Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Ρωμαιοκρατία στην Ερμιόνη

 

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ερμιόνης  για μια ακόμα φορά δέχθηκε την Παρασκευή 18/10/2024 τους μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα με θέμα:

«Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία»

Στο  φετινό μάθημα της Ιστορίας τους  τα παιδιά διδάχτηκαν τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας και συμπληρωματικά στην τοπική ιστορία  την εποχή της ρωμαιοκρατίας στην Ερμιόνη.

Στο πρόγραμμα σκοπός μας ήταν, να δουν οι μαθητές τι απέμεινε σήμερα από την πόλη, που ο Στράβων τη χαρακτήριζε « των ουκ ασήμων» και ο Παυσανίας γλαφυρά περιέγραφε την ακμή της τα χρόνια της ρωμαϊκής ειρήνης.

Το ξεκίνημα έγινε από το ταφικό μνημείο -τη «ρωμαϊκή σαρκοφάγο». Εκεί βρίσκεται ακόμα ( ! ) ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, παραδομένη στη φθορά, παρόλο που έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια  η αξιοπρεπής τοποθέτησή της σε εμφανές σημείο. 

Στο χώρο του Μουσείου με φωτογραφικές προβολές είδαν τη  σωζόμενη ακόμα στήλη με τα ίχνη του αδριάντα του σπουδαίου άρχοντα Λουκίου που στήθηκε με ψήφισμα της βουλής της Ερμιόνης, γεγονός που αποδεικνύει την αυτονομία και τη δύναμή της.

Από τα άφθονα σωζόμενα ερμιονικά νομίσματα της εποχής παρατήρησαν το περίεργο νόμισμα με την εικόνα ενός Ερμιονίτη που οδηγεί μια αγελάδα και θυμήθηκαν το γεγονός που αναφέρει ο Παυσανίας περιγράφοντας την εορτή των «Χθονίων».

 Φωτογραφικά περιηγήθηκαν τα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού  υδραγωγείου και τους εξηγήσαμε τη λειτουργία του.

Όσα είδαν, στο τέλος, τα απέδωσαν εικαστικά με τη φαντασία τους, το σχέδιο και τα χρώματά τους.

Σε μάς μένει το ερώτημα; Άραγε θα δουν ποτέ αυτά τα παιδιά αναστηλωμένο το ταφικό μνημείο; Θα προλάβουν μια στερέωση του ρωμαϊκού υδραγωγείου προτού διαλυθεί σε άμορφο σωρό από πέτρες; Τι στολίδι θα ήταν  ανάμεσα στα πεύκα στην είσοδο της πόλης μας!

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η Ήρα Φραγκούλη - Βελλέ, τέως πρόεδρος του ΙΛΜΕ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρευρέθηκαν και βοήθησαν η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Σκούρτη.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τις δασκάλες Ελένη Βλάσση - Κούστα και Μαρία Παπαδημητρίου για την πρωτοβουλία τους να επισκεφτούν οι μαθητές τους το Μουσείο και να παρακολουθήσουν με την καθοδήγησή τους ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα τοπικής ιστορίας.

Ήρα Φραγκούλη - Βελλέ