Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Βασίλειος Γκάτσος: "Αέρα πατέρα"


Αλλά και περίεργη σιωπή.


Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της αρχαιολογικής σκαπάνης είναι η αποκάλυψη των θεμελίων του ναού της Χθονίας, της Δήμητρας και της Κόρης, στον εξαιρετικής αισθητικής ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ο δωρικός ναός της Χθονίας είναι πολύ μεγάλος, μεγαλύτερος του ναού του Ποσειδώνα της Πλατείας του Μπιστιού, και μας κάνει να αναθεωρήσουμε την αρχαία εικόνα της Ερμιόνης επί το μεγαλοπρεπέστερον.
Περιμέναμε τη συνέχιση της ανασκαφής (είναι επιφανειακή, εύκολη και μικρού κόστους) στους πέριξ ελεύθερους χώρους, κυρίως στη δυτική πλατεία με τις δύο κολώνες. Όμως δεν γίνεται τίποτα, όπως δεν γίνεται και για την αποκατάσταση του ναού των Ταξιαρχών και την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Και ενώ το λιβάνι για το μελλοντικό μουσείο Ερμιόνης καίγεται άφθονο, πλήρης του τάφου σιωπή για τον ναό της Χθονίας που ήταν το κέντρο λατρείας των αρχαίων Ερμιονέων, της γύρω περιοχής, αλλά και του πανελλήνιου.
Παρακολουθώντας την σχετική παρουσίαση που έγινε πριν λίγα χρόνια στο Σουηδικό Ινστιτούτο, μέσω των τοπικών μας μπλογκ μετέφερα, δεν το κρύβω, κατενθουσιασμένος, τα περί του ναού της Χθονίας.
Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, ο Δήμαρχος και το ΔΣ του Δήμου μας, η Αντιπολίτευση, πρέπει να εξηγήσουν, γιατί αυτή η σιωπή.
Όχι να μα πουν ότι προωθούν το θέμα της αποκατάστασης του ναού των Ταξιαρχών μέσω ΕΣΠΑ κ.λ.π., γιατί αυτό είναι άλλο θέμα.
Μιλάμε για τις ανασκαφές έξω από τον ναό των Ταξιαρχών. Ο ναός της Χθονίας είναι τόσο σημαντικός (και για το τουριστικό μας προϊόν) που και στη Μικρά Ασία να ήταν, οι Τούρκοι θα τον είχαν αποκαλύψει για τουριστικούς λόγους. Αν ήταν στην Ιταλία θα τον είχαν και εν μέρει αναστυλώσει.
Και όταν λέμε να εξηγήσουν, εννοώ δύο πράγματα:
1. Να βγουν και να πουν ότι δεν υποστηρίζουμε τη συνέχιση των ανασκαφών για αυτούς και αυτούς τους λόγους.
2. Να βγουν και να πουν ότι έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα των ανασκαφών και αλλάζοντας θέση προωθούν σχέδιο συνέχισης των ανασκαφών.

Μη απάντηση, δηλαδή συνέχιση της σιωπής, θα δώσει αφορμή για σκέψεις πόρρω απέχουσες τόσο από την προσπάθεια ανάδυσης και ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας, όσο και ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος πάνω σε ισχυρές βάσεις πολιτισμού και παράδοσης.

Βασίλειος Γκάτσος