Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ



ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος, συμβαίνουν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, διανύουμε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και απαιτείται το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και οι πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα για να διαχειριστούμε την παρούσα κοινωνικοοικονομική και πολιτική κρίση.
Πολλοί υποστήριξαν και μέσα σε αυτούς και εγώ ότι το δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει γιατί είχε αντισυνταγματικά κενά και δίχασε άδικα το λαό μας, δημιούργησε ψεύτικες εντυπώσεις εφόσον απάντησε σε ψεύτικα και σκηνοθετημένα ερωτήματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Και όπως φάνηκε είχε ενταχθεί στη θεωρία των παιγνίων του περιβόητου πρώην Υπουργού κ. Γιάν(ν)η Βαρουφάκη. Όποιος έχει διαβάσει ένα απλό σύγγραμμα πολιτικής οικονομίας οποιασδήποτε σχολής οικονομικής σκέψης μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει το καθεστώς της χρεοκοπίας για ένα κράτος, για μία οργανωμένη πολιτεία, για ένα λαό.
Προσωπικά και με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης που διαθέτω δε θα μπορούσα να υποστηρίξω ένα τέτοιο σενάριο, μία τέτοια προοπτική. Η επιστημονική και επαγγελματική μου συγκρότηση αλλά και η πολιτική μου ενασχόληση δε μου επιτρέπουν να υιοθετώ τέτοιες καταστροφικές θεωρίες. Αυτοί που τις υιοθετούν υπηρετούν το λόμπυ της δραχμής και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που επιθυμούν την αλλαγή του νομίσματος για να κερδίσουν από τις μεγάλες μεταβολές που θα συντελεστούν, τις νέες συναλλαγματικές ισοτιμίες μετά την έκδοση πληθωριστικού χρήματος και τη μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος που θα
ακολουθήσει.
Φτάνει επιτέλους ο λαϊκισμός από όποιον και αν προέρχεται, φτάνει πια ο διχασμός του λαού, φτάνουν πια τα ψευτοδιλήμματα μνημόνιο και αντιμνημόνιο, φτάνει πια ο χωρισμός των Ελλήνων σε δοσίλογους και σε πατριώτες. Φτάνει πια το παιχνίδι με τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας, φτάνει πια ο ψεύτικος διαχωρισμός παλαιών και νέων πολιτικών κομμάτων, φτάνει πια να πετροβολούμε και να λιντσάρουμε φίλους και αντιπάλους, φτάνει πια η θεωρία των συνομωσιών και των παιγνίων, φτάνουν οι εθνικισμοί και οι ψευδαισθήσεις από όποιον και αν καλλιεργούνται.
Επιτέλους να υπηρετήσουμε την ενότητα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, να διαμορφώσουμε ένα συνολικό σχέδιο και πέρα από την νέα συμφωνία και με εθνική συσπείρωση και ενότητα να βάλουμε ένα στόχο και σκοπό, να τελειώσει  η περιπέτεια της Ελλάδας με την χρονική υλοποίηση της νέας συμφωνίας. Αυτή την στιγμή απαιτείται να στηριχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στις επιλογές του και να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό κλίμα με την συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Το οφείλουμε σε εμάς και στην επόμενη γενιά της πατρίδας μας. Να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του δημόσιου δανεισμού. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με προγραμματισμό στόχων και την υλοποίηση αυτών για να συνεχίσουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα την εντάξουν στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το πολιτικό διακύβευμα της νέας περιόδου, στο νέο πολιτικό ερώτημα που θα τεθεί είναι μεταξύ του αιτήματος για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική κοινωνία είτε στη λογική να μείνουμε εγκλωβισμένοι στο χθες και στα κεκτημένα της ελίτ των οικονομικών συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας. Προσκαλώ όλους με τις προτάσεις τους να συμβάλουμε στον πολιτικό διάλογο για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Το χθες το μελετάμε για να δούμε τα λάθη, το σήμερα δε μας ταιριάζει, το αύριο το διεκδικούμε και το κτίζουμε. Απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία άλλη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Σε μία Ευρώπη που θα υπηρετεί τους λαούς της και θα κατοχυρώνει και διευρύνει τα δικαιώματα των πολιτών της.


                                                                                    Τάσος Λάμπρου
                                                                                    Πολιτικός Επιστήμονας
                                                                                    Δημοτικός Σύμβουλος
                                                                                    Δήμου Ερμιονίδας