Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Οι Σπέτσες είναι το νησί που θα κάνει η κυβέρνηση θερινό Νταβός

imerisia 
Κοινό μυστικό είναι πλέον το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα νησί σε θερινό Νταβός, όπως έλεγε προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του SaronicMagazine το νησί αυτό είναι οι Σπέτσες.

Το περιοδικό αναφέρει, επικαλούμενο δημοσιογραφικές πηγές, ότι ήδη ομάδα στελεχών του υπουργείου έχει βάλει μπροστά το σχέδιο. Μάλιστα υπήρξε συνάντηση και συζητήσεις ήδη πριν τις εκλογές, με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, αλλά και άλλους φορείς του νησιού, για το θέμα.

Η ερευνητική ομάδα του υπουργείου θεωρεί ότι “το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” , όπως έχει ονομάσει τις Σπέτσες είναι το καταλληλότερο, καθώς πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο νησί, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και δυνατότητες ανάπτυξης υποδομών για τη μετατροπή του σε διεθνές κέντρο.

Τα στοιχεία που δείχνουν Σπέτσες:
  • Το όραμα του Αναργύρου
Εάν τελικά το «θερινό Νταβός» δημιουργηθεί στις Σπέτσες,
ουσιαστικά θα πρόκειται για εκπλήρωση του οράματος του μεγάλου Σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος είχε μιλήσει για «ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος» στο νησί. Στο όραμα αυτό έδωσε «σάρκα και οστά» ο ευεργέτης στις αρχές του περασμένου αιώνα και από τότε πλανάται πάνω από το νησί - υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά, ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.
  • Ποιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν
Σύμφωνα με το Saronic Magazine, ένα οίκημα μπορεί να κτιστεί, βάσει των πρώτων μελετών, στις Σπέτσες με τις προδιαγραφές σύγχρονου συνεδριακού κέντρου κι αυτό θα αποτελεί οικολογική επέκταση και αναβάθμιση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής (ΑΚΣΣ). Καθώς όμως αυτές βρίσκονται μέσα στον ιστορικό ιστό του νησιού, κάθε νέα κατασκευή ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.
«Παραμένουμε πιστοί στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου και ως μοναδικού μορφωσιολογικού περιβάλλοντος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, στις αρχές Αυγούστου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι:
- Είναι έτοιμα τα νέα δωμάτια στο κτίριο Γ' της Σχολής και έτοιμες οι νέες, πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτιρίου Γ', για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά συνέδρια και πανεπιστημιακά σεμινάρια με ενεργό μάθηση.
Με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2015 είναι και η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής σχετικά με το νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, που κτίστηκε στο νησί το 1904 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986:
- «Μια διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε σε μια έκθεσή της -προκαταρκτική μελέτη- ότι το Μέγαρο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Τεχνών, όπου μια πολυεθνική ομάδα πολλών υποσχόμενων καλλιτεχνών -επιλεγμένων από μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση- θα εκθέτει τα αντικείμενα που θα δημιουργεί κατά τη διάρκεια 2-3 μηνών διαμονής της στις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου». 
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος γνωστοποιεί ότι:
-  «Είναι πλέον γεγονός οι αναθέσεις εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης καθώς και αυτή της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου του έργου του Αρχοντικού του Ανάργυρου και της μετατροπής του σε χώρο Εκθέσεων. Τροχιοδρομείται έτσι από τις 12 Αυγούστου ’15 η έκδοση όλων των απαραιτήτων για την κατασκευή σχετικών αδειών και εγκρίσεων». 
  • Φιλοξενούνται ήδη συνέδρια στις Σπέτσες
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το Saronic Magazine, το μικρό αυτό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού ήδη φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνή συνέδρια μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας, ενώ συνεχώς υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές ξένων πανεπιστημίων και σχολών.
Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρίσκεται σε αθλητική-τουριστική εγρήγορση, με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές, καθώς φιλοξενεί από σήμερα και για τρεις μέρες (9 έως11 Οκτωβρίου) περισσότερους από 12.000 επισκέπτες αθλητές, πρωταθλητές, ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές απ΄ όλο τον κόσμο, για το κορυφαίο επετειακό 5ο Spetses Μini Marathon, και εκτός από τα ξενοδοχεία (και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών) όλα κυριολεκτικά τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για τη φιλοξενία τους. Ενώ αυτό το διάστημα 65 φοιτητές από τη Σουηδία συσκέπτονται και μελετούν στις αίθουσες της περίφημης Σχολής των Σπετσών, φιλοξενούμενοι στην πρόσφατα ανακαινισμένη Γ' πτέρυγα των εγκαταστάσεών της.
Επίσης, δεκάδες Νομπελίστες και διεθνείς επιστήμονες της μοριακής βιολογίας συναντήθηκαν και φέτος στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί, για το Παγκόσμιο Συνέδριό τους, που διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάποιοι από τους κάτοχους των επιστημονικών αυτών Νόμπελ, που έχουν παρευρεθεί 20-25 χρόνια, έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι δημότες των Σπετσών.
Τις μέρες που το νησί γιόρταζε την ιστορική «Αρμάτα», στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της Σχολής διεξήχθη για 25η χρονιά το Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, με 180 σύνεδρους.
Διεθνές Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε, επίσης, το καλοκαίρι για την Κβαντική Φυσική και την Κβαντική Μηχανική των μεταϋλικών.
  • Οι πόλοι έλξης του νησιού
Πέρα από την περίφημη Σχολή του νησιού, ως πόλος έλξης γνώσης και μαθητείας, των νέων κυρίως επισκεπτών και των σχολικών εκδρομών, είναι τα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών και το διάσημο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.
  • Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παράλληλα με την επιδίωξη για προγράμματα ΕΣΠΑ  έχουν από καιρό ξεκινήσει και συνεχίζονται συζητήσεις για συνεργασία και συμβολή στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκτός από τυχόν χορηγίες και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Μαθηματικών, Κλασσικών Σπουδών,για Σπουδές σχετικά με τον Αριστοτέλη, Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μηχανολογίας, Βιολογίας, Διατροφικά Ινστιτούτα για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής κ.ά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.