Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Απολογισμός έργου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος»

                                                          Ερμιόνη,Φεβρουάριος 2011                                                                   
Αγαπητοί φίλοι,

Ανατρέχοντας στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μας την 22α  Μαΐου 2007, στο Καποδιστριακό σχολείο (που μας δόθηκε αρχικά σαν στέγη), ξεκινούν και οι προσπάθειές μας για την πραγματική ίδρυση της Βιβλιοθήκης της Ερμιόνης. Σε διάστημα περισσότερο του ενός χρόνου, και αφού μεσολαβούν αλλεπάλληλες αρνητικές εκτιμήσεις για το αν είναι οικονομικά εφικτό να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στο ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού σχολείου, ώστε να μας  στεγάσει, μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ερμιόνης ο δεύτερος όροφος του παλαιού κοινοτικού καταστήματος, το οποίο χρησιμοποιούσε έως τον Ιούνιο 2008 το Λιμενικό Ταμείο Ερμιόνης.

Τον Σεπτέμβριο 2008,μετά από εργασίες επισκευών συντήρησης της αίθουσας  και εγκατάστασης των επίπλων, παραλαμβάνουμε τη δωρεά του κ. Απόστολου Γκάτσου αποτελούμενη από 2000 περίπου βιβλία.

Η Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό, από το Δεκέμβριο 2008 , αδιάλειπτα, 6 ημέρες την εβδομάδα,( καθημερινά το απόγευμα και το πρωί του Σαββάτου), με εργασία των εθελοντών της, μερικοί από τους οποίους συνεχίζουν την προσφορά τους, αν και από τον Μάιο 2010 έχει προσληφθεί υπάλληλος με μερική απασχόληση και 18μηνη σύμβαση.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Μέχρι σήμερα, η συλλογή των βιβλίων έχει φθάσει πάνω από 8000 τόμους , (από δωρεές και αγορές), που καλύπτουν όλα σχεδόν τα αντικείμενα της γνώσης  και συνεχίζεται ακόμη η καταγραφή νέων βιβλίων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι από το Δεκέμβρη 2008 έως τώρα, συμπολίτες μας έχουν δανειστεί πάνω από 6300 βιβλία, αριθμός σημαντικός, αν λάβουμε υπ΄όψιν την πληθυσμιακή οντότητα της πόλης μας, όπως και το μικρό διάστημα της λειτουργίας της βιβλιοθήκης μας.

Η  Βιβλιοθήκη, στο διάστημα αυτό, δεν αναλώθηκε μόνο στην καταγραφή και ταξινόμηση των βιβλίων, υπόθεση που αφ΄ εαυτής είναι και αρκετή και δύσκολη. Προσπαθήσαμε παράλληλα με την οργάνωση της βιβλιοθήκης, να μην απορροφηθούμε από σύνδρομα μονομέρειας και ενδοστρέφειας. Να επικοινωνούμε με τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς   και τα παιδιά .    Καθημερινά μαθητές (ακόμη και φοιτητές και μεταπτυχιακοί) έρχονται να αντλήσουν πληροφορίες από τα τεκμήρια της βιβλιοθήκης και το διαδίκτυο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις  εργασίες τους.  Εκπαιδευτικοί έχουν οργανώσει προγράμματα, που πραγματοποιούν με τους μαθητές τους στο χώρο μας. Άλλοι έχουν παρουσιάσει τις δραστηριότητες της τάξης τους μέσα στη σχολική χρονιά, και φέτος, μέχρι στιγμής, τμήματα του δημοτικού σχολείου έχουν παρακολουθήσει  ταινίες  της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και του Εθνικού Κέντρου βιβλίου.

Με επίκεντρο το παιδί έγιναν   «θεσμός»  οι –για 3 συνεχόμενα χρόνια- χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης στο διάστημα των χειμερινών διακοπών. Άλλες εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης έγιναν –εκτός των εγκαινίων- την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ,της μητέρας, του παιδικού βιβλίου, ημερίδα για την επικοινωνία στη σημερινή οικογένεια, παρουσιάσεις βιβλίων και βραδιά για τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. 

Η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης μας (www.dbe.gr), που είναι ο κατ’ εξοχήν καθρέφτης μας στο ευρύτερο κοινό στο διαδίκτυο, φροντίζουμε να απηχεί την αισθητική και τις αρχές μας. ΄Ολο και μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών ενημερώνεται από τις ανακοινώσεις ,τα άρθρα ,τις προτάσεις ανάγνωσης, αλλά και είναι εύκολο να βρει, μέσα από το ψηφιοποιημένο αρχείο βιβλίων μας, αυτό που αναζητά. 

Όταν το Δεκέμβρη του 2008 είχαμε δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη μας ανακοίνωση για το άνοιγμα της βιβλιοθήκης, είχαμε γράψει «η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ξεκινά το ταξίδι της...». Ένα διάστημα  που  πέρασε πολύ αργά και μοναχικά μπροστά στις αγωνίες, τις στενοχώριες και τις προσπάθειές μας και πολύ γρήγορα στη χαρά μιας νέας δημιουργίας. Μας εμπιστεύθηκαν την αναγγελία ενός έργου, αλλά με την αρωγή των εθελοντών ,των δωρητών ,του Δήμου, και παρά την απειρία, την άγνοια του αντικειμένου,  τις ελλείψεις, τις αστοχίες, παραδίδουμε στη μικρή μας κοινωνία και στην ευρύτερη Ερμιονίδα ένα σημαντικό έργο, αποτέλεσμα ανιδιοτελούς και αθόρυβης εργασίας, μακριά από εντυπωσιασμούς και σκοπιμότητες.  

   Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης ,για τον συνεπή και υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας της και μάλλον δεν κομπορρημονούμε ισχυριζόμενοι ότι αν δεν είχε επιτελεστεί στον συγκεκριμένο χρόνο, θα ήταν πια πολύ δύσκολο να επιτευχθεί,  δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας αφενός, και της συνένωσης των δήμων αφετέρου.
 Σε λίγες μέρες, η βιβλιοθήκη θα ξεκινήσει νέο ταξίδι, όχι πια σαν αυτόνομο 
ΝΠΔΔ ,αλλά συμπορευόμενη σ΄ένα μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Ερμιονίδας.    Ευχόμαστε η νέα αρχή να γίνει με άξιο, ευαίσθητο όσο και ανθεκτικό και έντιμο ανθρώπινο δυναμικό  και πλαισιωμένη πάντα από τους σπουδαίους εθελοντές και δωρητές της, να ευτυχήσει με έδρα την πραγματική της στέγη, που είναι το όμορο ιστορικό Καποδιστριακό σχολείο, και με μόνιμο προσωπικό ένα βιβλιοθηκονόμο,να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό, για την έρευνα, τη γνώση, την παιδεία.
                                                                           
                             Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης