Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Έχουμε πρόβλημα από καταρρακτώδεις βροχές και όχι από παγετό και χιόνια.



 ""Πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Ερμιονίδας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου μας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Σ.Τ.Ο.,  κ. Ι. Γεωργόπουλου με θέμα: «Προετοιμασία για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας και τον συντονισμό δράσης των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2023 – 2024».


 Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, στις δράσεις  και στις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κάθε φορέας το επόμενο διάστημα, τόσο κατά το στάδιο της πρόληψης, όσο και κατά το στάδιο της αποκατάστασης των ζημιών, ύστερα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο................""
Γραφείο Δημάρχου

 = = = = = =  = 

Στο θέμα η σύσκεψη των αρμοδίων μιλάει για λήψη μέτρων πρόληψης, μάλιστα για προετοιμασία μέτρων, για κινδύνους από εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Η Ερμιονίδα δεν είναι Ήπειρος ή Δυτική Μακεδονία, και οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί είναι όχι μόνον σπάνια φαινόμενα και μικρής έκτασης, αλλά και περιορισμένα κυρίως στον δρόμο πάνω στο όρος Δίδυμο. Όντως, με ορίζοντα 50 ετών, από 1973 έως 2023, λίγες χρονιές έκλεισε ο δρόμος και για ώρες, και αρκεί μια μικρή οργανωμένη δύναμη να αποκαταστήσει γρήγορα την κυκλοφορία.

Πιο κάτω η η πληροφοριακή ανακοίνωση μιλάει για κινδύνους από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Αυτό έπρεπε να είναι στο θέμα, γιατί πράγματι, στην Ερμιονίδα πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία όλων μας είναι η ραγδαία βροχόπτωση (την γνώρισαν οι νεότεροι αρχές Σεπτεμβρίου φέτος), ή η βροχόπτωση μεγάλης διάρκειας, ή η ισχυρή βροχόπτωση μετά από βροχερές μέρες που η γη έχει χορτάσει νερό, τότε που κατεβαίνει το πραγματικό Καταφύκι. Και όντως, με ορίζοντα 50 ετών, 1973 έως 2023, έχουμε γνωρίσει τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά αν πάμε σε ορίζοντα 100 ετών πολύ χειρότερες.

Εκ της εμπειρίας 50 ακόμη και 100 ετών, δηλαδή τη δική μας των πατεράδων και των παππούδων μας, 4 είναι οι προβληματικές περιοχές που φαίνονται στις φωτογραφίες:





1. Κάμπος Ερμιόνης και Μαγγούλας.
 Παλιά το κατέβασμα του Καταφυκιού πλημμύριζε την κόκκινη περιοχή ευεργετικά για τα 700 στρέμματα αμπέλια που υπήρχαν.
Σήμερα έχουν κτιστεί σπίτια, εξοχικά, μάντρες με χιλιόμετρα συρματοπλέγματα, καταστήματα, βιοτεχνίες, επαρχιακός περιφερειακός δρόμος κ.λ.π.
Το Καταφύκι ρέει μέχρι τη θέση Κορίτα και μετά απλώνει πλέον ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα. Όταν βρέχει πολύ, κανένας σε αυτή την περιοχή δεν κοιμάται ήσυχος. Προληπτικά μέτρα είναι αυτά που θα κάνουν όλους να κοιμούνται ήσυχοι. Αυτό απαιτεί σοβαρά έργα από ειδικούς, καθότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ερμιονίδας. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο μόνο λίγα μπορεί να κάνει. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Απόδειξη ότι συνεδριάζει για τη χειμερινή περίοδο αλλά το Καταφύκι κατέβηκε τον Σεπτέμβριο(!), χωρίς να ενημερώσει κανέναν! Περί το 1990 καταστροφική νεροποντή ήρθε τον Αύγουστο, μετά από δύο χρόνια ξηρασίας!

2. Κάτω Κάμπος Διδύμων. Με ορίζοντα 100 ετών έχει πλημμυρίσει ο κάμπος μέχρι την εκκλησία του χωριού και έχει κάνει να στεγνώσει 2 μήνες καταστρέφοντας όλα τα αμπέλια των Διδύμων. Η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα έχει αναγνωριστεί. Είναι ώριμες οι μελέτες μετά γίνονται  ανώριμες, τίποτα δεν έχει αρχίσει.

3. Βάλτος Φλαμπούρων. Παλιά ο βάλτος πλημμύριζε, δεν ενοχλούσε κανέναν, αλλά πλέον, καλώς ή κακώς, έχουν κτιστεί εξοχικά νομίμως. Οι ζημιές αποζημιώνονται.

4. Η ευθεία του δρόμου στον Κάμπο Κρανιδίου. Με μεγάλες βροχοπτώσεις πλημμυρίζει σε ορισμένα σημεία και γεμίζει φερτά υλικά, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Χρόνιο πρόβλημα.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα σημεία, όπως, ενδεικτικά, η πτώση λίθων στην παράκαμψη Διδύμων, ο δρόμος Δίδυμα - Σαλάντι, υπερχείλιση δευτερευόντων ρεμάτων, μπαζώματα και φράχτες προς τις ακτές, κ.λ.π. Νομίζω τα 4 είναι τα σημαντικότερα με σημαντικότερο το πρώτο.

Σημείωση: Στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία έφεραν ειδικούς και εταιρείες από την Ολλανδία για να ερευνήσουν και να δώσουν οριστικές λύσεις. Εμείς δεν είμαστε αυτής της κατηγορίας κίνδυνος, οπότε αρκεί μια ομάδα ειδικών επιστημόνων από την Περιφέρεια για να δώσει οριστικές λύσεις. Μακριά από Επιτροπές του Δήμου όπου μετέχουν αιρετοί, δημότες γνώστες και παντογνώστες, τοπικά όργανα και θεσμοί, δηλαδή αυτό που λέμε "συγκροτούμε Επιτροπή η οποία θα εξετάσει και θα προτείνει ......."
Να θυμάστε το "ρητό" του Management: " Η καμήλα είναι άλογο σχεδιασμένο από Επιτροπή ".

Βασίλης Γκάτσος