Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η ισλανδική κοινωνία αγαπάει τις αντισυμβατικές οικογένειες, αλλά όχι τον γάμο!

Υπάρχει μία κοινωνία που αγαπάει τις οικογένειες «πάτσγουορκ» αλλά όχι τον γάμο. «Πάτσγουορκ», σημαίνει «κομμάτια υφάσματος που ράβονται μαζί». Στην Ισλανδία, έτσι φτιάχνουν τις -μεγάλες- τους οικογένειες. Με νυν και πρώην συντρόφους, παππούδες και θείους νυν και πρώην συντρόφων, παιδιά από διαφορετικούς γονείς. Και ζουν όλοι μαζί. Και είναι από τις «πιο ευτυχισμένες κοινωνίες» του κόσμου. Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται εκτός γάμου, και οι γυναίκες νιώθουν ασφαλείς να κάνουν ελεύθερες τις επιλογές τους. Αγνοώντας τη συμβουλή της Μπιγιονσέ, «να βάλουν το δαχτυλίδι». Ή τουλάχιστον, όχι μέχρι πραγματικά να το θελήσουν.
«Είναι ξεπερασμένος ο γάμος στην Ισλανδία;», και «Πώς θα ήταν μια κοινωνία χωρίς γάμο;», αναρωτιέται ο Μπιλ Γουάιρ από το αμερικανικό δίκτυο CNN. Στη λίστα των χωρών με τις
περισσότερες ανύπαντρες μητέρες στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου στη μέση, με το 40% των παιδιών να γεννιούνται εκτός γάμου. Τελευταία η Τουρκία, με 3%. Και πρώτη, στην κορυφή της λίστας, η Ισλανδία με το 67% των παιδιών να γεννιούνται από γονείς που δεν έχουν παντρευτεί, σε μια κοινωνία που θεωρείται από τις πιο φεμινιστικές στον πλανήτη.

Σε μέτρηση όπου το προσδόκιμο ζωής συνδυάζεται με τον 'δείκτη ευτυχίας', η Ισλανδία έρχεται δεύτερη σε «χρόνια ευτυχισμένης ζωής», Greg Neate, flickr Σε μέτρηση όπου το προσδόκιμο ζωής συνδυάζεται με τον “δείκτη ευτυχίας”, η Ισλανδία έρχεται δεύτερη σε «χρόνια ευτυχισμένης ζωής», Greg Neate, flickr
Ελευθερία, και ασφάλεια
Η ανθεκτική αυτοπεποίθηση των γυναικών δεν είναι τυχαία. Προέρχεται από μια κοινωνία που θέλει να μεγαλώνει υγιή, ευτυχισμένα παιδιά, από πολλούς πατεράδες και μητέρες. Και το παρελθόν; «Οι Βίκινγκς έφευγαν μακριά, και οι γυναίκες αναλάμβαναν να τα βγάλουν πέρα. Έκαναν παιδιά με τους σκλάβους τους, και όταν οι Βίκινγκς επέστρεφαν, τα αποδέχονταν, στη λογική του ‘όσο πιο πολλά, τόσο μεγαλύτερη η χαρά’».
 Περισσότερα:/tvxs

ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ''ΦΡΙΧΤΑ'' ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ...(ακόμη) ΕΔΩ  ΜΑΣ ΕΧΕΙ.....ΣΩΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Γιώργος Μπόλμπος