Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ερμιονίδα: Ιδανικός συνδυασμός

Ένα αφιέρωμα για την Ερμιονίδα απο το ΕΘΝΟΣ 
Με απρόσμενες εναλλαγές τοπίων, πανέμορφους νησιώτικους οικισμούς που λες και μεταφέρθηκαν από τον Αργοσαρωνικό σε ένα ευλογημένο κομμάτι της στεριάς, απίστευτο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο και αξιοπρεπέστατες τουριστικές υποδομές, δεν είναι να αναρωτιέσαι γιατί προσελκύει όλο και περισσότερο «καλό κόσμο» στα τιρκουάζ νερά της - και τις καταπράσινες πλαγιές με τις, κάπως σεμνές πάντως, βίλες τους. Στην Ερμιονίδα η φύση διάλεξε λίγο απ' όλα για να ξεπλύνεις την πόλη απ' το μυαλό σου.

Ερμιονίδα: Ιδανικός συνδυασμός
Εδώ μπορείς να εκτονωθείς με θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, να χαλαρώσεις με ψάρεμα ή να διαλέξεις την πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια γεμάτα οξυγόνο.
Να ξεχαστείς με ωραίες βόλτες σε αξιοθέατα και να χαζέψεις τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις. Θα πιεις αξέχαστα ουζάκια με μεζεδάκια που μοσχομυρίζουν θάλασσα, και από το απόλυτο χάσιμο σε μυστικές αμμουδιές μπορεί να βρεθείς σε κοσμικά to know us better με φόντο πολυτελή σκάφη και κότερα.
Με αρχιτεκτονική και αρχοντιά που ήρθαν κατευθείαν από την Υδρα και τις Σπέτσες, η αργολική ριβιέρα τα έχει όλα και για όλους.
Κρανίδι
Καπετανόσπιτα και πλακόστρωτα σοκάκια
Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πευκόφυτους λόφους της Αγίας Αννας, είναι η πρωτεύουσα της Ερμιονίδας από το 1841.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου.
Αρχοντικά καπεταναίικα με φεγγίτες πάνω από πόρτες και παράθυρα, πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιικές κρήνες και αρχιτεκτονικές καμάρες, θυμίζουν πως το Κρανίδι γνώρισε τις δικές του δόξες, την εποχή που οι κάτοικοι πλούτιζαν από τη ναυτιλία και το εμπόριο, παίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο κατά
της Τουρκοκρατίας.
Η «Κάτω Ναχαγιέ», δηλαδή κάτω επαρχία, όπως ήταν γνωστός ο οικισμός έως την Τουρκοκρατία (πάνω επαρχία ήταν η Κόρινθος), απέκτησε το μεταγενέστερο όνομά της από το επίθετο «κραναός» δηλ. τραχύς όπως το έδαφος της περιοχής ή από τις παραφθορές της λέξης Κορωνίδα (νησάκι της κοντινής Κοιλάδας) σε Κρανίδα και Κρανίδι.
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στο βάθος η Κοιλάδα.
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στο βάθος η Κοιλάδα.
Φημίζεται για το εξαιρετικό λάδι του, κι ενώ δεν είναι παραθαλάσσιο διαθέτει ξενοδοχείο και δωμάτια αλλά και ταβέρνες που γεμίζουν κυρίως τον χειμώνα.
Το Κάτω Κρανίδι αξίζει σίγουρα μια στάση στo ταξίδι σας για την ανέγγιχτη απ' τον χρόνο αίγλη των νεοκλασικών του (Δημαρχείο, Βιβλιοθήκη) και την παράδοση που ζωντανεύει στο πηγάδι του Πύργου, τους τρεις ανακαινισμένους ανεμόμυλους, τα λιοτρίβια με τις μεγάλες πελεκητές μυλόπετρες και τα πολλά ξωκλήσια του.
Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες ο Αγιος Αιμιλιανός στο Πόρτο Χέλι.
Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες ο Αγιος Αιμιλιανός στο Πόρτο Χέλι.
Ερμιόνη
Νησιώτικο χρώμα στην άκρη της αργολικής γης
Μια πόλη-νησί, με καρτποσταλικά λιμανάκια και ταβερνάκια πλάι στο κύμα, πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακούς μύλους και ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παραθυρόφυλλα. Στην άκρη της αργολικής χερσονήσου και δίπλα στο πευκοδάσος του Μπιστιού με τους γοητευτικούς του θρύλους, η Ερμιόνη είναι από τα πιο όμορφα και πολυσύχναστα παραλιακά μέρη της περιοχής.
Η Ιστορία της, μακραίωνη. Ερείπια της αρχαίας πόλης και ναών απλώνονται στο Μπίστι, απομεινάρια από Κυκλώπεια Τείχη στα βορινά, αξιόλογα ψηφιδωτά διάσπαρτα, περιγραφές του Παυσανία για πλούσιους ναούς, λαμπρές γιορτές και κολυμβητικούς αγώνες μαρτυρούν το ακμαίο παρελθόν της Ερμιόνης. Σημαντικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί επίσης στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου και στον Μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών (17ο αι.), στη θέση του αρχαίου ναού της Δήμητρας, ενώ στον περίβολο μπορείς ακόμα να διακρίνεις τα ίχνη των αρχαίων δρόμων. Εκτός από τη στρατιωτική και ναυτική δύναμη, στον πλούτο της συνέβαλε η πορφύρα, ένα όστρακο που υπήρξε σε αφθονία αποκλειστικά στην περιοχή και χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς και αξιωματούχοι της εποχής για να βάφουν τους χιτώνες τους. Η Ερμιόνη παρέμεινε δραστήρια στην εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Οσο για τον βυθό της, απέναντι, στο νησάκι Δοκός, οι υποβρύχιες έρευνες έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα από το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
Το φυσικό λιμάνι γεμίζει με σκάφη το καλοκαίρι.
Το φυσικό λιμάνι γεμίζει με σκάφη το καλοκαίρι.
Σήμερα, η Ερμιόνη από παραδοσιακός ψαρότοπος εξελίχθηκε σε ανταγωνιστικό τουριστικό θέρετρο, με τα Μαντράκια να είναι το πιο ζωντανό σημείο της. Με μια υπέροχη αμμουδιά για μπάνιο και φροντισμένες υποδομές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, είναι ένας αυτόνομος προορισμός αλλά και ιδανική βάση για εκδρομές στην υπόλοιπη Ερμιονίδα. Ανάλογα με την εποχή που θα βρεθείτε εδώ πάντως, εκτός απ' το φρέσκο ψάρι, θυμηθείτε οπωσδήποτε τα φημισμένα ρόδια της.
Πορτοχέλι
Κοσμοπολίτικος παράδεισος
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Δίδυμα.
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Δίδυμα.
Χτισμένο σε έναν απάνεμο κόλπο που δημιουργεί το πιο καλά προστατευμένο από ανέμους φυσικό λιμάνι της Αργολίδας, το Πόρτο Χέλι είναι ο πιο κοσμοπολίτικος οικισμός της Ερμιονίδας και ένας από τους πιο εστέτ στην Πελοπόννησο. Με κότερα και σκάφη σε όλα τα μεγέθη να δένουν στα τιρκουάζ νερά του, και διάσημους ή μη επισκέπτες με υψηλά κριτήρια να το επιλέγουν για προορισμό, ο οικισμός μπορεί να μην είναι υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά διαθέτει τις πιο πολυτελείς τουριστικές υποδομές της περιοχής.
Εδώ έζησαν οι αρχαίοι Αλιείς -ψαράδες πορφύρας από τη διπλανή Ερμιόνη- οπότε σταδιακά το μέρος μετονομάστηκε σε Χαλιείς, Χέλι και τελικά Πόρτο (λιμάνι) Χέλι. Ερείπια της Ακρόπολης των Αλιέων σώζονται ακόμα, ενώ στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται τμήματα από τα τείχη του αρχαίου λιμανιού και του ναού του Απόλλωνα, που μπορείτε να χαζέψετε από τη βάρκα αλλά όμως όχι και να καταδυθείτε.
Η Μονή Αγ. Δημητρίου Αυγού στο Ορος Δίδυμα.
Η Μονή Αγ. Δημητρίου Αυγού στο Ορος Δίδυμα.
Με μυρωδάτα πεύκα να κατεβαίνουν έως τις αμμουδιές, οργανωμένες παραλίες για θαλάσσια σπορ ή διασκέδαση, απομονωμένα κολπάκια για ηρεμία, αλλά και μια νυχτερινή ζωή που δεν τελειώνει με το σούρουπο, στο Πόρτο Χέλι μπορεί να περάσει καλά οποιοσδήποτε αγαπάει το καλοκαίρι. Θυμηθείτε ότι από δω μπορείτε να πάρετε φεριμπότ για επίσκεψη στις Σπέτσες, τουριστικά καϊκάκια φτάνουν έως τη Μονεμβασιά και μικρά ταχύπλοα θα σας κάνουν τον γύρο της θαλάσσιας περιοχής με εξωτικές ομορφιές που δεν θέλετε να χάσετε.
Παραθαλάσσια ψαροχώρια και ορεινοί οικισμοί
Θερμησία
Αμέτρητοι οι απάνεμοι κόλποι στην Ερμιονίδα
Αμέτρητοι οι απάνεμοι κόλποι στην Ερμιονίδα
Ησυχο παραθαλάσσιο χωριουδάκι 10 χλμ. μετά την Ερμιόνη. Στην είσοδο του χωριού, πάνω στον θεόρατο ασβεστολιθικό βράχο στέκει το Κάστρο της Θερμησίας. Κατά τον Μεσαίωνα το επίκεντρο δραστηριοτήτων ήταν η λιμνοθάλασσα και οι περίφημες αλυκές της, ενώ σήμερα αποτελεί σημαντικό βιότοπο και πέρασμα σπάνιων αποδημητικών πουλιών. Στον οικισμό θα βρείτε ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και συμπαθητικές ταβέρνες και καφενεδάκια για πριν ή μετά τις βουτιές στην πολύ συμπαθητική παραλία.
Ηλιόκαστρο
Βόρεια της Ερμιόνης, καθόλου τουριστικός και αρκετά μακριά από τις παραλίες σε σχέση με τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής. Ομως το Ηλιόκαστρο έχει κι αυτό τη δική του μακραίωνη ιστορία που μαρτυρούν τα ερείπια του πολυγωνικού περίβολου της αρχαίας πόλης, ενώ σύμφωνα με τον Παυσανία εδώ υπήρξαν ιερά των Ελευσίνιων θεών, της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Γνωστό μέχρι το 1927 ως Καρακάτσι (μαύρο φίδι), το χωριό φημίζεται για το γλυκό κρασί του, ενώ οι ντόπιοι το τιμούν ιδιαίτερα τον χειμώνα για τις ταβέρνες με τα ζουμερά παϊδάκια και τα πεντανόστιμα χόρτα και πατάτες που παράγει η περιοχή. Τον Σεπτέμβριο η γιορτή του κρασιού είναι ένας ακόμη λόγος για να γνωρίσετε αυτή την ορεινή και τόσο ανόθευτη πλευρά της Ερμιονίδας.
Κοιλάδα
Παραδοσιακό ψαροχώρι με μεγάλο αλιευτικό λιμάνι, 3 μόλις χιλιόμετρα πριν από το Κρανίδι. Η Κοιλάδα φημίζεται και για κάτι άλλο όμως: στα δύο ναυπηγεία της οι ντόπιοι κατασκευάζουν ξύλινα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη με τα οποία προμηθεύουν σχεδόν όλη την Ελλάδα.
Μπροστά στο λιμάνι, το καταπράσινο νησάκι Κορωνίδα (ιδιοκτησία της εφοπλιστικής οικογένειας των Λιβανών) προστατεύει από τους βοριάδες, ενώ στον απέναντι όρμο βρίσκεται το σπήλαιο Φράχθι. Εδώ υπάρχει και το Ελος (προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar), ένας σημαντικός βιότοπος για υδρόβια και αρπακτικά πουλιά. Αν είναι τυχερός, τον Μάιο μπορεί κανείς να δει μεσογειακές φώκιες και το καλοκαίρι να παρατηρήσει θαλάσσιες χελώνες.
Μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και cafe bar πάνω στη θάλασσα, πεντακάθαρες παραλίες και ολόφρεσκα ψαρικά και θαλασσινά κατευθείαν από τη βάρκα, φτάνουν και περισσεύουν για να περάσετε καλά.
Φούρνοι
Αν και χωριό της ενδοχώρας (φεύγοντας προς τα βόρεια απ' το Κρανίδι) είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο «νησιώτικα» της Ερμιονίδας, με στενά ασβεστωμένα καλντερίμια, λουλούδια στους κήπους και πολύχρωμα σπίτια με την αρχοντιά της αρχιτεκτονικής του Σαρωνικού.
Δίδυμα
Τα βρίσκουμε σε μια μικρή κοιλάδα κάτω από το Δίδυμο όρος. Ξεκουραστείτε στα κεφενεδάκια και τις ταβέρνες, ενώ για μπάνιο θα πάτε στο πασίγνωστο Σαλάντι. Αναζητήστε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου μέσα στον βράχο, και για πιο μακρινή βόλτα το φυσικό λιμάνι του Βουρλιά (10 χλμ.), το ερημοκλήσι με τις ελαιογραφίες και το σπήλαιο με τα αγριοπερίστερα. Κοντά στο χωριό βρίσκονται τα δυο σπήλαια που δημιουργήθηκαν από κατακρήμνιση του εδάφους.
Τα Δίδυμα είναι δημοφιλής προορισμός για όσους ξέρουν από ορειβασία και παραπέντε. Στις βόρειες πλαγιές του Διδύμου όρους με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα (Natura 2000), στα 330μ., αξίζει να περπατήσετε στην Πελεή, ένα σχεδόν ερημωμένο χωριουδάκι με μικρά ομοιόμορφα, χαμηλά ορθογώνια σπιτάκια, διατεταγμένα το ένα παράλληλα στο άλλο, όπως στα αστικά τοπία.
Το καλύτερο, το αφήσαμε για το τέλος: τα Δίδυμα είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα όπου θα δείτε αυτοφυείς τουλίπες, μικρότερες από τις ολλανδικές και σε κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις. Το ακόμα πιο παράξενο είναι πως ανθίζουν μόνο εδώ, δεν μεταφυτεύονται και δεν ευδοκιμούν σε άλλο χώμα. Αν βρεθείτε άνοιξη στην περιοχή, μη χάσετε τη γιορτή της τουλίπας.
Πλούσιο ιστορικό παρελθόν
Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της Ερμιονίδας, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει ενδιαφέρουσες περιηγήσεις. Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του τόπου:
Σπήλαιο Φράχθι στην Κοιλάδα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του ελληνικού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα πελώριο άνοιγμα μέσα στην ασβεστολιθική πλαγιά του απόκρημνου λόφου Φράχθι, βάθους 150μ. και με πλάτος εισόδου 30μ. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως συγκλονιστικά ευρήματα για τον προϊστορικό άνθρωπο που κατοικούσε εδώ.
Ενδεικτικά, στην ακμή του, το 4.000 π.Χ., το σπήλαιο έφτασε τους 150 κατοίκους και ο οικισμός εξαπλώθηκε και έξω από την είσοδο. Εκεί που σήμερα έχει ανέβει η θάλασσα βρέθηκαν οικήματα, εργαλεία οψιδιανού, πήλινα, γυναικεία είδωλα, αγαλματίδια, χάντρες, κοσμήματα και κατεργασμένα όστρακα που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Σημαντικότερη ανακάλυψη όμως, θεωρείται ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, ηλικίας 10.000 - 8.000 χρόνων.
Η Αρχαία Πόλη των Αλιέων, επίσης Αλύκη ή Αλιάδα, ήταν χτισμένη απέναντι από το Πορτοχέλι, στη θέση Μπουζέικα, και κατοικήθηκε από το 3.000 π.Χ. έως τα βυζαντινά χρόνια. Κύρια ασχολία των κατοίκων η αλιεία της πορφύρας. Από την αρχαία πόλη, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα ανασκαμμένης τυπικής ελληνικής πόλης, σώζεται μέρος της Ακρόπολης και υποθαλάσσια κτίσματα που μπορείτε να δείτε με βάρκα. Αρκετά ευρήματα των ανασκαφών (κεραμικά, αγάλματα, κοσμήματα, νομίσματα κ.ά.) παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.
Ενετικό Κάστρο Θερμησίας. Είναι χτισμένο στον επιβλητικό βράχο ύψους 292μ. απέναντι από τη λιμνοθάλασσα της Θερμησίας στην είσοδο του χωριού που μαζί με εκείνο της Ερμιόνης ήταν τα ισχυρότερα φρούρια στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Υπήρξε σημαντικό γιατί προστάτευε τις αλυκές στη λιμνοθάλασσα και χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Ενετούς. Διατηρείται το μεγαλύτερο τμήμα του τείχους, χωρίς επάλξεις, με 10 περίπου πολεμίστρες. Πίσω από το τείχος διακρίνεται μια θολωτή δεξαμενή. Στο ανατολικό οχυρωμένο ύψωμα του κάστρου σώζεται ο βόρειος τοίχος και μικρό μέρος του ιερού από βυζαντινό ναΐσκο χτισμένο του 14ου αιώνα.
Αρχαίο Πηγάδι της Μιλίντρας, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, στο Κρανίδι, με το τετράγωνο σχήμα και τους επιβλητικούς ογκόλιθους που το περιβάλλουν, χαρακτηριστικό των αρχαίων πηγαδιών της Ερμιονίδας.
Πύργος της παραλίας του Λαμπαγιαννά, στις Λάζες, που είναι η φυσική έξοδος της ευρύτερης κοιλάδας των Φούρνων. Περίπου 200 μ. από την ακτή, θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου πύργου (5ο αιώνα π.Χ.), μέρος του αμυντικού τείχους που προστάτευε τα δυτικά όρια της Ερμιονικής επικράτειας.
Αγία Τριάδα, Πικροδάφνη: Ανάμεσα στο Κρανίδι και την Ερμιόνη, χτίστηκε το 1244, και φανερώνει την τότε οικονομική και πολιτιστική ακμή της Ερμιονίδας. Από άποψη αρχιτεκτονικής είναι το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα.
Μονή Αγ. Δημητρίου Μυροβλύτη (Αυγού): Κοντά στο χωριό Πελεή, στις βορινές πλευρές του όρους Αυγό, το μοναστήρι χτίστηκε τον 14ο αιώνα μέσα σε βράχο ο οποίος ήδη από τον 11ο αιώνα φιλοξενούσε ασκηταριά μοναχών, όπως μαρτυρούν οι σωζόμενες τοιχογραφίες. Επισκέψιμη μονή με καταπληκτική θέα προς τη χαραδροκοιλάδα του ποταμού Ράδου και τη θάλασσα.
Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, Κρανίδι: Συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της πόλης, αφού ο σημερινός μεγαλόπρεπος ναός αντικατέστησε το αρχικό πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία βυζαντινό εκκλησάκι το 1852, και ολοκληρώθηκε το 1873. Η εικόνα του αγίου, που είναι ο πολιούχος της πόλης, έχει μεγάλη ιστορία και θεωρείται θαυματουργή από την τοπική παράδοση. Η 29η Αυγούστου είναι μέρα αργίας για το Κρανίδι.
Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων, Ερμιόνη: Χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό του Ασκληπιού, στον μυχό του νότιου κόλπου «Πόρτο-Κάπαρη», με μεγάλο προσκύνημα, αφού σε μια μικρή στέρνα στην αυλή συγκεντρώνεται ιαματικό νερό που πηγάζει από τα έγκατα της γης και θεωρείται από την αρχαιότητα θεραπευτικό. Εκτός από τις υπέροχες τοιχογραφίες, θα δείτε παραδοσιακά εκθέματα (ελαιοτριβεία, αργαλειοί κ.ά.), ενώ η πλούσια Βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιους θεολογικούς, φιλολογικούς, νομικούς και ιστορικούς τόμους.
Μητροπολιτικός Ναός Ταξιαρχών, Ερμιόνη: Χτισμένος στα θεμέλια του αρχαίου ναού της Χθονίας Δήμητρας. Μεγάλες αδούλευτες πέτρες νοτιοανατολικά της εκκλησίας αποτελούν λείψανα του αρχαίου τείχους που περιέβαλε τον ναό, ενώ στον περίβολο υπάρχουν ίχνη από δρόμους της προ Χριστού εποχής. Στη σύγχρονη ιστορία, ο ναός έχει συνδεθεί με τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση.
Μουσεία
  • Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου: Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης απέναντι από Ι. Ν. Μεταμορφώσεως και αποτελείται από πέντε αίθουσες με παραδοσιακά εκθέματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ωράριο Τρίτη έως Σάββατο, 10:00-12:00. Τηλ.: 27540 23561, 6947 510558
  • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: Στεγάζεται σε χαρακτηριστικό ερμιονίτικο αρχοντικό του 18ου αιώνα δίπλα στον Ναό των Ταξιαρχών και είναι σημαντικό μνημείο της περιοχής αφού εδώ έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827. Στους χώρους του θα δείτε κειμήλια από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ερμιόνης και μια πολύ σημαντική βιβλιοθήκη. Ολα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές. Ιούλιο και Αύγουστο το μουσείο είναι ανοιχτό Τρίτη έως Κυριακή, 19.00 - 21.00. Τον υπόλοιπο χρόνο τηλεφωνήστε στα 27540 31244, 6977 94853, 210 9228308.
Βουτιές σε υπέροχα νερά
Με 80 χιλιόμετρα ακτογραμμή, οι παραλίες της Ερμιονίδας θυμίζουν φυσικό δαντελωτό, σχηματίζοντας κολπίσκους, ακρογιαλιές και προστατευμένα λιμανάκια με πεντακάθαρα νερά. Απομονωμένες κι ερημικές, οργανωμένες και πολυσύχναστες, με άμμο ή βότσαλο ή και τα δύο μαζί, οι θάλασσες και τα νησάκια της περιοχής είναι η απάντηση σε όλες τις καλοκαιρινές απαιτήσεις. Κάντε μαζί μας τον παραλιακό γύρο της Ερμιονίδας αρχίζοντας από τα βορειοδυτικά:
Σαλάντι: 5 χλμ. από τα Δίδυμα, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αργολίδας με χοντρό βότσαλο να σκεπάζει την 3 χιλιομέτρων ακρογιαλιά, βαθιά πεντακάθαρα νερά και μια παραδοσιακή ταβέρνα.
Λαμπαγιαννά: Βοτσαλάκι και άμμος. 3,5 χλμ. από τους Φούρνους.
Ευαγγελίστρια: Στην Κοιλάδα, με λεπτό βότσαλο και άμμο.
Λεπίτσα: 1,5 χλμ. από την Κοιλάδα. Οργανωμένη, με αμμουδιά πνιγμένη στο πράσινο. που με τα ρηχά νερά της γίνεται ιδανική για οικογένειες. Εστιατόρια, καφέ και μια καντίνα σας κρατάνε έως αργά το απόγευμα.
Δορούφι: 2,5 χλμ. από την Κοιλάδα, με αμμουδιά και διαυγή νερά.
Θυνί: 6 χλμ. νότια της Κοιλάδας με λευκή αμμουδιά και πολύ πράσινο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη οπότε φροντίστε να φέρετε μαζί σας τα απαραίτητα.
Πετροθάλασσα: Από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της περιοχής, με ψιλό βότσαλο και άμμο και καταγάλανα βαθιά νερά.
Κορακιά: Στα ΝΑ του Κρανιδίου, διπλή παραλία με χοντρό βότσαλο μέσα στο περίφημο πευκοδάσος της Κορακιάς. Εδώ δεν θα βρείτε ξαπλώστρες ή εστιατόρια και ο χωματόδρομος κάνει την πρόσβαση δύσκολη. Αγχολυτικό τοπίο με δέντρα να κατεβαίνουν έως την ακρογιαλιά και απέναντι το νησάκι της Κορακιάς όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια.
Κουνούπι: Με δύσκολη πρόσβαση λόγω χωματόδρομου, αλλά μόλις απλώσετε την πετσέτα στο βότσαλο χαζεύοντας το νησάκι Κουνούπι στα υπέροχα νερά της, θα καταλάβετε γιατί άξιζε τον κόπο.
