Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Πειραματικοί αρωματικοί αγροί για τους Νέους Αγρότες

Η ελληνική βιοποικιλότητα δίνει πρόκριση στα αρωματικά φυτά με επιδεικτικά αγροκτήματα σε Αργολίδα, Σέρρες Λαγκαδά και έπεται συνέχεια.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 5.700 φυτά, από τα οποία τα 1.600 ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται αυτοφυή μόνο στην Ελλάδα.
Μια πολύ σοβαρή προοπτική για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας μπορεί να προσφέρει η καλλιέργεια των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών, υπό τη προϋπόθεση όμως ότι θα φέρει κοντά την έρευνα και την επιστήμη, την εκπαίδευση και τη συστηματική υποστήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της εμπορικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτό το σκεπτικό οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες αφήνουν στην άκρη τις υποσχέσεις για φανταστικά κέρδη στο χωράφι και κινούνται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας νέας πραγματικότητας σε στενή συνεργασία με τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και αντικείμενο τα τοπικά φημισμένα ενδημικά ελληνικά φυτά, φροντίζοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 5.700 φυτά, από τα

οποία τα 1.600 περίπου ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται αυτοφυή μόνο στην Ελλάδα. Και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αν σκεφτεί κανείς τα 125 ενδημικά φυτά της Βουλγαρίας, τα 24 της Αλβανίας και τα μόνο 15 της Γερμανίας.

Η δραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στον τομέα των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών έχει ήδη εδώ και καιρό ξεκινήσει και ένας από τους βασικούς στόχους της είναι η δημιουργία πρότυπων - επιδεικτικών αγροκτημάτων σε όλη την Ελλάδα, που θα παρέχουν τις σωστές κατευθύνσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους.


Πρωτοστάτες της προσπάθειας αποτελούν η ΕΝΑ Αργολίδας και ο Δήμος Επιδαύρου, όπου ήδη προωθείται η υλοποίηση βοτανικού κήπου 6 στρμ. στα όρια του αρχαίου θεάτρου με εκθετήριο και πρατήριο και αγροκτήματος 100 στρμ. σε κοντινή περιοχή, πιθανόν στην Δήμαινα, που θα αξιοποιεί με προγραμματική συμφωνία την τεχνογνωσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.


Επίσης με πρωτοβουλία της ΕΝΑ Σερρών και του Δήμου Εμμανουήλ Παππά έχει ήδη υιοθετηθεί η ιδέα δημιουργίας πειραματικού αγροκτήματος, σε δημοτικό αγροτεμάχιο 100 στρ. ενώ παράλληλα γίνεται συστηματική προσπάθεια από τη Γυναικεία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικού & Παραγωγικού Σκοπού με τίτλο «ΜΥΓΔΟΝΙΑ - ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» για την αξιοποίηση χώρου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης η οποία μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει την καλλιέργεια και αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και παραγωγή τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στα πλαίσια της γενικότερης αγροτικής ανάπτυξης του τόπου.


Το ιδιαίτερα σημαντικό της προσπάθειας είναι ότι στελεχώνεται αρχικά από πέντε γυναίκες με εξαιρετικές σπουδές και γνώσεις σε πολλούς τομείς της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου.