Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ 2024 – Υποψηφιότητες

 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ 2024 – Υποψηφιότητες 

 

Ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» ανακοινώνει ότι καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για την 9η απονομή του Βραβείου Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»,

ορίζεται το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024.

Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» απονέμεται ετησίως κατά την πρωτοχρονιάτικη πανηγυρική συνεδρίαση του «Ερμιονικού Συνδέσμου» σε υποψήφιο/ία, ο/η οποίος/α κατά το προηγούμενο της βραβεύσεως ακαδημαϊκό έτος, απέκτησε Διδακτορικό τίτλο σπουδών (PhD/Doctorat) από ελληνικό πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο ή από ομοταγές προς αυτά αλλοδαπό ίδρυμα, αναγνωρισμένο από τον αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ) και, είτε είναι εγγεγραμμένος/η στο δημοτολόγιο οιασδήποτε κοινότητας του Δήμου Ερμιονίδος, είτε κατά τον χρόνο της βραβεύσεώς του/της είναι ο/η ίδιος/α μέλος του «Ερμιονικού Συνδέσμου», ή ένας εκ των γονέων του/ης, τουλάχιστον επί τριετία. Σε περίπτωση περισσοτέρων προσοντούχων το Βραβείο Αριστείας μοιράζεται ισομερώς.

Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

  Τυχόν ειδικότερες πληροφορίες   

  Τ/Φ: 2104515081 / 6942796445

«Οι Γριές που μαζεύουν την Τσουκνίδα» σήμερα στο ΑRTIKI

 



ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

Χειμερινή Περίοδος 2024-2025 

Πολυχώρος Αρτίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, Κρανίδι Ερμιονίδας

 

Φιλοξενούμενη Θεατρική Παράσταση «Οι Γριές που μαζεύουν την Τσουκνίδα»

Μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στις 20.30 για μία μόνο παράσταση στην Ερμιονίδα

Εισιτήριο: 15€-Φοιτητικό-Μαθητικό: 12€ - Κρατήσεις θέσεων: 698 698 2224

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : Για την Σύμβαση Ανάβαλος - Ερμιονίδα.

 Από ό,τι διαβάσαμε υπεγράφη ή σύμβαση: "ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ" , αλλού ότι υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση των έργων, και κάπου διαβάσαμε ότι αρχίζουν τα έργα κατασκευής κ.λ.π.

Αλλά στη γλώσσα της πιάτσας το αρχίζουν τα έργα κατασκευής σημαίνει  μπαίνουν οι μπολντόζες.
Αλλά πουθενά δεν διαβάσαμε ποια είναι τα συμβαλλόμενα μέρη, ποια εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό - δημοπρασία και ποιο το περιεχόμενο της σύμβασης η οποία έχει, ως φαίνεται, διάρκεια υλοποίησης τα 2 χρόνια.

Ερώτηση : Μήπως το έργο της σύμβασης είναι το παρακάτω;

  ΙΙ.1 Τίτλος: «ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»
II.2 Σύντομη περιγραφή - γενικά χαρακτηριστικά του έργου: Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου.
Αναλυτικότερα, συνοψίζονται ως ακολούθως:
Τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή της Ερµιονίδας από την κεντρική Διώρυγα Αναβάλου περιλαμβάνουν:
 Τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Αναβάλου δυναμικότητας 2.500 m 3 /ώρα 
Τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1, Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2.
Την λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 m 3 όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.
Γενικά, η χάραξη του αγωγού μπορεί να διακριθεί σε τέσσερα τμήματα που αφορούν:
Το τμήμα από το κεντρικό Αντλιοστάσιο επί της Διώρυγας Αναβάλου έως το ακρωτήριο Ιρίων το οποίο είναι εύκολα προσπελάσιμο από υφιστάμενους δρόμους, 
Το τμήμα του ακρωτηρίου Ιρίων για τη διάβαση του οποίου απαιτείται η διάνοιξη νέου εργοταξιακού δρόμου, 
Το τμήμα από το ακρωτήριο Ιρίων έως το ακρωτήριο Βουρλιά και τον οικισμό Αγ. Ιωάννης, το οποίο είναι προσβάσιµο από υφιστάμενο δρόμο και δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα, 
Το τμήμα από τον οικισμό Αγ. Ιωάννης έως τη δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα που είναι εύκολα προσβάσιµο από υφιστάμενους δρόμους στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Και παρατηρούμε ότι δεν αναφέρεται πουθενά ως έργο, ο σχεδιασμός της διανομής στα κτήματα.

Ο Δήμος πρέπει να διευκρινίσει γιατί ακριβώς πρόκειται, γιατί για τον Ανάβαλο κάθε τόσο εδώ και δεκαετίες ακούμε ότι υπογράφονται συμβάσεις, δρομολογούνται τά έργα ξεκινούν τα έργα, αλλά ........
Αν σε δύο χρόνια τελειώσει ο σχεδιασμός, μετά δεν θα ακολουθήσουν ενστάσεις, απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικά θέματα με συνακόλουθες καταγγελίες κ.λ.π., όπως συμβαίνει με κάθε έργο; Και όταν όλα θα έχουν τελειώσει δεν πρέπει να γίνουν δρόμοι, πώς θα πάνε τα υλικά στα βουνά; Και τα σχέδια διανομής (πρόκειται μόνο για άρδευση 22000 στρεμμάτων) ποιες ακριβώς περιοχές αφορούν και ποια ακριβώς κτήματα;
Γιατί άλλο είναι σύμβαση για τον σχεδιασμό των έργων και άλλο σύμβαση για τα έργα μεταφοράς και διανομής. Το δεύτερη σημαίνει κατασκευή.

Σε πόσα χρόνια τελικά ο αγρότης θα δει το πραγματικό νερό Αναβάλου στο κτήμα του;;;;; Και σε ποια τιμή;;;;;
Η ΕΥΔΑΠ (μη ξεχνάμε, δημόσια εταιρεία) σχεδιάζει να πάρει νερό και από άλλους παραπόταμους, αλλά σκέφτεται και 3-4 μεγάλες μονάδες αφαλάτωσεις. Επίσης στη χώρα μας περισσεύει ηλεκτρική ενέργεια  τις μεσημεριανές ώρες κατά τις οποίες αν λειτουργούν αφαλατώσεις θα παίρνουν το ρεύμα σχεδόν δωρεάν. Οι καιροί αλλάζουν. Έχει όμως την ευαισθησία να πει δημοσίως ότι το νερό από Μόρνο το δίνει 0.35 ευρώ το κ.μ. ενώ από γεώτρηση θα κοστίσει 1 ευρώ το κ.μ. Σε εμάς ο Ανάβαλος πόσο θα πάει;;; Επισκέφθηκε κανείς το Ισραήλ, την Κύπρο και την Σαουδική Αραβία για να δει με τα ίδια του τα μάτια τις εκεί μεγάλες αφαλατώσεις για νερό άρδευσης και να συζητήσει για το κόστος του νερού σε πραγματική βάση;

Σημείωση: Στην Ερμιονίδα δεν είναι μόνο ότι στέρεψαν πολλές γεωτρήσεις. Είναι η απογοήτευση των αγροτών μέχρι τα όρια της απελπισίας.

Βασίλης Γκάτσος

Η Υπογραφή Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας



 Κρανίδι, 31.10.2024

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ανακοινώνουμε ότι υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας.

Ένα τόσο σημαντικό έργο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση των υποδομών της Ερμιονίδας και την αναβάθμιση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της απειλούμενης με ερημοποίηση Ερμιονίδας, το οποίο σήμερα αποκτά τεράστια σημασία, λόγω της αυξανόμενης λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής, έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της έναρξης των εργασιών και της υλοποίησής του.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020», προϋπολογισμού 53 εκατ. Ευρώ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος : Άλλο το πράττω και άλλο το διαπιστώνω και ζητάω. Άλλο η Κοινότητα και άλλο "οι αγρότες, επιστήμονες και φορείς που σχετιζόμαστε με την αγροτική παραγωγή



 Αν οι Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι ζητούν ένα πρότυπο Κοινοτάρχη, το έχουν στο πρότυπο του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου. Αν ζητούν ένα πρότυπο Κοινότητας το έχουν από το παράδειγμα της Απειράνθου. Για αυτά διαβάζουμε το παρακάτω:


Μανώλης Γλέζος

Ως κοινοτάρχης της γενέτειρας του, ο Μανώλης Γλέζος δημιούργησε ένα δίχτυ περιβαλλοντολογικής προστασίας.

Για το πείραμα στην Απείρανθο είχε μιλήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης στην τιμητική εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας το Δεκεμβριο του 2017. Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του.
------
«Ο μόνος, πιθανότατα, οικισμός που δεν κινδυνεύει από φονικές και καταστροφικές πλημμύρες είναι η Απείρανθος της Νάξου, που ευτύχισε να είναι η γενέτειρα του Μανώλη Γλέζου. Ακριβώς γιατί αυτός ο πολυπράγμων οραματιστής και ακαταπόνητος αγωνιστής φρόντισε να απλωθεί πάνω από το χωριό του ένα επιστημονικά θεμελιωμένο, τεχνικά άρτιο και αποτελεσματικό (όσο ακόμη επιτρέπει η ολέθρια πλανητική απειλή της κλιματικής αλλαγής) δίχτυ περιβαλλοντολογικής προστασίας. Μια περιβαλλοντική θωράκιση που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για την ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές χώρα μας, αλλά αγνοείται σκανδαλωδώς από την πολιτική ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον δημόσιο προβληματισμό, όπως τον διαμορφώνουν παραπλανητικά τα μέσα ενημέρωσης της φλύαρης ασχετοσύνης.

