Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μέτωπο της Αντιπεριφέρειας Νήσων και των δημάρχων του Σαρωνικού για νέο ακτοπλοϊκό χάρτη

  
Διεκδικούν το αυτονόητο, όμως και στην Ερμιόνη  κινδυνεύουμε να γίνουμε με το κόψε- κόψε, άγονη γραμμή.

Ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου ακτοπλοϊκού χάρτη στο Σαρωνικό και τα Μέθανα διεκδικεί από κοινού με τους δημάρχους των νησιών η Αντιπεριφέρεια Νήσων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Portnet και το Saronic Magazine βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση μιας «πλατφόρμας» κοινής διακήρυξης της Αντιπεριφέρειας και των δημάρχων των νησιών και της Τροιζηνίας με την οποία επιχειρείται να καταγραφούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανατραπεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό της ελλείψεως δρομολογίων ότι μέσα στον Σεπτέμβριο βρέθηκαν ουσιαστικά αποκλεισμένοι στα νησιά τους τόσο ο δήμαρχος Πόρου Δ. Στρατηγός, όσο και ο ομόλογος του της Ύδρας Αγγ. Κοτρώνης! Κι αυτό διότι δεν υπήρχαν εισιτήρια για να ταξιδέψουν στον Πειραιά!
Κι αν αυτό συνέβη με τους δημάρχους των νησιών, αντιλαμβάνεται κανείς τις συμβαίνει με έναν απλό επισκέπτη.  
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων υπογράμμισε μιλώντας στο περιοδικό μας ότι λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά τις αποδρομολογήσεις αρκετών πλοίων της ακτοπλοΐας μπορεί να δοθεί με κατάλληλες θεσμικού χαρακτήρα κινήσεις.
«Δεν είναι δυνατόν, εξηγεί, να έχουν αρμοδιότητες καθοριστικές στη δρομολόγηση πλοίων οι Περιφερειακές διοικήσεις άλλων περιοχών της χώρας, όπως συμβαίνει στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής να μην έχει λόγο. Αυτό το παράδοξο ή «κενό νόμου» πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.
Στην κατεύθυνση αυτή πρόσφατα κατέληξαν από κοινού η Αντιπεριφέρεια με όλους τους δημάρχους του Σαρωνικού σε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων που μπορεί να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση.
«Στόχος δεν μπορεί να είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας μόνο κατά τους θερινούς μήνες, αλλά η πύκνωση των δρομολογίων και το χειμώνα», σημειώνει ο Δ. Κατσικάρης. Εξηγεί δε ότι στις προτεραιότητες είναι η δρομολόγηση συμβατικών πλοίων για τα Μέθανα, την Ύδρα και τις Σπέτσες, παράλληλα με την πύκνωση των δρομολογίων και των ταχύπλοων. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφαλείας πρέπει να επανεξεταστεί ο κανονισμός που υποχρεώνει σε απόσυρση τα ταχύπλοα ηλικίας 30 ετών και άνω. Και υπογραμμίζει ότι και σε αυτό το σημείο υπάρχει μία ακόμη αντίφαση στο νόμο. Διότι επιβάλει με την απόσυρση ενός πλοίου της ακτοπλοΐας μετά από ένα όριο ηλικίας, πλην όμως το ίδιο πλοίο μπορεί να λειτουργεί ως ημερόπλοιο, εκτελώντας τουριστικές πλόες, ακόμη και αφού ξεπεράσει το ίδιο όριο ηλικίας! «Με αυτά τα τουριστικά ημερόπλοια κινούνται πολλές φορές μαθητές, μέλη συλλόγων που κάνουν εκδρομές κλπ. Αυτοί δεν κινδυνεύουν;» αναρωτιέται ευλόγως ο Αντιπεριφειάρχης, όταν του θέτουμε ζήτημα ασφάλειας.
«Οπωσδήποτε απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι στα θέματα ασφάλειας, αλλά στις παρούσες συνθήκες χρειάζεται και ορθός λόγος και κοινή λογική» υπογραμμίζει.    

*αναδημοσίευση από το SaronicMagazine   
http://www.portnet.gr