Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Τ. ΛΑΜΠΡΟΥ:ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2018 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ , Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


Kρανίδι 16/11/2017

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το οικονομικό έτος 2018. Η καταψήφιση από την πλευρά μας της εισήγησης της διοίκησης του Δήμου ήταν δεδομένη και αυτονόητη και διατυπώσαμε τις παρατηρήσεις μας που έκριναν και την τελική στάση μας :

1.       Σε μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος από την παράταξη της πλειοψηφίας παραβρίσκονταν και ψήφισαν μόλις 9 σύμβουλοι από τους 16 συμβούλους της δημοτικής παράταξης του Δ. Σφυρή. Και τελικά η έγκριση του τεχνικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε με οριακή σχετική πλειοψηφία. Αυτό δείχνει σε όλους το μέγεθος του προβλήματος της πλειοψηφούσας παράταξης που δεν
συνειδητοποιεί ότι με τον τρόπο που διοικεί ήδη έχει χάσει την κανονιστική πλειοψηφία και κινδυνεύει να απωλέσει την σχετική πλειοψηφία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό , δημιουργεί δυσλειτουργίες στο Δήμο και δείχνει σε όλους μας , ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει οφείλονται στην πολιτική συμπεριφορά και στις επιλογές του δημάρχου κ. Δ. Σφυρή. Άρα δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο της δημοτικής παράταξης του Δ. Σφυρή , αποτελεί πρόβλημα για τον Δήμο αφού απαξιώνεται συνεχώς η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου , αφού η διοίκηση του δήμου αποφεύγει να εισάγει κρίσιμα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας.

2.       Για να έχουμε την δυνατότητα να ψηφίζαμε ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο τεχνικό πρόγραμμα έπρεπε να υπήρχε μια εισήγηση  από την πλευρά της διοίκησης του δήμου της εκτίμησης των εσόδων , (ιδίων πόρων , χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων , χρηματοδοτικών προγραμμάτων) και αυτή η ολοκληρωμένη εικόνα ποτέ δεν παρουσιάστηκε. Ήταν μια προχειροδουλειά εκτίμησης εσόδων και αυτήν την ώρα της συνεδρίασης προσπάθησαν να γίνουν οι υπολογισμοί των οικονομικών μεγεθών . Άρα η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο .

3.       Για να ψηφίζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα , απαιτείται να είχαν συνεδριάσει τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων να είχαν συζητήσει και αποφασίσει για το τεχνικό τους πρόγραμμα να είχαμε τις αξιολογήσεις τους και τις προτεραιότητες τους. Και όπως είχαμε επισημάνει και άλλες φορές , χρειάζεται συμμετοχή στο προγραμματισμό από τα συμβούλια των κοινοτήτων και απαραίτητα   ένα έργο ανά δημοτική και τοπική κοινότητα. 

4.       Μας ζήτησαν να υπερψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το οικονομικό έτος 2018 και από τα 29 προτεινόμενα τεχνικά έργα του 2018 τα 21 έργα είναι συνεχιζόμενα από τα προηγούμενα οικονομικά έτη. Άρα  το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 έχει μόνο 9 προτεινόμενα νέα έργα.  Άρα αυτονόητο η αρνητική μας στάση-θέση και όπως έχουμε επισημάνει κατανοούμε την παρούσα οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων που μειώνει τους πόρους για την αυτοδιοίκηση αλλά δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες, απουσιάζουν γενναίες πρωτοβουλίες να αξιοποιηθούν  νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από την Ελλάδα όσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αλλάξει η εικόνα των τεχνικών έργων στο δήμο μας. Οι άλλοι δήμοι πως τα καταφέρνουν…..

5.       Επίσης συνεχίζεται ο χορός, των μικρών έργων και εργασιών στο οικονομικό επίπεδο των απευθείας αναθέσεων. Είπαμε οι απευθείας αναθέσεις να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Άρα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των μικροπολιτικών εξαρτήσεων σε βάρος της διαφάνειας , της καλής εκτέλεσης και του οικονομικού οφέλους για τον δήμο μας μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.                                 

Αυτονόητο ήταν η θέση μας , να καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 στο δήμο Ερμιονίδας συγκριμένα το τμήμα των τεχνικών έργων εξαιρώντας το τμήμα καθαριότητας , του πράσινου και των αθλητικών υποδομών.









Για τη Δημοτική Παράταξη

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»

Ο επικεφαλής

Τάσος Γ. Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας