Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

  

Κρανίδι 07/04/2021

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

 

 

Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία. Η τρίτη φάση της υγειονομικής κρίσης είναι στην κορύφωσή της, σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας της covid-19 αλλά και άλλων παθήσεων είχαμε σημαντικές απώλειες ανθρώπων, στις οικογένειες και στους φίλους των οποίων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Η πανδημία μας έχει επηρεάσει όλους, φυσικά το χειρότερο είναι η απώλεια των συνανθρώπων μας, αλλά και η απώλεια της κοινωνικότητάς μας έχει σημαδέψει τον συναισθηματικό μας κόσμο και ευρύτερα την κοινωνική μας ζωή. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί, είμαι υποχρεωμένος στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για τις δημοτικές μας υποθέσεις να μιλήσω για τα αυτονόητα και για την αποκατάσταση της αλήθειας. 

➢ Για τα ανώνυμα σχόλια και τις ανώνυμες αναρτήσεις από το διαδίκτυο μέσω ψευδωνύμου έχω μιλήσει. Διαφωνώ κάθετα, είναι απαράδεκτο και αντιβαίνει στις βασικές αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το αίτημα περί καταδίκης τέτοιων πρακτικών από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου είναι ανώφελο και υποκρύπτει σκοπιμότητα. Ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ισχυρός και ξεκαθαρίζει ποιο είναι το νόμιμο και ποιο είναι το παράνομο.
➢ Στο Σύνταγμά μας ,ένα από τα κορυφαία ατομικά δικαιώματα είναι η ελευθερία του Τύπου, αλλά η άσκησή του ορίζει όρια που απαιτείται να εφαρμόζονται. Η ελευθερία του ενός δεν πρέπει να εμποδίζει την ελευθερία του άλλου. Αυτονόητο κάθε αιρετός, κάθε δημότης, αν αισθάνεται ότι θίγεται η προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη για να τον προστατέψει. Αυτό όμως δε μπορεί να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο, η δημόσια κριτική, ο δημοτικός έλεγχος και το αίτημα για δημόσια λογοδοσία να ποινικοποιείται και να οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οι ενστάσεις μου όπως επισήμανα είχαν να κάνουν με το ύφος και το περιεχόμενο των επιστολών της διοίκησης του Δήμου σχετικά με την πρόθεσή σας χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, η δημοτική κριτική να οδηγείται κατευθείαν στην Ελληνική δικαιοσύνη.  Φτάσατε στο σημείο να σχολιάσετε ότι το ένα και μοναδικό εξώδικό που έχω στείλει εδώ και 20 χρόνια με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. 
➢ Ο χειρισμός στην υπόθεση της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων δυστυχώς ξεκίνησε με πάρα πολλά λάθη. Σας επισημαίνω τα πιο σοβαρά.

Γιατί δεν απευθυνθήκατε στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους νέους επιστήμονες του τόπου μας που θα μπορούσαν να αναλάβουν με τις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων στο Δήμο μας;

Είναι προτεραιότητα του Δήμου μας ο δανεισμός του με το ποσό των 2 εκατ. Ευρώ για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού; Εγώ από τον Ιανουάριο σας ζήτησα οικονομικά στοιχεία, σχέση κόστους – οφέλους, πλήρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ανάθεση μικρή ή μεγάλη. Πρώτα εξασφαλίζουμε την συμφωνία, την συναίνεση, την πλειοψηφία και μετά ανοίγουμε το ταμείο του Δήμου ή δίνουμε αναθέσεις. Στα υφιστάμενα προβλήματα του Δήμου μας, στην υφιστάμενη οικονομική συγκυρία είναι προτεραιότητα η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με δανεισμό;

Γιατί δεν αναζητήθηκαν άλλες λύσεις που συνδέουν την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας στα πλαίσια πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί κατά περιόδους πολλοί Δήμοι στην χώρα μας;

➢ Τώρα σας υπενθυμίζω τις διαχρονικές μου θέσεις σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις. Στόχος είναι να περιορίζονται τα όρια τους, να έχουμε ολοκληρωμένους πρόχειρους διαγωνισμούς και να μην έχουμε συνειδητά κατάτμηση προμηθειών, έργων και εργασιών. 
Πάντα οι αναθέσεις πρέπει να αιτιολογούνται και να παρουσιάζουν την σκοπιμότητά τους
Να μην έχουν τα χαρακτηριστικά παραταξιακών αναθέσεων, κάποιοι να θεωρούν το Δήμο λάφυρο μιας δημοτικής παράταξης, να δημιουργούν πολιτικές εξαρτήσεις και φυσικά κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος. 
Να έχουν πάντα προτεραιότητα οι επαγγελματίες του τόπου μας και όχι να αναζητούνται «αρπαχτές» από άγνωστες εταιρείες άλλων περιοχών. 
Να υπάρχει εναλλαγή ανάθεσης, προμηθειών, έργων και εργασιών, κυκλική εναλλαγή φυσικά σε αυτούς που μπορούν, ξέρουν και επιθυμούν να έχουν συμμετοχή. 
Να αναζητούμε κλειστές προσφορές από επαγγελματίες, οι οποίες θα ανοίγονται στα συλλογικά όργανα του Δήμου μας για να εξασφαλίσουμε διαφάνεια, έλεγχο και καλή εκτέλεση.
Τέλος πριν τις αναθέσεις σοβαρή συζήτηση για τις προτεραιότητες με απαραίτητη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των αναγκών.

Αυτός ο τρόπος των αναθέσεων είναι νόμιμος, ηθικός, αποτελεσματικός, προάγει το δημοτικό έργο, υπηρετεί τους δημότες μας και τις ανάγκες τους. 

 

 

Τάσος Γ. Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