Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο "φόβος" διώχνει τους τουρίστες


Η κ. Annette Thornett έρχεται με το σύζυγό της εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη για διακοπές. Μάλιστα κάθε χρόνο το ζευγάρι από την Αγγλία έρχεται τρεις φορές στο νησί μας και κάθε φορά διαμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες στην Αγία Πελαγία! Είναι ενθουσιασμένοι με το παραδεισένιο αυτό μέρος, όπως μας το χαρακτηρίζει η ίδια. Είναι ενθουσιασμένοι από το φιλότιμο των ανθρώπων του. Τους θεωρούν φιλόξενους και τους έχουν αγαπήσει.
Είναι αδιανόητο για το ζευγάρι αυτό από την Αγγλία να πάψει να γεύεται τη θάλασσα, τον κρητικό ήλιο και φυσικά τη μεσογειακή κουζίνα, όπως μας είπε μεταξύ άλλων η κ. Thornett όταν τη συναντήσαμε να οδεύει από την παραλία προς το δωμάτιο όπου διαμένει και συνάμα να χαιρετά τους περίοικους.
Για τους συμπατριώτες της όμως, όπως και για άλλους Ευρωπαίους ο προορισμός για διακοπές στην Ελλάδα και στην Κρήτη έχει πάψει να υφίσταται από καιρό. Όπως μας αναφέρει η κ. Thornett, οι ξένοι φοβούνται ότι θα πτωχεύσει η Ελλάδα και το κλίμα αβεβαιότητας που
έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό από τα ΜΜΕ για τον τόπο μας αποδυναμώνει τον τουρισμό.
Πισωγυρίζει όσους θέλησαν ή θέλουν να κάνουν διακοπές, επιλέγοντας για προορισμό τους τη χώρα μας. «Εμείς γνωρίζουμε πώς είναι τα πράγματα εδώ. Συμπατριώτες μας και τουρίστες άλλων κρατών όμως, που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, φοβούνται. Δε γνωρίζουν τον τόπο σας και φοβούνται. Έχουν αποκομίσει λάθος εικόνα για τη χώρα σας. Τα όσα λέγονται στην Αγγλία και σε άλλες χώρες είναι άσχημα και σκληρά για την Ελλάδα. Τους δίδουν λάθος εντύπωση δυστυχώς και λυπάμαι για την κατάσταση που επικρατεί», αναφέρει.

Ανασφάλεια
Στη Γερμανία φαίνεται πως τα πράγματα είναι χειρότερα. Η καταστηματάρχης στην Αγία Πελαγία κ. Μαρία Ξυλούρη, που μιλά με ξένους, εισπράττει, πέρα από το φόβο για πτώχευση στην Ελλάδα, και το φόβο των Γερμανών για προσωπική επίθεση από τους Έλληνες.
«Όπως μου αναφέρουν τουρίστες, αποσπάσματα ακραίων αρνητικών σχολίων που γίνονται στην Ελλάδα ξεσηκώνονται από το facebook και τα ΜΜΕ της Γερμανίας κι έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια για διακοπές προς τη χώρα μας. Ανασφάλεια διότι, όπως λένε, «επικρατεί εσωτερική αναταραχή στην Ελλάδα που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λιντσάρισμα από Έλληνες σε Γερμανούς τουρίστες».
Αυτό τουλάχιστον τροφοδοτούν τα γερμανικά δημοσιεύματα, με ό,τι συνεπάγεται, καθώς οι εισπράξεις για πολλούς ήταν σχεδόν μηδενικές τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα, μιας και οι τουρίστες που καταφθάνουν είναι λιγοστοί», τονίζει η κ. Ξυλούρη επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη σε όσους έχουν να πληρώνουν και ενοίκια πέρα από το ταμείο εμπόρων. Αξίζει να τονιστεί πάντως πως κάποιοι τουρίστες που έτυχε να έρθουν στην Αγία Πελαγία, αψηφώντας τα αρνητικά δημοσιεύματα, ανέφεραν στην κ. Ξυλούρη πως χαίρονται που δεν είμαστε οι Έλληνες έτσι όπως μας περιγράφουν στη χώρα τους. Μάλιστα τόνιζαν πως με ενθουσιασμό θα γράψουν με τη σειρά τους, έστω και στο facebook, την αλήθεια. Τα όσα είδαν και τους έκαναν, όπως έλεγαν στην κ. Ξυλούρη, να συμπεριφέρονται με περισσότερη ευγένεια με όσους συναναστράφηκαν στην Αγία Πελαγία και όπου αλλού στην Κρήτη έκαναν εξορμήσεις. 

 Περισσότερα: neakriti