Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μηχανάκια στις Σπέτσες!

Την Κυριακή των Βαΐων το μέλλον στις Σπέτσες ξεκίνησε με μια μέρα δράσης. Στο νησί χωρίς αυτοκίνητα, όπου ο αγώνας για την απελευθέρωση του γένους μας ξεκίνησε περισσότερα από 200 χρόνια πριν, Σπετσιώτες και επισκέπτες του νησιού βρέθηκαν μπροστά στην ευκαιρία να «δοκιμάσουν» ηλεκτροκίνητα  οχήματα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Σε συνεργασία με τις γερμανικές εταιρείας m + p e-κινητικότητα και τα μέσα ενημέρωσης Ecomotive ο Δήμος των Σπετσών ξεκινάει ένα σχέδιο για την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί.
Το πρόγραμμα ονομάζεται SEM (Spetses Electric Mobility), και ξεκινάει τη λειτουργία του το Πάσχα. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα νοικιάζει ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ, Segways και e-quads (για τα παιδιά). Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί με μοναδικό σκοπό τις βόλτες και τη μείωση του θορύβου και τις αναθυμιάσεις που ρυπαίνουν το νησί κατά τους μήνες της υψηλής περιόδου - αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
«Θέλουμε να ασχοληθούμε με τις μελλοντικές προοπτικές των πολιτών μας, ιδιαίτερα της νεολαίας»,
λέει ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης  Λυράκης. Ως εκ τούτου - εκτός από το θόρυβο και τη βελτιστοποίηση της τουριστικής κινητικότητας - οι σχεδιαστές του προγράμματος  έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο για την είσοδο του νησιού σε μια φιλική προς το περιβάλλον κυκλοφορία οχημάτων και αποδοτική παροχή ενέργειας ως μελλοντικό στόχο.
«Η ηλεκτρική κινητικότητα οδηγεί σε βελτίωση των υποδομών», λέει ο Arthur Dornburg, διευθύνων σύμβουλος της M + p e-mobility.
neaepohi