Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                          Κρανίδι, 5 Νοεμβρίου 2014


Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η τήρηση της νομιμότητας είναι το ζητούμενο για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το θέμα που προέκυψε την Παρασκευή 31/10/2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν ένα «νομικιστικό τερτίπι», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Δημοτικής Παράταξης του κ. Σφυρή, αλλά ήταν ένα θέμα αρχής να τηρηθεί η νομιμότητα στα πλαίσια ψήφισης ενός νέου κανονισμού καθαριότητας και το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την Τρίτη 4 Νοεμβρίου .Η ακύρωση της απόφασης από μία προσφυγή, ενός δημότη ή ενός φορέα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο Δήμο και ήταν θέμα αρχής να επισημάνουμε το λάθος της διαδικασίας. Η τήρηση της νομιμότητας και όλων των διαδικασιών είναι το ζητούμενο και ο ρόλος μας ως παράταξη μειοψηφίας είναι να ελέγχει τη διοίκηση του Δήμου και να ενεργεί υπεύθυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών αλλά και τηρώντας τον Νόμο – συγκεκριμένα τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Νόμο 3850/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης». Καλό είναι η νέα διοίκηση του Δήμου να μελετήσει τους νόμους και να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία των θεμάτων που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Έχουμε επισημάνει ότι πρόθεσή μας ήταν το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων να μην εισέλθει σε μία νέα φάση αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, μεταξύ διοίκησης του Δήμου και των δημοτών. Δυστυχώς όμως στους δύο πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου διαπιστώσαμε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου επανέλαβε τον κακό της εαυτό. Αυτόν που είχαμε γνωρίσει ως δημοτική αρχή του Δήμου Κρανιδίου την περίοδο 2007-2010 και προχώρησε με την ίδια μεθοδολογία στα παρακάτω λάθη σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:
Πρώτο λάθος. Σχεδίασε και συναίνεσε να εκδοθεί άδεια «πράσινου σημείου» σε ιδιώτη, σε έκταση που βρίσκεται πλησίον του οικισμού
του Κρανιδίου επί του περιφερειακού δρόμου σε ιδιοκτησία στελέχους της παράταξης του χωρίς να προβεί σε καμία διαβούλευση τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με τους δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου.
Δεύτερο λάθος. Πρόθεση της διοίκησης του Δήμου εάν εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό οικονομικού μεγέθους περίπου 700.000 ευρώ ανά έτος για τα απορρίμματα του Δήμου Ερμιονίδας με «σημαδεμένη» τράπουλα και με προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν συγκεκριμένο εργολάβο και τους ημετέρους του.
Τρίτο λάθος. Αν και μέλος της Επιτροπής με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αυγούστου του 2014, Επιτροπής που θα αναζητούσε δημοτικό χώρο για την εγκατάσταση μονάδας ανακύκλωσης- κομποστοποίησης στα όρια του Δήμου Ερμιονίδας, μία Επιτροπή που δε λειτούργησε ποτέ, ο Δήμαρχος εγκατέλειψε την ιδέα να βρεθεί δημοτικός χώρος για την εγκατάσταση της παραπάνω μονάδας. Δεν αναζητήθηκε δημοτικός χώρος και επιλέχτηκε το «πράσινο σημείο», ιδιοκτησία ενός ιδιώτη.
Τέταρτο λάθος. Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση ένας Κανονισμός Καθαριότητας, αναβλήθηκε το θέμα στην πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν οι δύο συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών όπως προβλέπει η νόμιμη διαδικασία, όμως δεν παρουσιάστηκε καμία οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος εφαρμογής στην πράξη του συγκεκριμένου κανονισμού καθαριότητας-μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, απαραίτητη διαδικασία αιτιολόγησης για την αναγκαιότητα ψήφισης αυτού του κανονισμού.
