Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ελαιόλαδο: υποχώρηση της Κομισιόν για τα μπουκάλια μιας χρήσης στα εστιατόρια

Την απόφασή της για απαγόρευση του μη τυποποιημένου ελαιολάδου στα εστιατόρια αναγκάστηκε να ανακαλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, αλλά και καταναλωτών.
Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε την απαγόρευση του ελαιόλαδου σε μη σφραγισμένα δοχεία ή επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες σε εστιατόρια με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών από περιπτώσεις νοθείας και την αντικατάστασή τους με σφραγισμένες φιάλες μιας χρήσης.
Η απόφαση της Κομισιόν συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσίολος, δικαιολόγησε την αναδίπλωση λέγοντας ότι έλαβε υπόψη του τη γνώμη των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών ύστερα από νέες διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους εστιάτορες.
Οι επικριτές επικεντρώθηκαν στη δυσκολία εφαρμογής και ελέγχου του μέτρου, αλλά και στα κίνητρα της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κίνηση προστασίας των ελαιοπαραγωγών της Νότιας Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι ότι η νοθεία γίνεται συχνά πριν το ελαιόλαδο φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή, καθώς παραγωγοί αναμειγνύουν ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας, συνήθως ελληνικής παραγωγής, με υποδεέστερα προϊόντα και το πωλούν ως «αγνό παρθένο».
econews