Μου δόθηκε η ευκαιρία προ ημερών να θίξω το θέμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ολιγόλεπτη κουβέντα μας στο πόδι. Του επεσήμανα ότι από το 1991 οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έχουν εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας για τις χώρες μέλη της Μεσογείου, το οποίο αξιοποίησε ο έτοιμος από καιρό  Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Τσίπρας μου απάντησε ότι έχει επισκεφτεί την Απείρανθο και ξέρει καλά και εκτιμά και ως πολιτικός μηχανικός την δουλειά του Μανώλη. Τόσο το καλύτερο, λοιπόν, ώστε όταν επουλωθούν όσο γίνεται οι πληγές από την τραγωδία κυρίως στην Δυτική Αττική να αρχίσουν με γοργούς ρυθμούς και πανελλαδικά ο σοβαρός επιτέλους σχεδιασμός και τα μέτρα για να αποτραπούν νέες πολύνεκρες τραγωδίες.

Ξαφνιάστηκαν οι πολλοί το 1986, όταν ο Μανώλης Γλέζος που είχε εκλέγει τον προηγούμενο χρόνο, Βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, εγκατέλειψε το Κοινοβούλιο για να γίνει Κοινοτάρχης τ’ Απεράθου (όπως επιμένει ότι είναι η σωστή ονομασία της Απείρανθου). Ξαφνιάστηκαν γιατί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη σύνηθες είναι το αντίστροφο: Να χρησιμοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για την Βουλή και την Κεντρική εξουσία.

Επανειλημμένα Βουλευτής ο Γλέζος  (δύο φορές μάλιστα, το 1951 και το 1961 εξελέγει φυλακισμένος) αποτόλμησε το πρωτόφαντο πολιτικό άλμα με δύο αλληλένδετους στόχους:

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 13η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη

 


Κρανίδι, 28.10.2024

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δημοτική Κοινότητα της Ερμιόνης γιόρτασαν με πρωτοφανή επιτυχία την 13ηΓιορτή Ροδιού, το διήμερο 26 & 27 Οκτωβρίου 2024.

Μια μεγάλη γιορτή που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Μια γιορτή που τιμά και αναδεικνύει το μοναδικό Ρόδι της περιοχής, πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Ρόδι Ερμιόνης.

Η Γιορτή Ροδιού αποτελεί θεσμό για την Ερμιόνη και κάθε χρόνο αναβαθμίζεται και προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν προϊόντα με βάση το (ΠΟΠ) ρόδι Ερμιόνης, να γνωρίσουν τοπικούς παραγωγούς και να συμμετέχουν σε δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Ειδικότερα, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ποδηλατάδα στα ροδοπερίβολα της Ερμιόνης.

Σημείο εκκίνησης η Πλατεία «Πεύκου», επόμενη στάση τα ροδοπερίβολα του Μοναστηριού και τερματισμός στα «Μαντράκια», όπου οι μικροί μας φίλοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον τοίχο αναρρίχησης.

Το ίδιο βράδυ στον χώρο της  Πλατείας «Πεύκου», εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες διασκέδασαν στη συναυλία με την ερμηνεύτρια  Βιολέτα Ίκαρη.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

28η Οκτωβρίου 1940 στην Ερμιόνη


28η Οκτωβρίου 1940 στην Ερμιόνη.

Οι καμπάνες το  πρωί της 28ης Οκτωβρίου κτυπούσαν σαν τρελές.
Είχαν φτάσει τα άσχημα νέα, οι Ιταλοί μας κήρυξαν πόλεμο.
Ένα "ΟΧΙ" σύσσωμο από τους πάντες  ήταν η απάντηση κι ας ήταν ο Μεταξάς που το είπε.
Επιστράτευση.
Όλο το χωριό γύρω στις 11:00 είχε μαζευτεί στο λιμάνι, στο Ηρώων, μαζί τους και η μικρή τότε Ανθούλα .
Μέσα σε αλαλαγμούς ενθουσιασμού έφυγε το αυτοκίνητο, γεμάτο από παλικάρια της Ερμιόνης που είχαν πάρει τους "μακαρονάδες" στ΄ αστεία, όπως όλοι οι Έλληνες.
Πίσω οι γονείς και οι κοπέλες τους  κλαίγοντας τους αποχαιρετούσαν με την αγωνία  πότε  και αν θα γυρίσουν.
 

Ακολούθησε η επίταξη των αλόγων  έξω από το λιοτρίβι του Βόντα ( εκεί  που τώρα  είναι το κατάστημα  με τις ζωοτροφές).
Στήσανε ένα τραπέζι και κατέγραψαν τα άλογα.
Κλαίγοντας οι ιδιοκτήτες τους τα αγκάλιαζαν,  τα χάιδευαν και τα αποχαιρετούσαν.

... Όταν θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν,

 


«Τέτοιους βγάζει το έθνος μας» θα λένε

για σας. Έτσι θαυμάσιος θάναι ο έπαινός σας...

___________

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης - "Υπέρ της Αχαϊκής Συμπολιτείας πολεμήσαντες"