Πέμπτο λάθος. Ο κανονισμός καθαριότητας όπως αυτός παρουσιάστηκε στις δύο Επιτροπές του Δήμου, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός με έντονα κατασταλτικά χαρακτηριστικά, με πληθώρα τελών και προστίμων, χωρίς να υπάρχει ίχνος αναφοράς σε μία λογική κινήτρων συμμόρφωσης, τήρησης αυτού του κανονισμού (ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή).
Έκτο λάθος. Η πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής δεν συνοδεύεται από μία αιτιολογική έκθεση – παρουσίαση, σε ποιόν άλλο Δήμο της Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αργολίδας έχει αυτός εφαρμοστεί. Για μία ακόμη φορά πρωτοτυπείτε όπως τότε που μας φορτώσατε το δεματοποιητή, το μεγάλο αναπτυξιακό σας έργο της περιόδου 2007-2010 και δικαιολογημένα τόσο εμείς όσο και οι δημότες αμφιβάλλουμε για τα αυτονόητα.
Έβδομο λάθος. Πρέπει να μάθετε τη νόμιμη διαδικασία επιβολής προστίμων και τελών και πιστεύω ότι έχετε διαπιστώσει ότι ο Δήμος μας δε διαθέτει την αναγκαία διοικητική υποστήριξη σε μόνιμο προσωπικό για να υποστηρίξει αυτή την καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων που θέλετε να επιβάλλετε. Με το να ασκήσουν οι αιρετοί αυτά τα καθήκοντα πάμε σε άλλες εποχές πολιτικής παλαιοκομματικής ομηρίας με άρωμα πελατειακών σχέσεων.
Όγδοο λάθος. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτωβρίου προσωπικά απουσίαζα για σοβαρούς οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους. Την παράταξή μας εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Κρητικός και είχαμε συνυπογράψει το αίτημα όλων των Συμβούλων της μειοψηφίας που ζητούσαν ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το «πράσινο σημείο». Και εκεί υποπέσατε σε ένα νέο λάθος. Τονίσατε ότι οι δομές καθαριότητας παραδείγματος χάρη ιδιωτικό «πράσινο σημείο» πρέπει να είναι στην πόλη του Κρανιδίου που έχει τα περισσότερα σκουπίδια και δείξατε μία ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου τόσο αυτών που ήταν παρόντες όσο και εκείνων που σας είδαν μέσω διαδικτύου. Τι σας έχει κάνει το Κρανίδι και δείχνετε αυτή την συμπεριφορά;
Ένατο λάθος. Στα πλαίσια του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί δεν επιλέξατε μία κοινή στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος, μία κοινή πορεία παραδείγματος χάρη με το Δήμο Τριπόλεως που είχαμε κοινή διευθέτηση του ζητήματος από το 2013 με τις κοινές υπουργικές Αποφάσεις (ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Εσωτερικών) για τη μεταφορά απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής;
Δέκατο λάθος. Γιατί δεν έχετε ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας ότι το ιδιωτικό «πράσινο σημείο» δε θα λύσει το πρόβλημα εφόσον αυτό το σημείο είναι μόνο αποθηκευτικός χώρος και απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να γίνεται διαλογή και μεταφόρτωση απορριμμάτων. Γιατί δεν είπατε επίσης σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και στους δημότες ότι αν εφαρμοστεί το μεγαλεπήβολο σχέδιό σας ποιος θα διαχειρίζεται τα υπολείμματα των απορριμμάτων εφόσον αφαιρέσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και αυτά που μπορούν να ενταχθούν στην κομποστοποίηση;
Αναμένουμε από εσάς να ξαναδείτε το θέμα συνολικά για να μην ξανάρθετε και να δηλώσετε ότι και αυτή τη φορά κάποιοι σας παραπλάνησαν και πειστήκατε να ακολουθήσετε ένα μοντέλο που θα φέρει νέα τραγικά αδιέξοδα σε όλους τους πολίτες του Δήμου Ερμιονίδας.
                                                Για την Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας
                                                Τάσος Λάμπρου
                                                Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης