Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γεώργιο Σισίνη. Ανακοίνωση αδελφοποίησης των Δήμων Ερμιονίδας και Πηνειού Ηλείας.

 


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στο κτήριο Συγγρού της Ερμιόνης με την συνδιοργάνωση ΙΛΜΕ και Δήμου Ερμιονίδας η προγραμματισμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, η αφιερωμένη στον Γεώργιο Σισίνη.

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΙΛΜΕ μίλησε για τις αρετές του Γεώργιου Σισίνη ως προέδρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827. Ενός προέδρου, σοβαρού, σεβαστού, ακριβοδίκαιου, αληθινού ηγέτη.

Εστίασε στην περίφημη διακήρυξή του στην Ερμιόνη (11/02/1827), την διαπνεόμενη από πνεύμα ενότητας με επιρροές από τα «Ηθικά Νικομάχεια» και τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη καθώς και την ουσιαστική συμβολή του στο φιλελεύθερο πολιτικό Σύνταγμα της Τροιζήνας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Κώστας Λούρμπας ανέπτυξε το θέμα «Γεώργιος Σισίνης. Ο εκ Γαστούνης πολλού πνεύματος και δραστηριότητος ανήρ.»

Ο κ. Λούρμπας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Σισιναίοι της Γαστούνης αποτελούν αδικημένη οικογένεια σε σχέση με τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του ΄21 και για το γεγονός ότι τάχθηκαν με την πλευρά του Κολοκοτρώνη αλλά και λόγω της Αγγλικής προπαγάνδας, που οι ντόπιοι εκφραστές της υιοθετούσαν. 

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Όταν η Γεωγραφία παράγει Ιστορία Του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Όταν η Γεωγραφία παράγει Ιστορία

Λεσίνι – Παλαιοκατούνα: Δύο τοπωνύμια σε έγγραφα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης της Ερμιόνης με σημαντικό ενδιαφέρον! 

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στην Θ΄(9η) συνεδρίαση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης της Ερμιόνης (25η Φεβρουαρίου 1827) αποφασίστηκε να σταλεί προς τον στρατηγό Ιωάννη Ράγκο επαινετικό έγγραφο για τον άγρυπνο πατριωτισμό του αλλά και για τους συνεχείς αγώνες του για τη λευτεριά της Πατρίδας. Μάλιστα στο έγγραφο αυτό, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 1827, η Συνέλευση εκφράζει και τη μεγάλη της χαρά προς τον Στρατηγό, γιατί κυρίευσε το Λεσίνι ευχόμενη να έχει τις ίδιες επιτυχίες και στο Μεσολόγγι.  

Ωστόσο του ανωτέρω εγγράφου είχε προηγηθεί η από 6 Φεβρουαρίου 1827 αναφορά των οπλαρχηγών της Δυτικής Ελλάδας από τη Σκάλα Κατοχής προς τη Διοίκηση, με την οποία, μεταξύ άλλων, ενημέρωναν ότι το Λεσίνι, που είναι πολύ χρήσιμο για τις επιχειρήσεις τους, πρέπει να εφοδιασθείκαι να ενισχυθεί με τα απαραίτητα πολεμοφόδια, τα οποία εκείνοι δεν διέθεταν. Επίσης πληροφορούσαν την Εθνοσυνέλευση ότι ο ελληνικός στρατός έχει αναπτυχθεί από την Κατοχή ως την Παλαιοκατούνα και το Λεσίνι και βαδίζει μπροστά.

Αλλά και στη διάρκεια της Ιστ’ (16ης) συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης (14 Μαρτίου 1827) εστάλη έγγραφο «δια του Προέδρου της» προς τη Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδοςπληροφορώντας την ότι «οι γενναίοι οπλαρχηγοί της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος συγκεντρώσαντες στρατόναξιόμαχον κατά (κοντά) το Λεσίνι προοδεύουν άριστα, την Δυτικήν Ελλάδα…».

Ποιο όμως είναι το Λεσίνι; Ζήτησα από τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Διονύση Μπερερή, Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. και φιλόλογο, που κατάγεται από εκείνα τα μέρη, να μου δώσει σχετικές πληροφορίες, τις οποίες και περιληπτικά παραθέτω:

Το Λεσίνι, μου είπε, είναι το προτελευταίο χωριό, από τις εκβολές του Αχελώου στο Ιόνιο της Ακαρνανικής Παραχελωίτιδος. Το τελευταίο είναι η Κατοχή (αναφέρεται και αυτή στα παραπάνω κείμενα). Σήμερα έχει εξακόσιους εβδομήντα έναν (671) κατοίκους (απογραφή 2021) και απέχει από το Μεσολόγγι 26,5 χλμ. Είναι κτισμένο «στα ριζά μικροβούνων» και δέχεται πρώτο τις πρωινές ακτίνες του ήλιου. Έχει εκκλησία του 13ου αιώνα αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου ενώ το δάσος του Άραξου που βρίσκεται εκεί,ανακηρύχτηκε από το 1985 διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Δίπλα του επεκτείνεται το κτήμα Λεσινίου, εξήντα οκτώ χιλιάδων (68.000) στρεμμάτων, που ως το 1934 που αποξηράνθηκε ήταν λίμνη και στη θέση της ιδρύθηκε η Γεωργική εταιρεία Λεσινίου. Το χωριό ονομαζόταν Παλαιοκατούνα, που σημαίνει τόπος στρατοπέδευσης σύμφωνα με βυζαντινή ετυμολογία. Το 1967 πήρε το όνομα Λεσίνι, προφανώς από το κτήμα που ήδη αναφέραμε. Η λέξη Λεσίνι, λέγεται ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη «λέσι»,που θα πει ψοφίμι. Για τη μετονομασία μεταξύ των ντόπιων ειδικών υπήρξε έντονη διαμάχη. Ο φιλόλογος, διακεκριμένος λαογράφος και ιστοριοδίφης Κ. Σ. Κώνστας από τη Γουριά (χωριό της περιοχής) μίλησε για όργιο μετονομασιών που αντικατέστησαν το ελληνικό όνομα Κατούνα με το τούρκικο Λεσίνι. Ο Λεσινιώτης, όμως, Διονύσιος Μυτάκης, ιστορικός και κοινωνιολόγος, που ήταν και ο εισηγητής της μετονομασίας, ισχυρίζεται ότι η λέξη Λεσίνι προέρχεται από την ελώδη λίμνη της περιοχής δίπλα στην αρχαία λίμνη Μελίτη που λεγόταν Κυνία και οι ξένοι την έλεγαν Lecynia. Έτσι επικράτησε να ονομάζεται Λεκυνία →Λεσινία. 

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Βασίλης Γκάτσος: Καλοκαιρινά Ερμιόνης 3: ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ: ένα δεύτερο Λιμάνι ή τα Παλιά Μαντράκια

 




Όταν χειμωνιάζει είναι η καλύτερη περίοδος να σκεφτούμε τα καλοκαιρινά που πέρασαν για να βελτιώσουμε τα καλοκαιρινά που έρχονται.


Πάντα ήμουν κατά της "λιμενοποίησης" του θαυμάσιου τόπου Μαντράκια. Τόσο κατά που και σήμερα υποστηρίζω ότι ανάγκη της Ερμιόνης είναι η επαναφορά του χώρου στην προτέρα του μορφή. Γι' αυτό και το τσιμεντο το ονομάζω ταφόπλακα των Μαντρακίων και της ναυτικής μας παράδοσης και μνήμης.

