είμαστε ίσοι αλλά και ταυτόχρονα διαφορετικοί, γι’ αυτό και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 


ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Με αφορμή τον επίσημο εορτασμό των Μουσείων, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος σας προσκαλεί στις 18 Μαΐου 2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του

Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, προκειμένου να εορτάσουμε την ημέρα των Μουσείων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, εκτός των άλλων, ο Σύνδεσμος θα ευχαριστήσει το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων της περιοχής μας, για την αγαστή συνεργασία του με το Μουσείο.

Η όλη εκδήλωση θα πλαισιωθεί  με Μουσική,από μέλη της ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και τον Μαέστρο

κο Γάσπαρη Μαμμά.

 

Ο Πρόεδρος                                  Τα μέλη του ΔΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 


Η 18ηΜαΐου εκάστου έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κατ’ έτος προτείνει ένα συγκεκριμένο θέμα για υλοποίηση προγραμμάτων – δράσεων  και το τρέχον έτος πρότεινε ως θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Με βάση αυτό το θέμα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) σχεδίασε και θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Η κεραμική κούκλα στην Αρχαία Ελλάδα. Η εξέλιξή της. Σύγχρονη και αρχαία κούκλα (πλαγγόνα)».

Το θέμα επιλέχτηκε και για τον λόγο ότι αρχαίες κούκλες (πλαγγόνες) βρέθηκαν στον λόφο του Πρωνός κατά τις ανασκαφές που έκανε ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας το έτος 1908 στην Ερμιόνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 17/5/2024 και την Τρίτη 21/5/2024 στον χώρο του ΙΛΜΕ με τη συμμετοχή μαθητών της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

ΥΓ. Το ΙΛΜΕ το Σάββατο 18/5/2024, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις  5 μ.μ.  έως τις  7 μ.μ.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Διάλεξη :Ελευθέριος Βενιζέλος

 


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας, σειρά 11 διαδικτυακών διαλέξεων και 1 καταληκτικής διά ζώσης ημερίδας με τίτλο «Πορτρέτα πολιτικών». 

Μάιος: Ελευθέριος Βενιζέλος

Ομιλητής: Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής – Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Τετάρτη 15 Μαΐου, 7 μ.μ.

Παρακολούθηση στο Webex

https://sfargo.blogspot.com/2024/01/blog-post.html?m=1

Διάλεξε και πάρε: Πράσινο ή Κίτρινο; του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Διάλεξε και πάρε: Πράσινο ή Κίτρινο;

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Σε διάλεξη που παρακολούθησα πρόσφατα και αφορούσε την ψυχική υγεία άκουσα την παρακάτω ενδιαφέρουσα ιστορία και σας την μεταφέρω.

Κάποτε συναντήθηκαν δύο άνθρωποι γνωστοί και πάνω στη συζήτηση που άνοιξαν άρχισαν να φιλονικούν για το χρώμα που έχει το γρασίδι!

Πράσινο, έλεγε ο ένας, κίτρινο έλεγε ο άλλος και άκρη δεν έβγαζαν. Αποφάσισαν, λοιπόν, να πάνε στον δικαστή για να βρουν το δίκιο τους! Συμφώνησαν εκ των προτέρων ότι όποιος είχε άδικο θα πλήρωνε στον άλλο ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Έτσι κι έγινε. 

Ο δικαστής άκουσε με προσοχή τους αντίδικους και «δικαίωσε» αυτόν που υποστήριζε ότι το γρασίδι είναι κίτρινο. Έτσι κέρδισε και το χρηματικό ποσό, όπως είχαν συμφωνήσει. Μετά από λίγες ώρες «ο χαμένος» επέστρεψε και ρώτησε τον δικαστή.

− Αλήθεια κύριε, πιστεύετε πως το γρασίδι είναι κίτρινο;
− Όχι, πράσινο είναι, απαντάει εκείνος.
− Τότε γιατί δικαιώσατε τον άλλον κι όχι εμένα

Ο δικαστής σκέφτηκε για λίγο και του απάντησε.

− Γιατί έπρεπε να καταλάβεις ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ισχυρογνώμων, ξεροκέφαλος, πεισματάρης και ξερόλας.Βγήκες χαμένος, γιατί θέλησες να συναναστραφείς, να κουβεντιάσεις και να αναμετρηθείς με το πείσμα και τη βλακεία του. Πιστεύω, λοιπόν, πως πήρες το μάθημά σου και θα κατάλαβες ότι με τέτοιες «συναναστροφές» χαμένος θα βγαίνεις πάντα εσύ. Το μόνο σου κέρδος είναι ότι αυτές οι μικρές «αποτυχίες» σε βοηθούν να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, για να αποκτάς χρήσιμες εμπειρίες στη ζωή σου. 

 

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ενημερωτική διάλεξη στα Ίρια για την Ξυλέλλα

 


Ενημερωτική διάλεξη το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων την Πέμπτη 16 Μαίου, στις 7μμ.

Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Δήμου, γεωπόνος-ιολόγος Φυτών (MSc), τ. διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας.

Όπως αναφέρει το Πολιτιστικό Κέντρο Ίρίων:

Το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa  (Ξυλέλλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το  1880 είχε  εντοπιστεί να προξενεί μεγάλες ζημιές στην αμερικάνικη ήπειρο σε αμπέλια (Φλόριδα, Καλιφόρνια)  καθώς επίσης και σε δαμασκηνιές (1935) αλλά και σε εσπεριδοειδή και σε φυτείες καφέ  στη Βραζιλία και Αργεντινή.

Έτσι, η ανακοίνωση από ερευνητές -Γεωπόνους του Μεσογειακού Αγρονομικού  Ινστιτούτου του Μπάρι (Ιταλία) το 2013, ότι το βακτήριο αυτό προξενεί τεράστιες ζημιές σε ελαιώνες (Eικ. 1,2),   δημιούργησε  τεράστια εντύπωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε φορείς αλλά και χώρες όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο στο περιβάλλον και στην οικονομία τους.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Δελτίο τύπου | Π Α Ρ Α Β Α Σ Η | 19 - 22 Απριλίου 2024

 


Μέσα στον κατάμεστο Πολυχώρο "Artίκι" , πραγματοποιήθηκε για τέσσερις μέρες η #paravasiτης Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, στις 19, 20, 21 & 22 Απριλίου..

Μια παράσταση που σηματοδότησε με την πνοή της, με τον αέρα της, με τα κείμενα της, την καθημερινότητα την οποία βιώνουμε, την καθημερινότητα που παλεύουμε να ξανά δούμε, την καθημερινότητα που περιβάλλεται από καθημερινές παραβάσεις έρωτα, αντίστασης, συμπεριφορών, εκφράσεων, κοινωνικών σχέσεων, μιας παράβασης - "γροθιά στο στομάχι" για όσους σκεπτόμενοι το "γύρω" και αντιδρώντες στο αύριο, καθήλωσε, προβλημάτισε, συγκίνησε, προσέφερε τροφή για σκέψη..
Η "παράβαση" είτε μικρή είτε μεγάλη, πλαισιώθηκε από 50 χορευτές/χορεύτριες που έδωσαν δυναμική πνοή στον ρου της παράστασης, παραδιδόμενοι στην ομαδικότητα, στη συντροφικότητα, στην αγάπη για τον λαϊκό πολιτισμό που τελικά μπορεί να θίξει και να φέρει στην επιφάνεια πολλές πλευρές του "σημερα"..

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

12 Μαΐου Πρόσκληση

 <<KYΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ   ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ  ΜΗΤΕΡΑΣ >>26 χρόνια στο άγαλμα της μητέρα γιορτάζουμε και τιμούμε την <<ΜΑΝΑ -ΜΗΤΕΡΑ-ΜΑΜΑ >> Η Οικογένεια ΣΤΡΙΓΚΟΥ και η κ. ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΙΓΚΟΥ -ΚΑΤΣΙΝΑ δωρήτρια του αγάλματος, παρουσία του  Δήμου Ερμιονίδας,Πολιτιστικών φορέων και φίλων, σας προσκαλεί να τιμήσετε όπως τόσα χρόνια κάνετε, αυτή την λαμπρή Πασχαλινή ημέρα.Οι φωτογραφίες δείχνουν την ιστορία και την λαμπρότητα της εκδήλωσης.   <<Σας προσκαλούμε ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00 η ώρα>>.








Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης

 " Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω:

μια Ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα "

Γιώργος Σεφέρης



Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

''Η Τέταρτη Τάξη'' (il Quarto Stato)

 


Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών.

''Η Τέταρτη Τάξη'' (il Quarto Stato)
Ο εμβληματικός πίνακας του Giuseppe Pellizza da Volpedo Τζουζέπε Πελίτσα ντα Βολπέντο από το 2022 βρίσκεται στην Galleria d'Arte Moderna di Milano – GAM
Η σκηνή διαδραματίζεται σε μια πλατεία της γενέθλιας πόλης του ζωγράφου, φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1898-1901 και για πρώτη φορά στην ιστορία της ιταλικής τέχνης, ένας ζωγράφος επιλέγει να αναπαραστήσει την άνοδο του εργατικού κινήματος.
Ένα ποτάμι ανθρώπων που προχωρά προς το μέλλον....

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΜεγάληΤρίτη

 Η Μαρίζα Κωχ σε τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας - 1993 | #ΜεγάληΤρίτη Η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει σε ελεύθερη απόδοση το "Τροπάριο της Κασσιανής", προσεγγίζοντας με μοναδικό τρόπο έναν από τους δημοφιλέστερους... | By ΕΡΤ ΑρχείοFacebook



Ιδιόμελον. Ήχος πλ. δ'.
Ποίημα Κασσιανής Μοναχής

Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα Γυνή, την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει. Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας, ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας. Δέξαι μου τας πληγάς των δακρύων, ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ· κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας, ο κλίνας τους Ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει· καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχους· ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη. Αμαρτιών μου τα πλήθη, και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος. 


Έλλη Βασιλάκη 

Το ΓΕΛ Ερμιόνης στην Ιταλία

 Η εβδομάδα από 13 έως 19 Απριλίου ήταν ξεχωριστή για το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης! Μαθητές και μαθήτριές της Β’ τάξης επισκεφτήκαμε το Liceo 

‘Pitagora-B.Croce’ στην Torre Annunziata κοντά στη Νάπολη, στο πλαίσιο  του προγράμματος eTwinning ‘ Mare Nostrum-Our Sea’ που υλοποιούν τα  δύο σχολεία. Με τη βοήθεια των Ιταλών συμμαθητών μας διασχίσαμε τη  χώρα τους και γνωρίσαμε την κουλτούρα τους, παρουσιάσαμε τον τόπο μας,  χορέψαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο σχολείο τους Ιταλικά και  Ελληνικά τραγούδια.

Το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτή τη δια ζώσης  συνάντηση θέσαμε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, δίνοντας έτσι  την ευκαιρία στο σχολείο μας να διευρύνει τους ορίζοντές του  με τη  συμμετοχή του σε διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι 
και ανυπομονούμε για καινούριες καινοτόμες διεθνείς δράσεις!

Πηγή: argolida24.gr

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Γιάννης και Φάνης Κοτταράς, οι καραβομαραγκοί της Ερμιόνης

Σήμερα ουσιαστικά μια οικογενειακή παράδοση  έφτασε στο τέλος της, δήλωσε στη σελίδα του στο fb ο Φανής Κοτταράς. 

Έχουν  γίνει πολλά αφιερώματα και δικαίως, στους μοναδικούς καραβομαραγκούς μας.
 Αναδημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης το 2009.

  Καθημερινά περνάμε από το ναυπηγείο τους στο Μπίστι και βλέπουμε από την ανοικτή πόρτα ένα σκαρί να μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

 Πήραμε το θάρρος να μπούμε και να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά τους, γι αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα του καραβομαραγκού, που τείνει να εξαφανιστεί.
  Μας καλοδέχτηκαν ο Γιάννης και ο Φάνης και πρόθυμα μας ξενάγησαν στα μυστικά της δουλειάς τους.

Το νέο εννιάμετρο σκαρί

    Μας μίλησαν για τον παππού τους, τον Γιάννη Κοτταρά (1901-1980) που ζούσε στη Δοκό.  Έβοσκε μικρός τα  γιδοπρόβατά τους στο νησάκι Τρίκερι και σκάρωσε από ξύλα, που ξέβρασε εκεί η θάλασσα, την πρώτη του μικρή βάρκα.
 Αυτή η μικρή η βάρκα στάθηκε η αφορμή να γίνει ο πρώτος καραβομαραγκός στην Ερμιόνη.
 Από το 1928 που ξεκίνησε την δραστηριότητά του,  κατασκεύασε τις περίφημες βάρκες τύπου ΄΄Παπαδιά΄΄ και μ αυτές οι ντόπιοι σφουγγαράδες έφταναν μέχρι την Αφρική..

Οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος Κοτταράς

Μαθήτευσαν μαζί του και ακολούθησαν την τέχνη του οι γιοί του Απόστολος και Γιώργος, ο ανιψιός του Δήμος Κοτταράς , ο Λάζαρος Σπετσιώτης και ο Νίκος Κουτούβαλης.
  Κατά την ξενάγησή  μας στο σημερινό ναυπηγείο θαυμάσαμε φωτογραφίες καραβιών που είχαν εκείνοι κατασκευάσει.

 Μας έδειξαν το Aurora, το μεγαλύτερο σκαρί που έχει κατασκευαστεί στα Μαντράκια από τους Μαστρογιώργη , Μαστροδήμο και Γιάννη Κοτταρά.
Έχει μήκος 19,50 μέτρα και είναι σκάφος αναψυχής.
Μέσα στο ναυπηγείο τώρα φτιάχνεται ένα 9μετρο αλιευτικό, παραγγελία ενός ψαρά από την Αίγινα.
Μας εξήγησαν ότι τα ξύλα για το σκελετό (τα στραβόξυλα) είναι από πεύκο Μυτιλήνης και το πέτσωμα γίνεται από Αφρικανικό ξύλο Ιρόκο, που καρφώνεται με καρφιά γαλβανιζέ και με βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι.
Ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου σκάφους είναι 6-8 μήνες συνήθως και ο χρόνος ζωής τους, με καλή συντήρηση, είναι απεριόριστος.


Με έκπληξη μάθαμε ότι η κρατική τηλεόραση, με την έναρξη αυτής της κατασκευής έχει εγκαταστήσει μια κάμερα που καθημερινά καταγράφει την εξέλιξη των εργασιών στο σκαρί , με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα προβάλει το επάγγελμα του καραβομαραγκού που χάνεται.


  Άξιοι συνεχιστές της ναυπηγικής τέχνης, αφού ο ναυτικός χαρακτήρας της Ερμιονίδας είναι πανάρχαια κληρονομιά.

Λαζαράκια | Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος


 Οι γιορτές αρέσουν στα παιδιά!

Οι γιορτές χαρακτηρίζονται από κοινωνικότητα και απευθύνονται σε πολλούς ανθρώπους.
Η ύπαρξη ηθών και εθίμων ή τοπικών συνηθειών και γεγονότων καθορίζει το εορταστικό πλαίσιο και προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη της κοινότητας να βιώσουν συναισθήματα και να αναπτύξουν δεσμούς. Κατά την προετοιμασία τους, λαμβάνουν χώρα κάποιες «τελετουργικές» και εθιμικές πράξεις.

«Αν το παρελθόν διατηρηθεί ζωντανό, όχι ως εξιδανικευμένη συνθήκη, αλλά ως κατάσταση που πραγματικά υπήρξε και μαζί με αυτή η κριτική σκέψη και κουλτούρα, ίσως οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν τους και να οργανώσουν με καλύτερη αυτονομία το μέλλον τους», γράφει η Καθηγήτρια Μπετίνα Ντάβου.
Έτσι κι εμείς τα μέλη του Δ.Σ της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ», θελήσαμε να εμπλέξουμε τα παιδιά ενεργά σε μια διαδικασία μάθησης, έρευνας, δημιουργίας, χαράς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ποικίλα υλικά από το φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον, φτιάχνοντας χθες, 27/04/2024 στο Μουσείο παιχνιδιών της πόλης μας τα Λαζαράκια και τα Βάγια.

Να σημειώσω εδώ, ότι την Τετάρτη που πέρασε κατασκευάσαμε το ομοίωμα του Λάζαρου με τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης και τη δασκάλα τους Φένια Παππά.
Μετά την κατασκευή λοιπόν βγήκαμε στους δρόμους με τις Λαζαρίνες και τους Λαζαριστές και τραγουδήσαμε τα «Κάλαντα του Λάζαρου». Η συμμετοχή και η χαρά ήταν έκδηλη τόσο των παιδιών όλων των ηλικιών, όσο και των συνοδών τους.

Σύμφωνα πάντα με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, λαμβάνουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά και τις προηγούμενες μαθησιακές και κοινωνικές εμπειρίες, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες.
Κάνοντας αναγωγή στις γιορτές και στα έθιμα δίνουμε έμφαση στην εκπαιδευτική πράξη, στην απόλαυση, στην ψυχαγωγία δίνοντας ευκαιρίες επαφής με τα έθιμα του τόπου μας.
Μετά το Λιμάνι και τα Μαντράκια ολοκληρώθηκε η «πομπή» μας στην Πλατεία πεύκου, όπου μας γλύκανε η κ. Λίτσα Κουτρουμπή με καραμέλες και σοκολατάκια, αλλά μας έβαλε στο καλάθι μας και αυγά, έτσι όπως έδιναν παλιά στις Λαζαρίνες οι Ερμιονίτισσες νοικοκυρές. Αυτό θα πει ερμιονίτικη κουλτούρα!
Σύσσωμο το Δ.Σ. στη διαδικασία, η κ. Μαρία Τράκη υπεύθυνη του Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου κ.Θέλξη Ζερβού, κ. Μαρίκα Κανέλλη-Τουτουντζή, κ. Μαρία Βόντα.
Για το Δ.Σ. η Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.
Βιβή Σκούρτη

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή: Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

 Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

Ναι, έτσι είδα την επιτυχημένη χορευτική παρουσίαση της Χ.Ο.ΕΡ. με το δάσκαλό της κ. Κωστή Σκούρτη. Μέσα από τους μονόλογους των χορευτών σε κάθε ενότητα, υπήρχε ένα μήνυμα. Όπως: το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της γενναιοδωρίας, της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και όχι μόνο. Και ύστερα ήρθαν οι υπέροχοι συμβολισμοί και τα σύμβολα. Σε ορισμένους χορούς που χορεύονται σαν σπείρα, συμβολίζεται η εμφάνισή μας στο γήινο κόσμο και η επιστροφή στην πηγή μας, δηλαδή στο Θεό (Ζωή – Θάνατος).

Ο χορός του ζευγαριού, η δυάδα, συμβολίζει τον πρώτο σταθμό της δημιουργίας του ανθρώπου. 

Και τώρα τα σύμβολα: η ποδιά στη γυναικεία φορεσιά συμβολίζει την προστασία στα σημεία αναπαραγωγής. Η μαντίλα στο κεφάλι καλύπτει και προστατεύει τον αυχένα, από όπου πίστευαν ότι μπορεί να περάσει η κακή ενέργεια. Το λευκό μαντήλι χειρός, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του «πρωτοχορευτή» και του «βαστάζου» και σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά. Σε γυναικείο χορό τώρα, το μαντίλι που κουνούν οι κοπέλες από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο, με χέρια τρεμάμενα, είναι μία επίκληση προκειμένου να βρέξει.

Εκτός λοιπόν από την ποικιλομορφία στην παραδοσιακή φορεσιά και την ομορφιά της όπως και την τέλεια απόδοση στο χορό πήραμε και το μήνυμα του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Όλοι μαζί λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Κωστή συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ευθύνη και ενσυναίσθηση του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Ευθύνη και ενσυναίσθηση

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί, κυρία μου!»

Είναι τα λόγια του αστυνομικού υπηρεσίας της «άμεσης δράσης» λίγο προτού ακουστεί η κραυγή θανάτου της 28χρονης Κυριακής! Είναι λόγια αντίστοιχα με εκείνα που έχουμε ακούσει οι περισσότεροι να βγαίνουν από το στόμα λειτουργών διορισμένων στο Δημόσιο (αστυνομικών, γιατρών, εκπαιδευτικών κ.ά.) ή εκλεγμένων να το υπηρετούν (βουλευτών, μελών της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.) αλλά και ιδιωτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ζούμε στην ίδια κοινωνία, δημιουργούμε σχέσεις.

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά στην περίπτωση που αναφέρεσαι χάθηκε άδικα μια ζωή.

Συμφωνώ! Αλλά και στις άλλες περιπτώσεις, που κι εσείς γνωρίζετε από την εμπειρία σας πολύ καλά, καταστρέφονται ζωές και περιουσίες και κηλιδώνονται πρόσωπα. Δύο νομίζω πως είναι οι λέξεις κλειδιά σ’ αυτές τις καταστάσεις: Ευθύνη και ενσυναίσθηση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό και από κάθε ρητορική της περασμένης 50ετίας. Η έννοια της ευθύνης ήταν βασικός θεσμός της Αρχαίας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου καλωσορίζει...τον Άγγελο Τερζάκη

 Οι συντελεστές του πολιτιστικού προγράμματος «Άγγελος Τερζάκης, η Μενεξεδένια Πολιτεία», φιλόλογοι, κ. Αλεξάνδρα Πιτουρά και κ. Πέτρος Λυγίζος, νιώθουμε την ειλικρινή ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας τόσο προς την κ. Φλωρίκα Κυριακοπούλου, που υπήρξε η βασική χορηγός του όλου εγχειρήματος, όσο και προς την κ. Καλού Αναστασία, που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευόδωση του σχεδίου.

Επρόκειτο για μια ιδέα της κ. Πιτουρά, να μελετήσουν οι μαθητές ένα αυτοτελές λογοτεχνικό έργο, προκειμένου να έλθουν σε ουσιαστική επαφή και να αγαπήσουν πιο βαθιά την Λογοτεχνία. Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Διεύθυνση

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Επισκέφθηκε ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Θερμησίας

 Επισκέφθηκε ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Θερμησίας.

 Τα υπέροχα παιδιά με τις εκπαιδευτικούς εμπέδωσαν όλα όσα έμαθαν στο Σχολείο τους .

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα. 

 Την υφαντική, την μοδιστρική, τον τσαγκάρη, τον ντελάλη .



Γνώρισαν τους ήρωες μας, τα όπλα που πολέμησαν και ήμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι. Αγάπησαν τα παλαιά πράγματα, μας υποσχέθηκαν ότι θα τα φυλάξουν όσα έχουν στο σπίτι τους. 


Άκουσαν ότι, κάθε παλαιό αντικείμενο έχει μια ιστορία, να την γνωρίσουν και να την διηγούνται στους άλλους. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.<< ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΗ. >> Μας το υποσχέθηκαν.