Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα, έτους 2014

Η Υπηρεσία μας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συνεχίζει τις δειγματοληψίες για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε νωπά οπωροκηπευτικά. Εξετάζεται μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα: Αγγούρια αμπελόφυλλα, αρακάς, αχλάδια, βερίκοκα, καρότα, μανταρίνια, μαρούλια, μήλα, λεμόνια, μπρόκολα, τομάτες, νεκταρίνια, πατάτες, πορτοκάλια, πράσα, σπανάκι, σταφύλια, φασολάκια φράουλες, πιπεριές, κεράσια και ρύζι. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται σε όλους τους χώρους που διακινούνται αυτά τα προϊόντα δηλαδή σε λαϊκές αγορές, σε Super markets, σε συσκευαστήρια, σε οπωροπωλεία, καθώς και στη Λαχαναγορά Άργους. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση είτε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, είτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου.
Ενώ η διαδικασία των δειγματοληψιών για την φετινή χρονιά συνεχίζεται, είναι σκόπιμο να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους της προηγούμενης χρονιάς (2014) και τις επισημάνσεις προς τους παραγωγούς που απορρέουν από αυτά τα αποτελέσματα.

Έτσι, συνολικά τη χρονιά αυτή ελέγχθηκαν 58 δείγματα από νωπά προϊόντα (45 από αυτά προέρχονται από συμβατική καλλιέργεια και 13 από αυτά από βιολογική καλλιέργεια ) και 6 δείγματα ελαιολάδου.
Δείτε το Δελτίο…