Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Του Βασίλη Γκάτσου
Και στην πράξη βίντεο και όχι γραπτή ενημέρωση γιατί τα γραπτά μένουν
Βίντεο χορτάσαμε όπως και φωτογραφίες. Για πορεία προϋπολογισμού, έργων, κ.λ.π. άλλα λόγια βρε παιδιά.
Στην ουσία, όντως μία από ίδια. Τα αιωνίως ίδια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να σταθούμε στα χρέη του Δήμου Ερμιoνίδας και των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης.

«Ο κύριος Σφυρής παρουσίασε πλεόνασμα 2 500 000 € στον τέως Δήμο Κρανιδίου, ενώ ο οικονομικός έλεγχος του Δήμου Ερμιόνης διαπίστωσε ότι το έλλειμμα του τέως Δήμου Ερμιόνης ήταν 1 300 000 €».
Αυτό σημαίνει ότι για να παρουσιάσει πλεόνασμα ο τέως Δήμος Κρανιδίου συνυπολόγιζε στα έσοδα παραστατικά εσόδων πλασματικά, δηλαδή έσοδα που τελικά δεν είχαν εισπραχθεί. Και στα έξοδα δεν έβαζε στο άθροισμα παραστατικά με τα οποία είχε κάνει πληρωμές ο Δήμος. Άρα περισσότερα τα έσοδα, λιγότερα τα έξοδα, να και το μεγάλο πλεόνασμα. Και γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε στην δημοσιότητα τα τεκμήρια, δηλαδή την Έκθεση Οικονομικού Ελέγχου του τέως Δήμου Κρανιδίου που έκανε με τις υπογραφές αυτών που την έκαναν, όπου με κάθε λεπτομέρεια αποτυπώνονται οι ‘αλχημίες’ του κυρίου Σφυρή ως Δημάρχου Δήμου Κρανιδίου; Γιατί δεν δόθηκαν οι ετήσιοι ισολογισμοί των ετών δημαρχιακής θητείας του κυρίου Σφυρή; Οι ελεγκτές ποιοί είναι; Είναι ορκωτοί λογιστές ή κάτι παρόμοιο; Από πότε «ερευνούν» και ως πότε θα ερευνούν;

Με αυτά τα δύο έγγραφα στα χέρια του ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να πάει στον εισαγγελέα
και πρώτη πρώτη η σημερινή Δημοτική Αρχή. Και το άκρως περίεργο είναι το πώς η μειοψηφία του τέως Δήμου Κρανιδίου επί 4 χρόνια δεν κατάλαβε τίποτα; Πού ήταν; Ένα ταμείο με πλεόνασμα 2 500 000 € .... φαίνεται από μακρυά! Ξεχειλίζει στο χρήμα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Ερμιόνης, όπου «κατά την έρευνα» τα ελλείμματα τελικά του Δήμου είναι τα μισά γιατί έχουν διπλοπεραστεί παραστατικά εξόδων! Αυτό είναι απ’ τάγραφα! Ένας Δήμαρχος αντίθετα από τον κύριο Σφυρή, διογκώνει τα ελλείμματα του Δήμου, φυσικά στα ψέματα, για να ....... τον βρίζουνε οι συμπολίτες του. Είχε πραγματικά μικρό έλλειμμα και σκέφτηκε να το παρουσιάσει ως διπλάσιο! Άρα εμμέσως ο έλεγχος λέει μπράβο στον δήμαρχο Λεμπέση, γιατί τα ελλείμματα του Δήμου του ήταν πολύ λιγότερα από ό,τι υπολόγισε, και στην πράξη πλήρως δικαιολογημένα, γιατί ολοκλήρωσε και σημαντικά έργα αποχέτευσης και κέντρου βιολογικού καθαρισμού. Και εδώ βέβαια τεκμήρια ελέγχου, υπογραφές υπευθύνων κ.λ.π. δεν δόθηκαν. Πάντως η έρευνα συνεχίζεται (!) παρ’ όλη την παρέλευση 6μήνου.

Δύο ερμηνείες επιδέχεται ο γρίφος:

Μία παραπολιτική ερμηνεία: Σε 3 χρόνια έχουμε δημοτικές εκλογές. Βγήκαμε με μικρή διαφορά ψήφων και ο κύριος πολιτικός κίνδυνος έρχεται από την παράταξη κυρίου Σφυρή, όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί απευθύνεται, όπως και μεις στο πολυπληθές ακροατήριο του τέως Δήμου Κρανιδίου. Άρα αυτός είναι σήμερα ο πολιτικός μας αντίπαλός άρα και στόχος. Όλα τα στραβά λοιπόν πάνω του. Από την άλλη έχουμε μπροστά μας τον κύριο Λεμπέση και διάσπαρτους τέως συμβούλους του δήμου Ερμιόνης στη μειοψηφία και πλειοψηφία του Δήμου Ερμιονίδας, ως την ώρα με σημαντική παρουσία και λόγο. Και εντός 6 μηνών διαπιστούται ότι σε πολλούς τομείς δεν τα πήγε καθόλου άσχημα ο τέως Δήμος Ερμιόνης, ο οποίος είχε συνάμα και πραγματικά ενημερωμένη και με ενδιαφέρον αντιπολίτευση. Άρα είναι και αυτός μας πολιτικός αντίπαλος (δηλαδή ο κύριος Λεμπέσης) που όμως αναφέρεται στο ολιγοπληθές ακροατήριο του τέως Δήμου Ερμιόνης. Άρα πλέον δεν χρειάζεται να στρέφονται βέλη εναντίον του, γιατί μελλοντικά μπορεί να είναι δυνητικός πολιτικός σύμμαχος ή συνεργάτης. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε μία αντιπολίτευση στο Δήμο Ερμιονίδας και δύο πολιτικούς αντιπάλους ευρέως φάσματος. Και για αυτήν την πάρα-πολιτική δεν χρειάζονται τεκμήρια, έγγραφα, κ.λ.π. αλλά λόγια, παραστάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ήτοι προπαγανδιστικό υλικό. Και φυσικά ο έλεγχος πρέπει να μη τελειώνει ποτέ αλλά κάθε τόσο επιλεκτικά να μας δίνει αποτελέσματα!

Μία οικονομική ερμηνεία: Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένα οικονομικό μπάχαλο όπου έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Όχι μόνον δε είχε ισολογισμό και προϋπολογισμό, αλλά οικονομικά δεν μπορούσε να μετρήσει και να παρακολουθήσει καμία λειτουργία του. Ούτε καν την προσέλευση του προσωπικού του στην εργασία. Απλά συγκέντρωνε παραστατικά πληρωμών και λογιστικών κινήσεων. Δηλαδή το λογιστήριό της ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση την στιγμή που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων είναι τόσο οργανωμένα (εκ του νόμου) ώστε όταν η επιχείρηση εφαρμόζει σύστημα ISO εξαιρεί το λογιστήριο και τις οικονομικές της υπηρεσίες από το ISO, γιατί ήδη θεωρούνται πάρα πολύ καλά οργανωμένες. Γι’ αυτό οι καλές επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν εις πέρας τον προϋπολογισμό του έτους, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί. Όχι μόνον δεν έχει τα εργαλεία, αλλά ούτε τους κατάλληλους υπαλλήλους, ούτε φυσικά ενδιαφέρονται οι Αιρετοί. Απλά, ο Καλλικράτης προσπαθεί να βάλει κάποιους κανόνες στα λογιστήρια και τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων (καημένε Καλλικράτη πού έμπλεξες!). Γι’ αυτό διπλογράφονται παραστατικά κινήσεων, γι’ αυτό είναι δύσκολη η οποιαδήποτε οικονομική πληροφορία. Και αυτό δεν είναι δουλειά δημάρχου, αλλά δουλειά υπαλλήλων. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα τιμολόγιο να το έχει ένας υπάλληλος ξεχάσει στο σπίτι του, να το έχει στο αυτοκίνητό του, να είναι σε λάθος φάκελο σε λάθος γραφείο. Μη ξεχνάμε ότι στις προπροηγούμενες εκλογές αρκετοί ψηφοφόροι πήγαν να ψηφίσουν αλλά είχαν διαγραφεί από τις υπηρεσίες του δήμου Ερμιόνης...... ως πεθαμένοι. Απλά καθάριζαν τους καταλόγους.