Όλα τα μέρη τα παραθαλάσσια έχουν, ή επιδιώκουν να έχουν, Λιμάνι στον οικισμό, αλλά και ένα μεγάλο παραλιακό τμήμα απείραχτο, θεματοφύλακα της παράδοσης και του χαρακτήρα του τόπου και των κατοίκων του. Δηλαδή και τα δύο είναι αναγκαία.  Ακόμη και στη Μύκονο που βουλιάζει από τουρισμό (αλλά και από οικιστική ασυδοσία) σε ένα μέτωπό θαλάσσιο του κυρίως οικισμού μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων θα μετρήσετε περί της 10 θέσεις με αμμουδιά, μεταξύ αυτών Παραλία Κόρφος, Μεγάλη Άμμος, Χώρα Μυκόνου, Άγιος Στέφανος.
Θα παρατηρήσουμε ότι με περπάτημα το πολύ 15 λεπτών περίπου το 80% των κατοίκων του ευρύτερου οικισμού φτάνουν στην κοντινότερη σε αυτούς πλαζ. Γιατί δεν έκαναν και τα 7 χιλιόμετρα κρηπίδωμα για να πιάνουν κότερα; Γιατί την παραλία όπου στην κυριολεξία τα σπίτια κρέμονται στη θαλασσα δεν την μπάζωσαν για να "σώσουν και διευκολύνουν τα σπίτια, την κίνηση και την εστίαση", αλλά την χρησιμοποιούν για τη διαφήμιση της Μυκόνου;
Και σε άλλα μέρη βλέπουμε ένα σχετικά μικρό λιμάνι και εκατέρωθεν πλαζ.
Επίσης ακούμε Νέα Πόλη - Παλιά πόλη (Ναύπλιο), Νέο Λιμάνι - Παλιό Λιμάνι (Σπέτσες), κ.λ.π.

Καρυστιανού - Πάντειο - Τέμπη - Έγκλημα

 



Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διοργάνωσαν εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανάμεσα στους ομιλητές η πρόεδρος του Συλλόγου "Τέμπη 2023", Μαρία Καρυστιανού, η οποία είπε μεγάλες αλήθειες για τη διαχρονική πολιτική διαπλοκή στην Ελλάδα

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

και συνεχίζω…

 



…δεν έχω «καβάτζες» 
«δικούς μου»… 
Κανείς δεν με περιμένει 
μοναχός μου πορεύομαι 
κι ανακαλύπτω συνεχώς 
την περίεργη σιωπή των ανθρώπων 
δεν το βάζω κάτω 
χωρίς να ψάχνω το ιδανικό 
αναζητώ το ανθρώπινο 
γι’ αυτό και πάντα με συγκινούν 
δυο δακρυσμένα μάτια 
ποτέ δεν προσπερνώ 
την ασχήμια 
απλά την ξορκίζω 
με ομορφιά 
και τρυφερότητα 
δεν πιστεύω ότι υπάρχουν 
Κακοί 
Σκληροί 
Ανυπόφοροι 
Άνθρωποι 
απλά διαπιστώνω 
πόσο η μοναξιά 
η σιωπή και τα απωθημένα 
σα πουρί 
κολλάνε στις καρδιές 
και σχηματίζουν 
εκτρωματικές συμπεριφορές 
ψάχνω τη σωστή σκαπάνη 
να σπάσω το πουρί 
να φανεί η κρυμμένη ομορφιά τους 
πολλές φορές αποτυγχάνω 
κάποιες όμως 
σπάνιες 
στιγμές 
δικαιώνομαι 
κι η ευτυχία μου 
χοροπηδάει σε «παραλίες ερημικές» 
σα παιδικό κόκκινο μπαλόνι που παρασύρεται από ένα αεράκι απαλό 
θεραπευτικό για τα όνειρα μου 
ανανεωτικό για την ψυχή μου 
και συνεχίζω… 
…όσο οι μέρες μεγαλώνουν 
μιλάω λιγότερο 
γράφω ακόμη πιο σπάνια 
και πέφτω με τα μούτρα 
σε πιάνα ξεκούρδιστα 
χτυπάω τα πλήκτρα  
κάθε νότα κι ένα δάκρυ μου  
για όσα δεν μπορώ να πω 
κάθε μελωδία και μια φράση 
που δεν άκουσα τη σωστή στιγμή 
…δεν έχω «καβάτζες» 
ξέμεινα 
τούτη την Άνοιξη 
Σ ένα "γεφύρι" που το λέω : "Ανάμεσα" 
μ’ ένα βιβλίο στο χέρι… 
Αν με συναντήσετε 
πείτε μου ένα:  
"-Γεια" 
Υπόσχομαι να σας το χαρίσω 
Χωρίς ανταλλάγματα. 

τ. 


120325 by Tellos Filis


Έλλη Βασιλάκη 



Fougaro : 3 μεγάλες συναυλίες με μαθητικά σύνολα από μουσικά σχολεία της Minnesota (ΗΠΑ)

 



3 μεγάλες συναυλίες

με μαθητικά σύνολα
από μουσικά σχολεία της Minnesota (ΗΠΑ)
Σάββατο 15/3 | Τρίτη 18/3 | Κυριακή 23/3

Φέτος το Μάρτιο, το FOUGARO ARTCENTER υποδέχεται, για ακόμη μια φορά, 3 μεγάλά και καταξιωμένα σχολικά μουσικά σχήματα από την Αμερική!!!

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά στη FOUGARO GALLERY 3 μοναδικές συναυλίες με ελεύθερη είσοδο από μεγάλες μαθητικές ορχήστρες της Μιννεσότα, μίας πολιτείας με μεγάλη παράδοση μουσικής εκπαίδευσης.

είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 15 Μαρτίου, 12.00μμ

Ορχήστρα του Hastings High School

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Πατέρα μην πεθάνεις...ξανά | Θεατρική Παράσταση | Κέντρο Πολιτισμού Ερμιονίδος



 Η στιγμή που όλοι περιμέναμε, έφτασε…


➡️ Πατέρα μην πεθάνεις…ξανά! ⬅️

🔹️Μια ιδέα που ειπώθηκε για πρώτη φορά κάποιον Σεπτέμβρη, πολύ πριν την ίδρυση και τη σύσταση του Κέντρου Πολιτισμού Ερμιονίδος, παίρνει σάρκα και οστά και φιλοξενείται στη θεατρική σκηνή του ΚΕ.ΠΟ.ΕΡ. 

📍Που αλλού; 

▪️Λίγα λόγια για το έργο: 

🔛 Δυο αδερφές, η Ελένη και η Γιάννα φτάνουν στους ένδοξους Γαργαλιάνους για την κηδεία του πατέρα τους. Εκεί, βρίσκονται εγκλωβισμένες για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, μιας που η τελετή της κηδείας αποτέλεσε την αφορμή για ένα περίπλοκο και «θανατηφόρο» νήμα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των θεατών. Μέσα από συγκλονιστικούς, σπαρταριστούς διαλόγους, η Ελένη και η Γιάννα προσπαθούν να διαφύγουν όμως το «σόι», ο περίγυρος του πατέρα καθώς και ένα άγαλμα αμύθητης αξίας, θα περιπλέξουν τα πράγματα...

❗️Η θεατρική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ερμιονίδος, σας περιμένει για δέκα παραστάσεις και σας υπόσχεται ένα απολαυστικό δίωρο με συστατικά κυρίως το γέλιο μέχρι δακρύων, γιατί φυσικά «γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο, δεν γίνεται» …

❗️Μια μαύρη κωμωδία, έτοιμη να ξεδιπλωθεί μπροστά σας!

📞 Τηλέφωνα κρατήσεων: 698 669 9406 & 697 8826 680

〰️ Πρεμιέρα: Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 〰️

🗒 Λοιπές παραστάσεις:
 
🎭Σάββατο 15 Μαρτίου 
🎭Κυριακή 16 Μαρτίου  
🎭Δευτέρα 17 Μαρτίου 
🎭Σάββατο 22 Μαρτίου 
🎭Κυριακή 23 Μαρτίου 
🎭Σάββατο 29 Μαρτίου  
🎭Κυριακή 30 Μαρτίου 
🎭Σάββατο 5 Απριλίου 
🎭Κυριακή 6 Απριλίου

🚩 Σας περιμένουμε! 

#kepoEr

Πατέρα μην πεθάνεις...ξανά | Θεατρική παράσταση | Facebook

Βασίλης Γκάτσος: Το "βαθύ Κράτος".

 


Χρόνια το ακούμε. Η εκάστοτε Κυβέρνηση το ανακαλύπτει, το εκσυγχρονίζει, το κάνει φιλολαϊκό, το κάνει επιτελικό, το κάνει αξιοκρατικό ... και τα χρόνια περνάνε....

Φεύγει ο ένας, έρχεται ο άλλος, ξανάρχεται ο ένας, ξαναξανάρχεται ο άλλος ..... και τα χρόνια περνάνε .......
Σταθερή αξία: Η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα των μισθωτών 700 ευρώ, και η μέση του δημοσίου τομέα στα 1400 ευρώ! Δηλαδή όλοι μας ατάραχοι  αποδεχόμεθα ότι ένας του δημοσίου ισοδυναμεί με 2 του ιδιωτικού τομέα, όταν μετρημένη η μέση παραγωγικότητα του δημοσίου υπαλλήλου δεν είναι πάνω από το 20% του μισθωτού στον ιδιωτικό τομέα, οπότε και ένας του ιδιωτικού τομέα δουλεύει όσο 5 του δημοσίου! Επίσης κοινωνικά αποδεκτό είναι ο του δημοσίου να είναι ισόβια εργαζόμενος και να φεύγει σε σύνταξη με φουλ ένσημα και με βάση της σύνταξής του τον τελευταίο του μισθό, ενώ ο ιδιωτικός με πολύ λιγότερα, αφού θέλει δεν θέλει θα αλλάξει πολλούς εργοδότες και θα μείνει κατά μέσο όρο για πολύ άνεργος ή άεργος, ενώ οι απολαβές του έχουν συνεχή σκαμπανεβάσματα.
Εξού και το όνειρο κάθε οικογένειας να τρυπώσουν τα παιδιά στο  Δημόσιο και μετά να διεκδικήσουν την πολυπόθητη μονιμότητα. 
Εξακολουθεί να είναι όραμα της "σύγχρονης" αλλά χρεοκοπημένης χώρας μας. Μόνο που η πραγματική ζωή στην πραγματική Ελλάδα τα στέλνει οικονομικούς μετανάστες.
Άρα ο εκσυγχρονισμός, το φιλολαϊκόν και το επιτελικόν του πράγματος είναι να φτάσει ο δημόσιος υπάλληλος ως προς την παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα τον "σύντροφό" του στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό για να γίνει πρέπει να πέσει το τείχος που λέγεται πολιτική εξάρτηση, πελατειακή σχέση, αναξιοκρατία ...... τοις πάσι γνωστά πράγματα. Δηλαδή να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός! Υπάρχει και η άλλη άποψη: να γίνουν όλοι οι πολίτες με άρθρο του Συντάγματος δημόσιοι υπάλληλοι. Δηλαδή να δεθούμε όλοι με τον Γόρδιο δεσμό!
Το περίεργο είναι ότι ποτέ δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε πουθενά τους όρους "βαθεία Περιφέρεια", "βαθύς Δήμος". Λέτε εδώ η παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότητα, η αξιοκρατία, να χτυπάνε νταβάνι;

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

Το 2024 ανακηρύχθηκε ως «Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», καθώς συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από τον θάνατο του επιφανέστερου Φιλέλληνα με την τεράστια προσφορά στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό υπήρξε η αφορμή να τιμηθεί στο πρόσωπό του ολόκληρο το Φιλελληνικό κίνημα και ειδικότερα οι χίλιοι Φιλέλληνες που στήριξαν ποικιλοτρόπως τον Αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Ως γνωστό η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης, σε δεκατρείς από τις είκοσι οκτώ συνεδριάσεις (προκαταρκτικές και τακτικές), απευθύνθηκε ονομαστικά σε Φιλέλληνες και Φιλελληνικές Εταιρείες που οργανώθηκαν σε χώρες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Έστειλε έγγραφα, επιστολές και πληρεξούσιοί της συναντήθηκαν με Φιλέλληνες μεταφέροντας τη βαθιά ελπίδα της Εθνοσυνέλευσης για βοήθεια και στήριξη του αγώνα. 

Τα δύο αυτά γεγονότα, που συνδυαστικά τα έφερε στο φως η επικαιρότητα, τροφοδότησαν την ιδέα για την ανάδειξη μιας ακόμα πτυχής της Τοπικής μας Ιστορίας. Έτσι προχωρήσαμε στη συγγραφή και έκδοση του νέου μας πονήματος«Οι Φιλέλληνες στην Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης»Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κρανιδίου, Ερμιόνης καθώς και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη, απ’ όπου διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Σημ.Σχετικό άρθρο με τίτλο «Φιλέλληνες στην Ερμιονίδα» στο βιβλίο μας «Πρόσωπα και γεγονότα της Εθνανάστασηςτου 1821 στον Κάτω Ναχαγιές (Ερμιονίδα.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου