Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας: ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ
ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ  ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου εγκαινιάστηκε η έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων με την επωνυμία « Γεύσεις και όψεις» για Τρίτη συνεχή χρονιά. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το Επιμελητήριο Αργολίδας με την συνδρομή του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου του Δήμου Ερμιονίδας, το οποίο παραχώρησε τον συγκεκριμένο χώρο στο λιμάνι Πορτοχελίου. Η Έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό ο οποίος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 και καθιερώθηκε ως ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας του τόπου μας, της Αργολίδας και ιδιαίτερα της Ερμιονίδας, εφόσον δίνει τη δυνατότητα στους έκθετους παραγωγούς και επαγγελματίες – δημιουργούς να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους τόσο στην τοπική αγορά της Ερμιονίδας όσο και σε πολλούς επισκέπτες του Δήμου μας που επιλέγουν τον τόπο μας κατά την συγκεκριμένη τουριστική περίοδο. Ο Αύγουστος είναι ο κατάλληλος μήνας για να προωθήσουν οι παραγωγοί τα προϊόντα τους, τον πλούτο κυρίως του πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας μας. Το ταξίδι αυτής της ιδέας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Τάσσου Χειβιδόπουλου και με αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού
Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης το έτος 2013. Φυσικά για το έτος 2015 είναι τεράστια επιτυχία με αυτά που έχουν συμβεί στην πατρίδα μας, μέσα στην τρέχουσα κοινωνικοοικονομική και πολιτική συγκυρία, πώς έγινε κατορθωτό να συνεχιστεί αυτός ο πετυχημένος θεσμός που τόλμησαν, πώς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έστειλαν ένα μήνυμα εξωστρέφειας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την ευρύτερη κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας και ότι χρειάζεται μία επιβράβευση αυτών των επιχειρηματικών προσπαθειών.
Με αφορμή τα εγκαίνια και τη λειτουργία της έκθεσης καταθέτω στο δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της συγκεκριμένης έκθεσης και φυσικά απαιτείται να συμβάλλουμε όλοι στην επίτευξη αυτού του συγκεκριμένου συλλογικού στόχου.
α) Η έκθεση πέρα από την πρωτοβουλία της Π.Ε. Αργολίδας να συνδιοργανώνεται τόσο από το Επιμελητήριο Αργολίδας (έγινε για πρώτη φορά φέτος) όσο και από το Δήμο Ερμιονίδας με απαραίτητη την συγκρότηση οργανωτικής Επιτροπής και διατύπωση συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων στα πλαίσια βελτίωσης της παρούσας έκθεσης.
β) Διοργάνωση παράλληλων ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την περίοδο διεξαγωγής της έκθεσης, προβλέπεται και έχει θετικά αποτελέσματα όπου έχει εφαρμοστεί.
γ) Κύριο μέλημα της έκθεσης είναι η συμμετοχή των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας (κυρίως από το Δήμο Ερμιονίδας) απαιτείται να βρεθούν τα κατάλληλα κίνητρα συμμετοχής ώστε να πετύχουμε την σύζευξη του τουριστικού προϊόντος με τα παραδοσιακά προϊόντα της γης της Ερμιονίδας.  
δ) Συνεργασία με τους Συλλόγους του Δήμου Ερμιονίδας (εμπορικοί Σύλλογοι, αγροτικοί Σύλλογοι, επαγγελματικοί Σύλλογοι) που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας για να οριοθετηθούν οι κοινοί συλλογικοί στόχοι για να ενισχύσουμε αυτόν τον σημαντικό εκθεσιακό θεσμό προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.
Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς για τον τόπο μας και να μην περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους.
Κάθε επιτυχία στη φετινή έκθεση και ας συμβάλλουμε όλοι στη βελτίωσή της.




Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το θέμα δεν ήταν η επιχορήγηση ή ο τρόπος αυτής, αλλά η στήριξη της γιορτής. Στην Κοιλάδα υπήρχαν δύο διαφορετικές απόψεις, σεβαστές από όλους. Η μία για την αναβολή για το 2015 της «Γιορτής του Ψαρά», αλλά και το αίτημα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κοιλάδας «Κορωνίς» να αναλάβει τη διοργάνωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης και ήθελε μία στήριξη, μία βοήθεια, μία μορφή επιχορήγησης από το Δήμο Ερμιονίδας και αυτή με πλειοψηφία δεν εδόθη. Μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής προσωπικά στήριξα το αίτημα της ομάδας, συμφώνησε και ο Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας κ. Παναγιώτης Φλωρής και γνωρίζω ότι συμφωνούν και υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας.
Πάγια η αρχή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να αποδεχόμαστε τις εισηγήσεις των μελών του Συμβουλίου των Δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων.
Άρα οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής όχι δεν μπορούσανε αλλά δε θέλανε να βοηθήσουν αυτή την εκδήλωση, αυτή την πρωτοβουλία. Και η στήριξή σας υπήρχε δυνατότητα να ήταν υλική, ηθική και τεχνική.
Με πρωτοβουλίες μας έγκυρα πρέπει να ενώνουμε την κοινωνία και να μη θέτουμε ψεύτικα διλήμματα στον κόσμο. Χρειάζονται πάντα άμεσες και γρήγορες αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του «εγώ» για το «εμείς», να κερδίσουμε το «όλον» και όχι το «μέρος».
Υπηρετούμε την αποκέντρωση, έχει δικαίωμα η τοπική κοινωνία να αποφασίζει για τις δράσεις και τις ενέργειές της, εκφραστής της τοπικής κοινωνίας είναι κυρίως το Συμβούλιο της Κοινότητας και οι ακόλουθοι φορείς και Σύλλογοι, επομένως δεν ακούστηκε η βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Στηρίζουμε τη γιορτή, την πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κοιλάδα το Σάββατο 15 Αυγούστου, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και μέσω αυτής προβάλουμε θετικά τον τόπο μας, την όμορφη Κοιλάδα, το έχει ανάγκη στην παρούσα χρονική συγκυρία. Και ταυτόχρονα δίνουμε μία ώθηση στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα «Κορωνίς» να πρωταγωνιστήσει για μία ακόμη φορά στα αθλητικά δρώμενα της Αργολίδας.

                                                                                    Για τη Δημοτική Παράταξη
                                                            Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας
                                                            Ο επικεφαλής
                                                            Τάσος Λάμπρου
                                                           Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας