Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τίτλοι τέλους και για το Bar ''Λάθος'' στο Ναύπλιο



Ένα από τα ιδιαιτέρα BAR της πόλης του Ναυπλίου έκλεισε. Το BAR «ΛΑΘΟΣ» έβαλε τίτλους τέλους. Με μια διαδρομή από το1982, το δεύτερο μετά την ΑΝΑΔΡΟΜΗ BAR της πόλης του Ναυπλίου, πρωτοάνοιξε από τον Τάσο Κολένη σαν TRAP δίπλα στο ξενοδοχείο Αμφιτρύωνας μέχρι το 1993 Το 1994 μεταστεγάστηκε στον Μεγάλο Δρόμο με την επωνυμία «ΛΑΘΟΣ».
Με την ιδιαίτερη διακόσμηση με την καλύτερη μουσική στην πόλη. Δεν υπήρχε περιοδικό ελληνικό ή ξένο με αφιέρωμα στην πόλη του Ναυπλίου που να μην πρότεινε την επίσκεψη στο ιδιαίτερο χώρο του «ΛΑΘΟΥΣ».
Μάλλον η κρίση κτύπησε «λάθος» πόρτα…….
Κάτι θα ετοιμάζει ο Τάσος
Μπάμπης Αντωνιάδης
alliprotasi.wordpress.com


Αφιέρωμα
στο Bar "Λάθος" είχε κάνει με ρεπορτάζ η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 22/2/2011 

Ένα «Λάθος» απόλυτα σωστό


Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ, ο Τάσος Κολένης άνοιξε πριν χρόνια το μπαρ «Λάθος» στο Ναύπλιο, έναν χώρο που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για το απόλυτα ανατρεπτικό μπαρ

Άρνηση. Το μπαρ πήρε το όνομα από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «πήραμε τη ζωή μας λάθος...».

Σπάσαμε κούπες πατώντας ένα κουμπί. Χωρίς λόγο· ίσως μόνο για εκτόνωση. «Κόψαμε» το κάπνισμα, ανάψαμε τα φώτα με ηλιακό συλλέκτη, κλείσαμε σε κλουβί την τηλεόραση. Περνώντας το πρωί έξω από το μαγαζί, δεν περνά από το μυαλό πως πρόκειται για μπαρ. Περισσότερο θυμίζει εργαστήριο παιχνιδιών ή παλαιοπωλείο. Αν και κλειστό, από τη βιτρίνα του «ξεπηδούν» ανεμιστήρες, λάμπες θυέλλης, ένα κρεμασμένο ποδήλατο και μια ταμπέλα στο τζάμι προειδοποιεί: «Ο χώρος φυλάσσεται από σκύλους».


Οι πόρτες ανοίγουν το βράδυ και οι μπομπίνες μας γυρνάνε στη δεκαετία του '60 -ίσως το μοναδικό μπαρ που παίζει βινύλια ακόμα- ενώ χιλιάδες αντικείμενα μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κάθεται πίσω από την μπάρα. Μπροστά του δεκάδες κουμπιά ελέγχου αποτελούν το
παιχνίδι του. Πατάει ένα κουμπί και ανάβουν φώτα, παιχνίδια γυρίζουν στο ταβάνι, περίεργοι ήχοι ακούγονται κρατώντας το ενδιαφέρον των θαμώνων αμείωτο. Ενας τεράστιος καθρέφτης με την επιγραφή «ΚΑΜΠΑΣ», μας γυρίζει στο παρελθόν. «Οίνοι, μπράντυ, ούζο, βερμούτ, ανώτερα όλων». Ενα παλιό ψυγείο με μαγιονέζες Helmans και κουτιά με χυμούς. Μια παλιά φωτογραφία του βασιλιά. Μία Barbie που δακρύζει κλεισμένη μέσα σε μια οθόνη, ένα κουτί με κούπες, όπου πατάς το κουμπί και σπάνε, μια ζυγαριά του Μπακάκου, ένα ηλιακό ποδήλατο, ένα μηχάνημα που βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος, ένας ενισχυτής του μπουζουξή Γιάννη Σταματίου, γνωστού ως «Σπόρου». Υπολογιστές Amiga με αναμμένες οθόνες που μας γυρίζουν στη δεκαετία του ΄80, και μία τηλεόραση κλεισμένη μέσα σε κλουβί που μας θυμίζει το σήμερα.

Συμβολισμοί με χιούμορ

Δημιουργικότητα. Οι πρωτότυπες κατασκευές είναι το ατού του μπαρ «Λάθος», που βρίσκεται στην καρδιά του Ναυπλίου και το οποίο είναι δημοφιλές και στο εξωτερικό.

«Αυτό που βιώνουμε το δείχνω με αυτήν την κατασκευή. Είμαστε κλεισμένοι στα κλουβιά μας με την τηλεόραση» αναφέρει με μια δόση σαρκασμού ο Τάσος Κολένης, ιδιοκτήτης του μπαρ «Λάθος». Μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος της πόλης, το μαγαζί του έχει γίνει δημοφιλές και στο εξωτερικό, για την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητά του. Ο τουριστικός οδηγός Lonely Planet και το National Geographic το αναφέρουν ως απαραίτητο σταθμό για όσους επισκεφθούν την Ελλάδα. «Πολύς κόσμος που έρχεται εδώ από το εξωτερικό φέρνει και κάτι ως δώρο. Κι εγώ τους δίνω κάτι από εδώ. Το μαγαζί συνεχώς γεμίζει από πράγματα. Συλλέγω πολλά αντικείμενα από διάφορα μέρη του κόσμου που επισκέπτομαι αλλά και από την Ελλάδα. Για παράδειγμα τη ζυγαριά του Μπακάκου τη βρήκα στην Τρίπολη», σημειώνει ο ασυνήθιστος ιδιοκτήτης, ενώ πατάει το κουμπί ενός από τα δεκάδες τηλεκοντρόλ που έχει. Σημειωτέον, οι μηχανές είναι δικής του έμπνευσης και κατασκευής. «Ηθελα να φτιάξω κάτι ξεχωριστό. Κάτι που να αντέξει στον χρόνο. Να κρατήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Ασχολούμαι με τον χώρο αυτό -των μαγαζιών- 29 χρόνια. Ολα τα έχω φτιάξει μόνος μου. Ακόμη και τις ξύλινες κατασκευές και τα έπιπλα πάνω στα οποία έχω τοποθετήσει τα μηχανήματα». Μία από αυτές τις συσκευές δείχνει αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος. Πατάω το κουμπί. «Ενοχος» είναι η απάντηση. Ο κατασκευαστής του γελάει με την απάντηση. «Μα, το ίδιο βγάζει πάντα», μας ενημερώνει.

Τραγουδοποιός. Ο Τάσος Κολένης γράφει και τραγούδια.

Δίπλα ακριβώς ένα τηλέφωνο και μια επιγραφή: απευθείας σύνδεση με τον Παράδεισο. Από το ακουστικό τα κελαηδίσματα πουλιών μεταφέρουν μια τέτοια ατμόσφαιρα. Ενα άλλο μηχάνημα μας προκαλεί να πατήσουμε το κουμπί για να δούμε το τέλος του κόσμου. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Πρωτοτυπία. Χιλιάδες αντικείμενα, κατασκευές, παλιά παιχνίδια αλλά και ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα του μαγαζιού.

Οση ώρα και να διαθέσεις, δεν καταφέρνεις να τα δεις όλα. Παντού υπάρχει κάτι. Η κατασκευή με τις κούπες είναι εντυπωσιακή. Πατάμε το κουμπί, σπάει η κούπα! Ο κ. Κολένης θέλει να μας βοηθήσει να κόψουμε το κάπνισμα. Σε ένα ειδικό μηχάνημα τοποθετεί το τσιγάρο το οποίο έπειτα από λίγο θα βγει κομμένο στο δύο. «Είναι τόσο απλό» θα πει χαμογελώντας, θα πιάσει την κιθάρα του και θα μας εκμυστηρευτεί πως τα τελευταία δύο χρόνια γράφει τραγούδια. Ανοίγει το μικρόφωνο - αντίκα του 1950 και μας αποκαλύπτει: «Το μικρόφωνο που βλέπετε είναι του Elvis και στοιχίζει 4.500 δολάρια». Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμη αστείο. Αμέσως αρχίζει το τραγούδι. Οι περαστικοί σταματούν να τον ακούσουν αλλά και για να θαυμάσουν τα χιλιάδες αντικείμενα που φωτίζονται από δεκάδες λαμπάκια και χαρίζουν μια ξεχωριστή νότα στη γειτονιά του Ναυπλίου. Για το τέλος τον ρωτάμε, πώς προέκυψε ο τίτλος του μαγαζιού. «Στο πλαίσιο του πήραμε τη ζωή μας λάθος» είναι η μοναδική εξήγηση που δίνει, αν και η συνέχεια του στίχου είναι πιο αποκαλυπτική: «και αλλάξαμε ζωή». ¦


Τάσος Κολένης
Ο τροβαδούρος

Μεγάλωσε στις γειτονιές του Χολαργού. Κάποια στιγμή αποφάσισε να γίνει μόνιμος κάτοικος Ναυπλίου, παίρνοντας μαζί του σπάνια βινύλια με ακούσματα του '60 και soundtracks από αγαπημένες ταινίες εποχής. Τη δική του πινελιά στο μουσικό πρόγραμμα βάζει και ο αδελφός του, ένας από τους καλύτερους DJ όπως μας λέει, ο οποίος αρκετές φορές του στέλνει από την Αθήνα το πρόγραμμα μέσω υπολογιστή. Ο ιδιοκτήτης του «Λάθους» γράφει και τα δικά του τραγούδια τα οποία όποτε έχει κέφι, κοινοποιεί στους πελάτες του μπαρ. Παίρνει την κιθάρα του και ανοίγει τον ενισχυτή στρέφοντας όλα τα βλέμματα των περαστικών μέσα στο μαγαζί του.

Mατίνα Δεμελή

mdemeli@pegasus.gr


ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: Xάρης Γκίκας

gikas@pegasus.gr

 www.ethnos.gr