Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Βασίλης Γκάτσος: Οι δύο μεγάλοι Δήμοι Αργολίδας .... διδάσκουν.

 Ο  Δήμαρχος Δήμου Άργους και Μυκηνών πρότεινε τη συνένωση της ΔΕΥΑΡΜ (Άργους - Μυκηνών) με την ΔΕΥΑΝ:(Ναυπλίου).

Βλέπει μεγάλο κέρδος στη συνένωση, "η ισχύς εν τη ενώσει" που λέγανε οι παλιοί:
Γιατί έτσι θα διαγραφεί το 70% του τερατώδους χρέους των δύο ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, των 11 500 000 ευρώ της ΔΕΥΑΑΡΜ και των 14 500 000 της ΔΕΥΑΝ. Δηλαδή 18,2 εκατομμύρια ευρώ από τα 26 000 000 που χρωστάνε,αλλά θα μείνει και πάλι κοινό χρέος 7 800 000 ευρώ ... ως μαγιά! Αφού η ύδρευση έχει ανταποδοτικό τέλος, πώς προέκυψε αυτό το τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΗ; Πόσοι και ποιοί δεν πλήρωναν και επί πόσα χρόνια;
Ένα από τα ατού της συνένωσης, η κοινή διαχείριση της λυματολάσπης!
Άλλο ατού η από κοινού διεκδίκηση ενός εργοστασίου διύλισης νερού *που θα λύσει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα της ύδρευσης των Δήμων Άργους και  Ναυπλίου! Δηλαδή το πρόβλημα της ύδρευσης είναι η διύλιση  και όχι η αλατότητα, η ποσότητα, η διαχείριση κ.λ.π.
Άλλο ατού η από κοινού αναβάθμιση  του Βιολογικού σε τριτοβάθμιο με τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται το νερό που θα παράγεται για άρδευση. Πόσων στρεμμάτων άραγε και με τι καλλιέργειες και με ποια τιμή ανά κυβικό μέτρο;
Και έτσι βέβαια θα επιτευχθεί η μη ιδιωτικοποίηση του νερού!

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Δελτίο τύπου - Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Βουλευτής Αργολίδας - Νέα Δημοκρατία 

 

Ναύπλιο, 20 Μαρτίου 2025

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με θέμα την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο ναός των Ταξιαρχών στην Ερμιόνη, ο οποίος τοποθετείται στον 17ο αιώνα, βρίσκεται επί του λόφου «Μύλοι» σε θέση όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ναός της Δήμητρας Χθονίας, με στοιχεία του αρχαίου ναού να διακρίνονται ενσωματωμένα στα κτίσματα το προαυλίου και στη βάση του εξωτερικού τοίχου του ιερού. 

 

Ο ναός είχε χρησιμοποιηθεί για την ορκωμοσία της 11ης Φεβρουαρίου 1827 και ενδεχομένως για συνεδριάσεις της τότε εθνοσυνέλευσης που θεωρείται συνέχεια της Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου και συγκροτήθηκε από τους αντιπολιτευόμενους την Κυβέρνηση Ανδρέα Ζαΐμη.

 

Στη σημερινή του μορφή, που είναι αποτέλεσμα αρκετών μετασκευών και προσθηκών, ο ναός αποτελείται από τον κυρίως ναό, το ιερό με μια ημικυκλική κόγχη, και τον μεγάλο νάρθηκα με το καμπαναριό της εισόδου, προσθήκες του 19ου αιώνα. Τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία των σύνθετων τετρακιόνων εγγεγραμμένων σταυροειδών ναών, με ιδιαζόντως επιμήκη και στενά γωνιακά διαμερίσματα.  

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Ιερού Ναού καθυστερούν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η λειτουργία και η επισκεψιμότητά του καθώς μεγάλο μέρος του παραμένει αποκλεισμένο και μη προσβάσιμο σε πιστούς και επισκέπτες, γεγονός που συνεχώς θέτει ο εφημέριος ιερέας του ναού από άμβωνος κατά τη λειτουργία του ναού και στις τοπικές εκδηλώσεις. 

 

Ακόμη, θέτω το ζήτημα της υλοποίησης του έργου της αναστήλωσης και ανάδειξης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου που βρέθηκε στην Ερμιόνη κατά τις ανασκαφές του έγιναν το 1988-1990. Ενώ έχει εκδοθεί το υπ’ αριθμό 298998/17-12-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αργολίδας σχετικά με την υλοποίηση του έργου προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, οι σχετικές εργασίες δεν έχουν προχωρήσει. 

 

Επισημαίνω ότι κατά την κοινή μας επίσκεψη με την Υπουργό τον τότε περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο στον Αύγουστο του 2022 δηλώθηκε η βούληση και δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση των σχετικών έργων.

 

Κατόπιν αυτών,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη».

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων: «Με Μουσική και μ’ Όνειρο», από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε Άργος και Ναύπλιο.

 


Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας υπό την αιγίδα  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αργολίδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων και την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας ανακοινώνουν με μεγάλη χαρά την πραγματοποίηση του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων: «Με Μουσική και μ’ Όνειρο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε Άργος και Ναύπλιο.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Βασίλης Γκάτσος : Καλοκαιρινά Ερμιόνης 4: Μετά από τα κότερα στα Μαντράκια και τη Μαρίνα στο Λιμάνι τι;

 Όταν χειμωνιάζει είναι η καλύτερη περίοδος να σκεφτούμε τα καλοκαιρινά που πέρασαν για να βελτιώσουμε τα καλοκαιρινά που έρχονται.


Ωραία. Και τούτο το καλοκαίρι, από κότερα μια χαρά πήγαμε. Σε λίγο θα προστεθεί και η Μαρίνα με ακόμη μεγαλύτερα κότερα, αλλά να σημειώσουμε ότι θα προσφέρει, ως φαίνεται, το σύνολο των υπηρεσιών εντός του χώρου της προς δικό της ώφελος, όπως κάνει και κάθε επιχείρηση και κάθε ξενοδοχειακό συγκρότημα. Κάτι δηλαδή σαν "κότερα με βραχιολάκια". Άλλωστε και το yachting, δηλαδή διακοπές με σκάφος και μάλιστα με όμιλο που τον προσφέρει μαζικά, έχει και αυτό τα στάδια του: Βάση απόπλουν στην Πρωτεύουσα, πιθανή πλήρης τροφοδοσία, ιστιοπλοΐα μέχρι της Ερμιόνη, παραμονή, και απόπλουν.  Τα έσοδα της Ερμιόνης βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο, στην παραμονή: Τα τέλη ελλιμενισμού και ό,τι ξοδέψουν εξω.
Αυτό: το ό,τι ξοδέψουν έξω, ενδιαφέρει οικονομικά. Δεν έχουμε δει ποτέ στοιχεία που να εκτιμούν την κατά μέσο όρο δαπάνη κότερου στην Ερμιόνη. Δηλαδή το μέσο κέρδος που έχει το Λιμενικό Ταμείο (προσοχή όχι η μέση είσπραξη, γιατί για να υπάρξει αυτή έχουν γίνει έργα λιμενικά, έχουν γίνει έργα φωτισμού, τροφοδοσίας νερού και ρεύματος). Γιατί το να καμαρώνει ότι εισέπραξε τόσα χωρίς να λέει το λειτουργικό κόστος και τις αποσβέσεις, συμπέρασμα δεν βγαίνει. Το αν είναι χρήματα της ΕΕ ή του κράτους που πάνε για επενδύσεις εξυπηρέτησης των κοτέρων, αν δεν αποδίδουν πραγματικό κέρδος, χαμένα θεωρούνται.
Επίσης το ερώτημα: Πόσο ωφελείται πραγματικά η Ερμιόνη από το yachting; Δηλαδή πόσα χρήματα κερδίζει, και όχι γενικόλογα ότι ωφελεί τον τουρισμό μας κ.λ.π. Γιατί υπάρχει και το κομμάτι του τουρισμού που δεν θέλει αυτή την κατάσταση. Ας σκεφτούμε ότι κάποιες άλλες εποχές στα Μαντράκια δεν έπεφτε καρφίτσα, και τότε δεν είχαμε κότερα. Επίσης πόσο θα ωφελήσει την Ερμιόνη η Μαρίνα; Μήπως αντί από τα κότερα της Μαρίνας να έρχονται στα καταστήματα και εστιατόρια της Ερμιόνης, πηγαίνουμε εμείς στα της Μαρίνας, όπως κάποτε πηγαίναμε στις Ντίσκο του Πορτοχελιού, στο Σκάρλετ Μπητς και στο Ύδρα Μπητς;