Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Miss Violence»


Άρωμα Ελλάδας φέρνει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας η ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά που αποτελεί αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, με το Μνημόνιο και την Τρόικα.
Ο παππούς μιας παράξενης οικογένειας, που η 11χρονη εγγονή του αυτοκτονεί την ημέρα των γενεθλίων της, ελέγχει και καθοδηγεί τα μέλη της, από τη γιαγιά και τις δυο κόρες του μέχρι τα εγγόνια του, σε σημείο να επιδίδεται σε παιδοφιλία και αιμομιξία, ακόμη και να εκδίδει τις δυο κόρες του.
Στοιχεία και γεγονότα που αποκαλύπτουμε σταδιακά μέσα από μελετημένες, στημένες με λιτότητα, σκηνές, στο πρώτο μέρος έμμεσα και διακριτικά, στο δεύτερο άμεσα, με τρόπο αντικειμενικό, με την κάμερα (μαζί κι εμείς) να παραμένει απλός παρατηρητής στα δρώμενα μιας φαινομενικά «αγίας», στην πραγματικότητα φριχτής, οικογένειας, που, όπως και η χώρα, μαζί και η υπόλοιπη Ευρώπη, οδηγείται στη διάλυση.
Στα συν της συναρπαστικής αυτής, μαύρης ταινίας, οι πολύ καλές ερμηνείες, με επικεφαλής εκείνες των Θέμη Πάνου και Ρένης Πιττακή.