Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΣΣΑ ΛΑΪΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΑΝΘΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, βρεθήκαμε στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο Ερμιόνης ,για την Έκθεση Ζωγραφικής της Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ερμιονικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Δήμο ΄Ερμιονίδας.
Την Ζωγράφο τίμησαν με την παρουσία τους ,ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας , η Ερμιονίτισσα πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Ακαδημαϊκός κ.Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, καθώς και δυο ακόμα τέκνα της Ερμιόνης από τον χώρο της εικαστικής τέχνης, η κ. Αικ.Παπαμιχαήλ Ρήγα, η κ.Παγώνη και πλήθος κόσμου.
Την έναρξη της Έκθεσης εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, Γιάννης Σπετσιώτης ,παρουσιάζοντας τους 130 πίνακες που φιλοτέχνησε η Ανθούλα και έχουν για θέμα την Ελληνική Λαϊκή Φορεσιά όπως τη συναντάμε σε διάφορες περιοχές νησιωτικές και στεριανές της χώρας μας, στο διάβα των χρόνων.
Στην Ανθούλα αναγνωρίζει ολόκληρη η τοπική κοινωνία  πλούσια και πολλαπλή συνεισφορά ηθική και υλική στην πολιτιστική ζωή της Ερμιονίδας , εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα έργα της είναι καθρέφτες της ζωής του τόπου που γεννήθηκε ,αφηγούνται με αμεσότητα ευαισθησία, γνώση και αυθορμητισμό ,τον ψυχισμό των ανθρώπων, την διαδρομή τους στο χρόνο και τις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής τους.
Η ζωγράφος αποτύπωσε πάνω στον καμβά την ελληνική ενδυμασία, αποκαλύπτοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφόρων περιόδων .Με πρώτη ύλη παρμένη από την λαϊκή τέχνη ,τις παραδόσεις την ιστορία και κυρίαρχο πάντα τον άνθρωπο, δημιούργησε εικόνες γεμάτες χρώμα, κομψές και απλές με το βασικό θέμα δεμένο αρμονικά με το περιφερειακό.
Για το έργο της Ανθούλας μίλησε η κ. Μ.Ξενάκη καθηγήτρια - εικαστικός αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και την προσφορά της τιμούμενης καλλιτέχνιδας.
Η κ. Κανέλλη  Τουτουτζή ανέπτυξε στη συνέχεια σε βάθος, το θέμα «Η ελληνική ενδυμασία σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας»
 Η κ.Μ.Ζωγράφου μίλησε για την «Ενδυμασία της Ερμιόνης και της γύρω περιοχής »
Ναι ! Η Ανθούλα είναι ο θηλυκός Θεόφιλος, η αξεπέραστη λαϊκή μας ζωγράφος ,με τις πολλές περγαμηνές ,εντός και εκτός των τειχών της Ερμιόνης και της Ελλάδας. Τα όνειρα και η αστείρευτη διάθεση της χρόνια δεν κοιτούν, στην αναμέτρηση της με τον χρόνο εργάζεται αδιάκοπα και δεν προλαβαίνει να γεράσει.
Αυτή η Έκθεση είναι μια γιορτή ελληνική, αγνή και πολύπτυχη, περισσότερο σύνθετη απ΄όσο θα περίμενε κανείς.
Η ανακάλυψη και η αποδοχή της Λαϊκής ζωγραφικής στην Ελλάδα, συνδέεται με την αναγνώριση του Θεόφιλου μετά το 1929 από τον τεχνοκριτικό Τεριάν. Αγαπήθηκε από τότε μαζί με τον Θεόφιλο και δεν πρόκειται για μια απλοϊκή ,υποδεέστερη ζωγραφική, ζητά χρόνο για εξοικείωση και αποδοχή.  Έγινε αντιληπτή ως ο χαμένος κρίκος μεταξύ της αρχαίας και της νεότερης ελληνικής τέχνης.
Είμαστε σίγουροι πως η γενέτειρα της, θεωρώντας τα έργα της, πολιτιστική κληρονομιά, θα συνεχίσει να επενδύει ,να σέβεται και να εμπνέεται από αυτή την ανεξάντλητη πηγή πλούτου.