Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ημέρα Φροντιστή

Με την ευκαιρία της Ημέρας Φροντιστή, η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους οικογενειακούς φροντιστές το Σάββατο 19 Μαρτίου (10:00 έως και τις 19:00), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
 Στη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Ο φροντιστής είναι το άτομο (μέλος της οικογένειας, του φιλικού περιβάλλοντος ή επαγγελματίας), το οποίο βοηθά σε τακτική ή καθημερινή βάση τον ασθενή με άνοια και φροντίζει για την κάλυψη την αναγκών του, την άνετη και ασφαλή διαβίωσή του.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς, ενώ για κάθε ασθενή με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 3 στενοί συγγενείς που επηρεάζονται άμεσα.
Οι αυξημένες απαιτήσεις αυτής της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχολογική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση των φροντιστών.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι παράγοντες που συνδράμουν σημαντικά τον φροντιστή στο δύσκολο έργο του. Οι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι φροντιστές αφενός προσφέρουν στον ασθενή υψηλή ποιότητα φροντίδας και αφετέρου καταφέρνουν να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά τη συναισθηματική επιβάρυνση και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νόσου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση και απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
Επίσης, την Κυριακή 20 Μαρτίου, (10:00 έως 14:00), στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πρώτη φορά για τους έμμισθους φροντιστές, Έλληνες και αλλοδαπούς.
Οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειδικούς επιστήμονες για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνουν, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους.
Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου είναι τέσσερις ώρες και περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
  • Πληροφορίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ
  • Θεραπευτικές προσεγγίσεις
  • Διαταραχές συμπεριφοράς
  • Πρακτικά προβλήματα φροντίδας
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 9011 40 41 51 (χρέωση από σταθερό 1.48/λεπτό, από κινητό 1.97/λεπτό, περιλαμβάνει ΦΠΑ 23%).
Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί δωρεάν ενημερωτικά έντυπα για την νόσο Αλτσχάιμερ και πληροφοριακό υλικό για τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.