Αν ο δήμαρχος ζητήσει να του παρουσιάσουν μία κατάσταση με αυτούς που χρωστάνε στο Δήμο πάνω από 1000 € θα ψάχνουν τα χαρτιά τους κάνα μήνα, ενώ στην καλή επιχείρηση κανένας δεν ψάχνει. Πατάει ο Διευθυντής μία εντολή στο κομπιούτερ του. Ομοίως αν θέλει να δει πώς πάει ο προϋπολογισμός πατάει τον κωδικό που θέλει και αμέσως του γράφει το κομπιούτερ ότι π.χ. τα έξοδα παραστάσεως μέχρι σήμερα είναι 3000 €, ενώ έχουμε για όλο το χρόνο προϋπολογίσει 4000. Τότε ο Διευθυντής δίνει εντολή να περιοριστούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ για να πετύχει ο προϋπολογισμός. Και αλίμονο στον υπάλληλο που θα αγνοήσει την εντολή του. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Και για να εκτελεσθεί κατά γράμμα ο προϋπολογισμός πρέπει κάθε παραστατικό κίνησης που περνά από το λογιστήριο να το περάσει ο αρμόδιος υπάλληλος απαραιτήτως στον επί μέρους κωδικό του προϋπολογισμού. Πράγμα καθόλου εύκολο. Αν στο προηγούμενο παράδειγμα 2000 € εξόδων παραστάσεως είχαν περαστεί σε άλλον κωδικό ή δεν είχαν περαστεί καθόλου, τότε τα έξοδα παραστάσεως μέχρι σήμερα θα έβγαιναν μόλις 1000 € και πανευτυχής ο δήμαρχος θα έδινε εντολή να ξοδεύει ο δήμος αφού ο στόχος 4000 € στο τέλος του χρόνου είναι σίγουρος.

Αν η πρώτη ερμηνεία είναι η σωστή τότε συμφέρει (αν δεν επιδιώκεται) να μένει ο δήμος ανοργάνωτος οικονομικά. Αυτό εξυπηρετεί την παραπολιτική (βλέπε και χώρα Ελλάδα). Τότε μιλάμε για έναν επιλεκτικά αλήθη Δήμο Ερμιονίδας.

Αν η δεύτερη ερμηνεία είναι σωστή, τότε η ορθή οργάνωση των οικονομικών του επιβάλει το να φύγουμε από την κατάσταση της πρώτης ερμηνείας. Και τότε μιλάμε για ένα αληθή Δήμο Ερμιονίδας.

Οι πολιτικάντικοι και παραπολιτικοί σχεδιασμοί παραβλέπουν κάτι το οποίο αρχίζει και γίνεται συνείδηση των πολλών. Η Ερμιόνη με τα στραβά και τα ανάποδά της είχε ένα Δήμο που προγραμμάτιζε δράσεις και έργα. Τα οποία μάλλον ολοκλήρωνε. Αποχέτευση, βιολογικός, διαμόρφωση παραλίας Λιμανιού, Μαντρακιών, αγροτικοί δρόμοι και αρκετά άλλα. Από την Δημοτική Αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση του Δήμου Ερμιόνης προήλθαν. Τώρα αυτή η δυναμική χάθηκε και η Ερμιόνη με τον Καλλικράτη έπαθε αυτό που πάθανε τα μικρότερα χωριά με τον Καποδιστριακό δήμο Κρανιδίου και Ερμιόνης. Το χάσιμο της δυναμικής και της πρωτοβουλίας στα του οίκου της, δυστυχώς δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται από μια ευρύτερη δυναμική του Δήμου Ερμιονίδας, από έναν αληθή Δήμο. Και αν αυτή η κατάσταση δεν αντιστραφεί, είναι αυτονόητο να έχουμε συνδυασμό καθαρό του τέως Δήμου Ερμιόνης μπορεί και με τα παραγκωνισμένα χωριά του τέως Δήμου Κρανιδίου. Δεν κρίνεται αυτό ως σωστό ή λάθος. Αλλά έτσι αρχίζει να διαφαίνεται.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος