Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ό,τι μικρό και όμορφο


Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο Ναύπλιο του έργου μιας καταξιωμένης ελληνίδας εικαστικού που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μικρών διαστάσεων ακουαρέλες με παραστατικά ή πιο αφαιρετικά θέματα, που αναφέρονται στον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα, στο εργασιακό του περιβάλλον, στη βία, στην αλλοτρίωση, στις σχέσεις, στην αναζήτηση ταυτότητας και τελικά στη λύση που δίνει πάντα το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από καθημερινές σκηνές, ανθρώπινες μορφές, νεκρές φύσεις και τοπία.

Με χαρακτηριστική ευαισθησία και γνώση των ισορροπιών του χρώματος και της υφής, τα έργα της Βάλης Κολοτούρου εξυμνούν τη λιτή ομορφιά και την αρμονία, προσκαλώντας τον θεατή να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα με την αφορμή ενός οικείου και αναζωογονητικού ερεθίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καλλιτέχνις για τα θέματά της χρησιμοποιεί ζωντανά μοντέλα ή φωτογραφίες που βρίσκει σε εφημερίδες και περιοδικά, όμως - σύμφωνα με τον καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, Ηλία Ηλιάκη - «και τα δύο αποτελούν απλώς αφορμή, γιατί όταν αρχίσει να ζωγραφίζει χάνουν την πραγματική τους απεικόνιση και το έργο καταλήγει να είναι προϊόν αποκλειστικά της καλλιτεχνικής της φαντασίας».
__________________________
___________

Βάλη Κολοτούρου
www.valikolotourou.com

Η Βάλη Κολοτούρου γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Βρύγη. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε, επί σειρά ετών, ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στη ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο εργαστήριο της Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Academie Royale des Beaux - Arts, στην Academie de Dessin et des Arts Decoratifs de Watermael - Boitsfort και, επίσης, στην Ecole des Arts d` Ixelles (Βρυξέλλες) από όπου έλαβε και το δίπλωμά της.

Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, με πιο πρόσφατη την ατομική της έκθεση «παιχνίδια του χρόνου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Φαλήρου (2016), καθώς και δέκα συλλογικές στις Βρυξέλλες, το Νέο Δελχί, τη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Αθήνα και το Παρίσι. Έργα της έχει παρουσιάσει ο ελληνικός και αμερικανικός τύπος, και έχουν επίσης δημοσιευτεί σε ξένα βιβλία και περιοδικά στη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια και το Λονδίνο.

Έχει εκδώσει επτά καταλόγους από τις εκθέσεις της, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Museum of Fine Arts στις Βρυξέλλες, το Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη και το Centre Pompidou στο Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και αλλού.