Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Επειδή το κουτόχορτο δεν καλλιεργείται ακόμη στον τόπο μας

Του Βασίλη Γκάτσου
Το παρακάτω παλιότερο άρθρο μου νομίζω ότι είναι επίκαιρο μια και έχει φουντώσει για τα καλά η περί Δεματοποιητή Σταυρού κοκοροκονταρομαχία. Ο Δήμος Ερμιόνης δεν είχε συμμετοχή στην επιλογή αυτής της θέσης η οποία είναι εκτός του Δήμου Ερμιόνης. Ως εκ τούτου ο τότε δήμαρχος κύριος Λεμπέσης παρακολούθησε απλώς τα γεγονότα και, αν έκανε ενέργειες παρασκηνιακές για να μην επιλεγεί το Κρόθι, καλά έκανε, γιατί αυτό ήταν το συμφέρον των δημοτών του. Πιστεύω ότι ούτε ένας Ερμιονίτης δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
Αν είχε επιλεγεί η θέση Κρόθι, δηλαδή αυτό που έγινε και γίνεται στο Σταυρό γινόταν στο Κρόθι, τότε η αντίδραση του κυρίου Λεμπέση και του Δήμου Ερμιόνης δεν ξέρουμε πια θα ήτανε. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για πράγματα που δεν συνέβησαν. Έχω την πεποίθηση ότι η αντίδραση του Δήμου Ερμιόνης (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) θα ήταν σφοδρότατη. Όσο για τον Δήμο Κρανιδίου νομίζω ότι δεν υπήρξε αντίδραση για τη θέση Σταυρός ούτε και από τα Δίδυμα και ή όποια (καταγραμμένη, τεκμηριωμένη) αντίδραση υπήρξε ήταν από μεμονωμένα άτομα ή συλλογικότητες οικολογικής ευαισθησίας. Άλλο το τι αντίδραση υπάρχει σήμερα που η κατάσταση στον Σταυρό είναι εκτός ελέγχου.

Το άρθρο μου τελείωνε με 4 ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντητα από τον δήμαρχο. Τα προτάσσω:

Ας βγει ο Δήμαρχος και να διευκρινίσει 4 πράγματα:
1.    Ποιος είναι νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνος για την λειτουργία του όλου έργου του δεματοποιητή.
2.    Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τι ευθύνη έχει για τον όλο έργο του δεματοποιητή.
3.    Ποιος σήμερα έχει στη διάθεσή του όλα τα αρχεία των ελέγχων, αναλύσεων κ.λ.π. που επιβάλει η ΜΠΕ.
Επειδή είναι λογικό ο κύριος Σφυρής, ο κύριος Καμιζής, και ο κύριος Λάμπρου ως αντιπολίτευση, να γνώριζαν τις κινήσεις
της Περιφέρειας για τον δεματοποιητή από πολύ νωρίς, ας κοινοποιήσουν έγγραφα τους που να δείχνουν ότι εξέφρασαν από πολύ νωρίς τη διαφωνία τους για το όλο έργο στο Σταυρό, αλλά, το και κυριότερο, αντιπρότειναν ως τόπο για τον δεματοποιητή την ΧΑΔΑ Δισκουριών, σε αντιστοιχία της ΧΑΔΑ στο Κρόθι.

Μήπως μετά από διετή εμπειρία ο κύριος Αντιδήμαρχος καθαριότητας έχει την καλοσύνη να απαντήσει με σαφήνεια;
Η γνώμη που έχω σχηματίσει από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ο Αντιδήμαρχος έχει την αρμοδιότητα της συλλογής των απορριμμάτων η οποία σταματάει στην πύλη της εγκατάστασης του δεματοποιητή και, άνευ αδείας του φύλακος, δεν έχει δικαίωμα να μπει μέσα και, αν του επιτραπεί, μόνον ως επισκέπτης.

..................................

Επειδή έχουμε και μνήμη και κρίση

Αποδείχτε ότι έχετε και σεις, όλοι σας


“Ιδού τα έργα και οι ημέρες των κ. Σφυρή και Λεμπέση στην καθαριότητα…
Ο ανεξέλεγκτος Χ.Α.Δ.Α., το «ΑΝΑΘΕΜΑ», που συνειδητά δημιούργησαν στο Σταυρό Διδύμων, με την πολιτική και τις αποφάσεις τους.
Αντί λοιπόν να κρύβονται, με αχαρακτήριστο θράσος βγαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Blogs και κάνουν δηλώσεις…
Ο λαός όμως έχει και μνήμη και κρίση!!!”

1.    Η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) εκπονείται για την δεματοποίηση αστικών αποβλήτων. Προβλέπονται δύο θέσεις: Σταυρός και Κρόθι. Και η ΜΠΕ αποδεικνύει, γιατί προτιμάει τη θέση Σταυρός. Την ΜΠΕ την εκπονεί αρμόδιο γραφείο μελετών. Ως εδώ όλα καλά.
  1.  Στην παράγραφο 1.3 της ΜΠΕ σαφέστατα αναφέρεται ποιος είναι ο κύριος του έργου της δεματοποίησης και ο εκπρόσωπός του ο οποίος αναθέτει τη εκπόνηση της ΜΠΕ στο μελετητικό γραφείο. Άλλωστε στην πρώτη σελίδα στο πάνω μέρος γράφει: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Άρα: Το όλο έργο είναι ιδιοκτησία και ευθύνη της Περιφέρειας, δηλαδή αυτή κάνει την επένδυση, αυτή το λειτουργεί αυτή είναι υπεύθυνος σε όλα, άσχετα αν το δίνει μετά αυτό το εργοστάσιο σε έναν εργολάβο να το δουλέψει. Το έργο αυτό δεν ανήκει στον τέως Δήμο Κρανιδίου, ούτε στον σημερινό Ερμιονίδας. Ως εκ τούτου ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα ούτε καμία ευθύνη για την εφαρμογή της ΜΠΕ και όσων αυτή επιτάσσει. Το μόνο που πρέπει να γίνεται είναι να του πει η Περιφέρεια ως κύριος του έργου ότι για κάθε τόνο απορριμμάτων που φέρνεις θα πληρώνεις τόσα. Ο Δήμος απλά πηγαίνει εκεί τα απορρίμματα, κάποιος πρέπει να τα παραλάβει, να τα ζυγίσει, να κόψει παραστατικά αφού πρόκειται για επιχείρηση της Περιφέρειας και στη συνέχεια ο δήμος δεν έχει καμιά σχέση με το τι γίνεται εκεί.

‘Αρα: είχαμε τον ΧΑΔΑ Δήμου Κρανιδίου στα Δισκούρια και τον ΧΑΔΑ Δήμου Ερμιόνης στο Κρόθι. Με τα γνωστά προβλήματα, που έπρεπε εντός τακτής προθεσμίας να κλείσουν.
Έρχεται η Περιφέρεια και φροντίζει να αποδεσμευτεί ένας χώρος στον Σταυρό για να γίνει το έργο του δεματοποιητή, καταδικό της έργο και ιδιοκτησία της. Στη ΜΠΕ που υποβάλλει προτείνονται δύο θέσεις:
Το Κρόθι: Δηλαδή η Περιφέρεια το προτείνει ως χώρο του δεματοποιητή και ο Λεμπέσης δεν φαίνεται να κάνει καμιά ενέργεια ώστε να μην περιλαμβάνεται στη ΜΠΕ ως προτεινόμενος χώρος.
Ο Σταυρός: Μα το λογικό ήταν να προτείνεται στη ΜΠΕ η ΧΑΔΑ στα Δισκούρια. Άρα κάποιοι από το δήμο Κρανιδίου, όχι αναγκαστικά αιρετοί, αλλά και κάτοικοι, κατάφεραν να μην προταθεί η χωματερή των Δισκουριών ως χώρος για τον δεματοποιητή, αλλά ο Σταυρός. Και αν καταφέρνεις να εξαιρεθεί η χωματερή των Δισκουριών βέβαια αποδέχεσαι κάποιον άλλον χώρο στον δήμο Κρανιδίου, στον Δήμο σου. Όμως και οι 2 γειτονικοί δήμοι καταφέρνουν να κλείσουν τις ΧΑΔΑ τους και να πάνε τα σκουπίδια τους στο Σταυρό. Άρα ήταν τόσο ισχυρή η θέληση και η πίεση να κλείσει η ΧΑΔΑ των Δισκουριών, ώστε δεν υπήρχε αντίρρηση στο να δέχεται ο δεματοποιητής στο Σταυρό και σκουπίδια ξένων γειτονικών δήμων.

Ερώτημα 1: Γνωρίζει ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος του δήμου Κρανιδίου τα πρόσωπα που κατάφεραν αυτή τη μετατόπιση στον Σταυρό; Όμως με τεκμήρια και όχι αοριστίες και γενικότητες του τύπου «ας όψεται ο ένοχος!». Πάντως ο Δήμος Ερμιόνης δεν έχει ανάμειξη σε αυτή τη μετάθεση, γιατί ο Σταυρός είναι χώρος στον Δήμο Κρανιδίου. Και ο Δήμαρχος Λεμπέσης, βλέποντας πού πηγαίνει το πράγμα στον Δήμο Κρανιδίου και ότι η πρόταση για το Κρόθι στη ΜΠΕ είναι τυπική, ορθώς και προς το συμφέρον των δημοτών του δεν έπραξε και δεν ανακατεύτηκε σε αυτή την υπόθεση, αφού σε λίγο θα τον καλούσαν να κλείσει την ΧΑΔΑ του και θα του υποδείκνυαν να πηγαίνει τα σκουπίδια του στο Σταυρό. Πόσο δε μάλλον που έβλεπε ότι η ΧΑΔΑ Δισκουριών κλείνει οριστικά, δεδομένου ότι αυτή η ΧΑΔΑ ενοχλούσε περισσότερο τον Δήμο Ερμιόνης παρά του Κρανιδίου με τη μυρουδιά, τους καπνούς της και τα σκουπίδια που παρασύρονταν από τα ρέματα προς Πετροθάλασσα, χώρια του ότι δύο φορές ξεκίνησε φωτιά από κει και κατέκαψε τον Δήμο Ερμιόνης. Σοφά και συνετά και κυρίως αθόρυβα χειρίστηκε το όλο θέμα ο Δήμαρχος Ερμιόνης υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του δήμου και των κατοίκων του.

Ερώτημα 2: Από την ΜΠΕ συνάγεται ότι το όλο έργο του Δεματοποιητή έχει ιδιοκτήτη και διαχειριστή την Περιφέρεια μέσω αρμοδίας υπηρεσίας της. Ο Δήμος απλά παραδίδει εκεί απορρίμματα. Άρα και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στο χώρο του Δεματοποιητή, πόσο μάλλον όταν η ΜΠΕ που έχει εγκριθεί γράφει ότι στο Σταυρό επιτρέπεται να πηγαίνουν τα σκουπίδια τους 4 δήμοι και όχι μόνον ο Δήμος Ερμιονίδας. Γιατί ο δήμος Ερμιονίδας ανακατεύεται στα του δεματοποιητή; Από που τεκμαίρεται ευθύνη Αντιδημάρχου; Ο Αντιδήμαρχος φροντίζει για τη συλλογή των σκουπιδιών και την μεταφορά τους στον δεματοποιητή, δηλαδή στην είσοδό του. Από κει και πέρα δεν έχει αρμοδιότητα. Δηλαδή αν επιθεωρητές της Περιφέρειας ή του ΥΠΕΚΑ επιθεωρήσουν τον χώρο και βάλλουν ποινές και πρόστιμα θα τα βάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Αν αποδειχθεί ότι τα υπόγεια νερά μολύνονται από αυτή τη δραστηριότητα του Σταυρού, υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια και όχι ο δήμος μας.
Αντί λοιπόν κοκορομαχιών, πέστε με δύο λόγια αν έτσι ή αλλιώς έχουν τα πράγματα. Γιατί ο αχερώνας είναι ξένος και παρ’ όλα αυτά γίνεται το αντικείμενο κοκορομαχιών και στη μέση εννοείται ότι είναι ο Αντιδήμαρχος Καθαριοτητας, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα και ευθύνες σε αυτόν τον χώρο. Γιατί άλλο πράγμα είναι η ευθύνη και η αρμοδιότητα του Δήμου Ερμιονίδας και άλλο πράγμα ο αγώνας του Δήμου και των κατοίκων του για να φύγει αυτό το αίσχος από κει, αγώνας όμως που στρέφεται κατά του κυρίου του έργου που είναι η Περιφέρεια.

Ερώτημα 3: Μήπως όμως υπάρχει κάποιο έγγραφο με το οποίο η Περιφέρεια, αφού κατασκεύασε το έργο, το παραχώρησε και ο Δήμος Κρανιδίου και στη συνέχεια ο δήμος Ερμιονίδας το αποδέχτηκε ως κύριος και νομικά υπεύθυνος για την όλη λειτουργία και διαχείρισή του, οπότε έχει πλήρως και την ευθύνη της εφαρμογής της ΜΠΕ;

Γι’ αυτό λέμε ότι δεν υπάρχει πραγματική πληροφόρηση. Ας βγει ο Δήμαρχος και να διευκρινίσει 4 πράγματα:
4.    Ποιος είναι νομικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνος για την λειτουργία του όλου έργου του δεματοποιητή.
5.    Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τι ευθύνη έχει για τον όλο έργο του δεματοποιητή.
6.    Ποιος σήμερα έχει στη διάθεσή του όλα τα αρχεία των ελέγχων, αναλύσεων κ.λ.π. που επιβάλει η ΜΠΕ.
7.    Επειδή είναι λογικό ο κύριος Σφυρής, ο κύριος Καμιζής, και ο κύριος Λάμπρου ως αντιπολίτευση, να γνώριζαν τις κινήσεις της Περιφέρειας για τον δεματοποιητή από πολύ νωρίς, ας κοινοποιήσουν έγγραφα τους που να δείχνουν ότι εξέφρασαν από πολύ νωρίς τη διαφωνία τους για το όλο έργο στο Σταυρό, αλλά, το και κυριότερο, αντιπρότειναν ως τόπο για τον δεματοποιητή την ΧΑΔΑ Δισκουριών, σε αντιστοιχία της ΧΑΔΑ στο Κρόθι.

Σημείωση: Όσο για το ταξίδι των δεμάτων στη Γερμανία με κόστος που θα ξεπεράσει το 1500000€ σε μια χώρα που μαζεύει τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ για να ταΐζει τους ανέργους της, είναι ταξίδι – έγκλημα. Ή λόγια της καραβάνας για τους κουτόφραγκους.



Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος