Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος:Η "Βαριά Βιομηχανία" του τουρισμού μένει από ντόπιο προσωπικό.

"Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύπτονται αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση, σημειώνεται από το ΙΝΣΕΤΕ."

(Από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο).

Η "Βαριά Βιομηχανία" του τουρισμού ζητάει απεγνωσμένα προσωπικό αιχμής, για καλοκαίρι δηλαδή. Γιατί; Γιατί δεν πάνε οι Έλληνες, όπως δεν πάνε να μαζέψουν φρούτα, ελιές κ.λ.π. σε περιόδους αιχμής. Όσο μάλιστα αναπτύσσεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Πρωτεύουσα, τόσο λιγότεροι θα πηγαίνουν να δουλέψουν στα νησιά.
"Και καλά κάνουν", γράφει το άρθρο, γιατί αυτό σημαίνει ότι βρίσκουν καλύτερες δουλειές, που σημαίνει ότι προοδεύουμε.
Οι Ξενοδόχοι, ζητούν να διευκολυνθεί η "πρόσκληση" προσωπικού από το εξωτερικό. Φυσικά όχι από ...... την Ελβετία και την Αμερική.
Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι και στην Ερμιονίδα θα φτάσει πληθώρα ..... προσκεκλημένων που φυσικά δεν θα νοικιάσουν βίλες και σπίτια για διαμονή. Σε "ειδικώς διαμορφωμένα κτίρια" θα τους τακτοποιήσουν, προφανώς, όπως αυτούς που μαζεύουν τις φράουλες, στην καλύτερη περίπτωση σε διαμερίσματα των 15 τ.μ. δύο δύο.
Όσο για τους εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, κ.λ.π. που δεν βρίσκουν να νοικιάσουν, γιατί πρέπει να δίνουν όλο το μισθό τους στο νοίκι (Μύκονο, Σαντορίνη, Ύδρα και σε λίγο όλα τα νησιά), ¨διαμορφώνονται καταλλήλως μη χρησιμοποιούμενα οικήματα".
Την ίδια βέβαια στιγμή, αν ρωτήσετε έναν συριανό τεχνίτη των Ναυπηγείων Σύρου, θα σας πει ότι με τις υπερωρίες καθαρίζει 1500 - 2000 ευρώ το μήνα, επί 14 μήνες, πληρώνει ο εργοδότης του και ο ίδιος στο ΙΚΑ για ανωτάτη σύνταξη, και με την οικογένειά του επενδύει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή Airbnb.
Να υπενθυμίσω ότι πάνω από 400000 νέοι, σχεδόν όλοι με ανωτάτη εκπαίδευση δουλεύουν στο εξωτερικό, πολλοί και από την Ερμιονίδα - Ριβιέρα. Άρα 400000 περίπου ελληνικές οικογένειες ξόδεψαν να μορφώσουν τα παιδιά τους, να τους μάθουν ξένες γλώσσες, και να μη γίνουν "Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση". Η δουλειά φυσικά δεν είναι ντροπή, οποιαδήποτε δουλειά, αλλά και το όνειρο των ξενοδόχων για φτηνό ντόπιο προσωπικό, με απασχόληση 2-3 μήνες, που ψάχνει για δουλειά κάθε χρόνο, και μένει ακόμη και σε σκηνή για να του περισσέψουν να βγάλει τον χειμώνα ΔΕΝ ....

Βασίλης Γκάτσος