Βερβερόντα: 3 χλμ. ΒΔ από το Πόρτο Χέλι, με μπόλικες παραλίες για όσους λατρεύουν το πεύκο, το βότσαλο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Η κεντρική ακτή είναι οργανωμένη και από τις μεγαλύτερες της Ερμιονίδας.
Πόρτο Χέλι: Το επίκεντρο της περιοχής, με αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά που διακρίθηκαν με γαλάζια σημαία. Οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αλλά και καφετέριες, εστιατόρια και ταβερνάκια που μοσχοβολάνε καλοκαίρι και κάνουν πολυσύχναστο τον οικισμό.
Καβουράκ: Μέσα στο Πορτοχέλι, με ψιλό βότσαλο και αξέχαστη θέα προς τον Πύργο της Ελλης.
Κόστα: Οργανωμένη και άνετη παραλία με γαλάζια σημαία, ρηχά νερά, άμμο και βότσαλο. Δημοφιλής οικισμός της περιοχής, με καταστήματα και ξενοδοχειακές υποδομές.
Λιμανάκια: 500 μ. πριν από την Κόστα, στον οικισμό Αγ. Αιμιλιανός, μια αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά. Κοντά στην παραλία λειτουργεί εστιατόριο-καφέ μπαρ.
Χηνίτσα: Ανάμεσα στην Κόστα και το Πόρτο Χέλι, μια επίσης δημοφιλής παραλία με γαλάζια σημαία. Είναι σχετικά μικρή αλλά οργανωμένη ενώ τριγύρω υπάρχουν ταβερνάκια και beach bars.
Πλέπι: Αμμώδης παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, 1 χλμ. από τη Θερμησία, στο ξενοδοχείο Porto Hydra.
Σαμπάριζα: Γραφικό σκηνικό με αμμουδιά και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα. Γύρω στα 15 χλμ. από την Ερμιόνη.
Δάρδιζα: Μικρό βοτσαλάκι με άμμο και κρυστάλλινα νερά, 4 χλμ. από Ερμιόνη. Θα βρείτε ομπρέλες και μια καντίνα..
Κουβέρτα: Η μεγαλύτερη αμμουδιά της περιοχής σε έναν παραδεισένιο όρμο με καταγάλανα ήρεμα νερά, 8 χλμ. νότια της Ερμιόνης.
Μπίστι: Δύο παραλίες με βότσαλο, εκεί που τελειώνει το ομώνυμο πευκοδάσος. Απ' τα καλύτερα τοπία για μπάνιο αλλά και πεζοπορία μέσα στο πράσινο. Πρόσβαση με τα πόδια από την Ερμιόνη.
Μαδέρι: Αμμουδιά μέσα στην Ερμιόνη, κοντά στο Μπίστι.
Φαγητό
Η Ερμιονίδα δεν διαθέτει ιδιαίτερη τοπική κουζίνα, όμως φημίζεται για τα θαλασσινά και τα γεωργικά προϊόντα της. Στους παραδοσιακούς φούρνους πάντως, αναζητήστε τις γκάνεζες (τηγανίτες), το τηγανόψωμο, τους κέλους (κουλουράκια κανέλας), τα σκαλτσούνια και τα αμυγδαλωτά. Υπέροχα και τα χειροποίητα ζυμαρικά.
  • «Παπαδίας» (Πόρτο Χέλι, 27540 51322). Ιστορική ψαροταβέρνα της περιοχής και από τις διασημότερες στη χώρα, με το jet set να παρελαύνει απ' τα τραπέζια του. Πολύ καλά και τα κρεατικά / μαγειρευτά του.
  • «Τζιέρης» (Μαντράκια Ερμιόνης, 27540 31846). Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά με τραπεζάκια μπροστά στη θάλασσα στο ταβερνάκι που το ξέρουν και οι πέτρες. Σερβίρει ακόμα τα διάσημα σκαλοπίνια του.
  • «Στο δρόμο των Αγίων» (Αγ. Ανάργυροι, 27540 32145). Οικογενειακή ταβέρνα με λουλουδιαστή αυλή και σπιτικά μαγειρευτά και σπεσιαλιτέ που γίνονται ανάρπαστες.
  • «Σπυραντρέας» (Ερμιόνη, 27540 31380, www.spirandreas.gr). Φρέσκο ψάρι, αστακός και μακαρόνια με κολοχτύπα στην παραδοσιακή ταβέρνα πάνω απ' το λιμάνι.
  • «Μπακάλικο Ολα τα Καλά» (Πόρτο Χέλι, 27540 52002). Στη δεξιά άκρη του λιμανιού, gourmet πολυχώρος με βάση τις ελληνικές γεύσεις. Από ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες πίτες και μαγειρευτά έως παραδοσιακά προϊόντα απ' όλη τη χώρα για το σπίτι και live μουσικές βραδιές.
  • «Ταβέρνα Χηνίτσα» (Χηνίτσα). Ψάρι, θαλασσινά και κρέας με μεσογειακές εμπνεύσεις, πάνω στον πριβέ κολπίσκο της Χηνίτσας.
  • «Marivon» (Ηλιόκαστρο, 27540 91352). Ενας λόγος από μόνος του για να έρθετε στο χωριό. Παραγγείλετε από πριν κόκορα με κρασί ή μπίρα, ή το αρνί 7 ωρών ψημένο σε ξυλόφουρνο όπως και το ζυμωτό ψωμί της Μαριβέν. Σημειώστε επίσης: μπριζόλα γάλακτος για 2, σταβλίσια για 4 αλλά και σπιτικό μιλφέιγ με βανίλια Μαδαγασκάρης και χειροποίητα παγωτά πορτοκάλι, κανέλα ή πικραμύγδαλο με σαφράν.
Διαμονή
«Amanzoe» (Κρανίδι, 27547 72888, www.amanresorts.com). Το πιο πολυσυζητημένο φετινό opening στην Ελλάδα. 38 σουίτες, σπα και πολλές ακόμα κορυφαίες prive πολυτέλειες της διεθνούς αλυσίδας Aman Resorts, με συγκροτήματα στους πιο εξεζητημένους προορισμούς του κόσμου.
«Paladien Lena Mary Club Hotel» (Πετροθάλασσα, 27540 31450, www.lenamary.gr). Τετράστερες ανέσεις στα 161 δωμάτια και τις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος στην πολυσύχναστη παραλία της Ερμιόνης.
«Ξενοδοχείο Ερμιονίδα» (Κρανίδι, 27540 21750, www.ermionida-hotel.gr). Πρόσφατα ανακαινισμένο, με 30 φροντισμένα δωμάτια βασικών ανέσεων, cafe και μια αίθουσα εκδηλώσεων. Για δουλειές και διασκέδαση.
«Club Ermioni» (Πετροθάλασσα, 27540 31430-3, www.clubermioni.gr). 200 δωμάτια και 200 bungalows στο γνωστό παραθαλάσσιο συγκρότημα 3 αστέρων δίπλα στην Ερμιόνη.
«AKS Xinitsa Bay» (Χηνίτσα, 27540 57401, www.akshotels.com). Περιτριγυρισμένο από θάλασσα, στον όμορφο κόλπο της Χηνίτσας, με τετράστερες πολυτέλειες στα 206 δωμάτια, τις 10 σουίτες και τους καλά οργανωμένους εξωτερικούς του χώρους.
«Nautica Bay» (Πόρτο Χέλι, 27540 51415 / 51485 / 52003, www.nauticabayhotel.gr). Σε προνομιακή τοποθεσία στο κέντρο του φυσικού λιμανιού στο Πόρτο Χέλι, το συγκρότημα διαθέτει 165 δωμάτια και εγκαταστάσεις 3 αστέρων, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά.
«Mourayio Bed and Breakfast» (Ερμιόνη, 27540 33074, 6974 373597, www.mourayio.gr). Ενα πολύ ιδιαίτερο luxury boutique hotel για όσους αποφεύγουν τη μαζικότητα των τριγύρω resorts.
Κείμενο: Ερση Μηλιαράκη
Φωτογραφίες: Δήμος Ερμιονίδας