Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΤΟΚΑΣ: ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ -ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΗΤΑΡΑΚΗ-ΤΣΙΟΔΡΑ-ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020



Παραβρέθηκα σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Γαλαξίας το οποίο επισκέφτηκαν ο Υπουργός Μετανάστευσης κ ΄Ασύλου κ. Μηταράκης ο καθηγητής κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. Η παρουσία των αρμοδίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα εκεί αν και καθυστερημένα κρίνεται θετική και σηματοδοτεί την σοβαρότητα της κατάστασης στη δομή των 400-500 ατόμων, κάτι για το οποίο είχα κάνει λόγο από τις αρχές Απριλίου.

Στην συνομιλία μου με τον κ. Μηταράκη του επισήμανα πως ο Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές στην υγεία καθώς και μικρή αστυνομική δύναμη για να ανταπεξέλθει σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε αυτές της πανδημίας και του τόνισα πως πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων με διαφορετική προσέγγιση βάζοντας ως προτεραιότητα το θέμα της υγείας (προσωπικής και δημόσιας). Του ανέφερα ακόμη ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες στην συγκεκριμένη δομή αιτούνται συνεχώς καλύτερη υγειονομική περίθαλψη κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις υπάρχουσες συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην απάντησή του είπε πως σε όλους τους δήμους ακούει τα ίδια πράγματα και πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιλώντας με τον κ. Τσιόδρα του εξέφρασα την θέση μου πως τα πιθανά θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο χώρο γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να εξελιχθεί σε «υγειονομική βόμβα». Του επισήμανα επίσης πως όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα μαζί με το προσωπικό του ξενοδοχείου, καθώς και να υπάρχει μόνιμη υγειονομική ομάδα στο ξενοδοχείο. Σε όλα τα παραπάνω δεσμεύτηκε.

Σε ερώτησή μου προς τον κ. Χαρδαλιά αν άργησε να δράσει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζόμενης στο ξενοδοχείο την περασμένη εβδομάδα η οποία όμως είχε σταματήσει να εργάζεται από τις 8 Απριλίου εκεί, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το πρωτόκολλο αναφέρει πως πρέπει να υπάρχει κρούσμα στη δομή φιλοξενίας και μετά επεμβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Του τόνισα επίσης πως πρέπει λόγω της καραντίνας να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες- μετανάστες να προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται από προμηθευτές που θα πάρουν την κατάλληλη άδεια.





Σήμερα ελήφθησαν δείγματα από όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες από τους ειδικούς αφού η αρχική άρνηση ορισμένων από αυτούς ήρθη με την παρουσία των Υπουργών και του Κυρίου Τσιόδρα. Δείγματα ελήφθησαν και από τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.



Τάσος Τόκας



Δήμοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας