Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Αντεπίθεση Ερμιονίδας για το ρόδι

Σε νέες βάσεις φαίνεται ότι μπαίνει η υπόθεση της προστατευόμενης ονομασίας στο ρόδι που παράγει η Ερμιονίδα και είναι γνωστό για τα υψηλών προδιαγραφών ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2013, όταν χρηματοδοτήθηκε με 13.000 ευρώ από τον δήμο.
Η απαιτούμενη μελέτη έπρεπε να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και ορίσθηκε ως υπεύθυνος υλοποίησης ο Συνεταιρισμός Ερμιονίδας. Η μελέτη αυτή, όπως μας ενημέρωσε η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Λιάνα Οικονόμου, είχε επιστραφεί κάποια στιγμή από το υπουργείο, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν πλήρως τεκμηριωμένη, αλλά τώρα που ενεργοποιήθηκε ο Συνεταιρισμός θα συμπληρωθεί και θα σταλεί εκ νέου, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Όπως μας δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να έχουμε παραγωγή ροδιού με τόσο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ρόδια και να μην μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε με προστατευόμενη ονομασία. Εάν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, σίγουρα τόσο το ρόδι όσο και όλα τα άλλα προϊόντα που παράγονται από αυτό θα έχουν πρόσθετη εμπορική αξία και θα αυξηθούν τόσο τα κέρδη όσο και η διείσδυση στην αγορά. Η επιδιωκόμενη ονομασία θα είναι ΠΟΠ Ρόδι Ερμιόνης».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την Ερμιόνη παράγονται χυμοί ροδιού, με ορισμένους από αυτούς να είναι προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών.
Γιώργος Αργυρίου

ypaithros