Είναι το τρίτο μυθιστόρημα της συγγραφέα –προηγήθηκαν τα «Χάρτινα πουλιά» (2001) και το«Κρασί του έρωτα» (2005)– η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009 για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (Ελληνικά Γράμματα, 2008). Η παιδαγωγική λειτουργία της ανάγνωσης φαίνεται πως την απασχολεί και στα έργα της για ενήλικες: «Είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζοντάς το οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν πολλά», σχολίασε η συγγραφέας για το έργο της που κέρδισε το βραβείο.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εποχής που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του τελών του 19ου αιώνα. Φαύλοι πολιτευτές, τραμπούκοι και τραπεζίτες καθορίζουν ένα πολιτικό και οικονομικό σκηνικό το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το σημερινό. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ιδεαλιστής Ρωμαίος
Αγγουλές φτάνει στην πόλη και αποφασίζει να επενδύσει στην «ωραιότητα». Φυτεύει έναν ροδώνα, ο οποίος σύντομα γίνεται λίκνο των πρωτοπόρων ιδεών και φυτώριο όπου αναπτύσσεται ο σπόρος της ουτοπίας.
Αγγουλές φτάνει στην πόλη και αποφασίζει να επενδύσει στην «ωραιότητα». Φυτεύει έναν ροδώνα, ο οποίος σύντομα γίνεται λίκνο των πρωτοπόρων ιδεών και φυτώριο όπου αναπτύσσεται ο σπόρος της ουτοπίας.
Το βραβείο (έργο του εικαστικού Διαμαντή Αϊδίνη) θα απονεμηθεί στη νικήτρια σε εκδήλωση που θα διοργανώσουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη τις προσεχείς ημέρες.
Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Αναγνωστών διεξάγεται από το ΕΚΕΒΙ για έκτη συνεχή χρονιά. Τα βιβλία που τιμήθηκαν με το βραβείο ως τώρα είναι τα: «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου το 2009, «Ολα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά το 2008, «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου το 2007, «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη το 2006, και «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου το 2005.
Νεόκοπος, σχετικά, ο διαγωνισμός είχε εφέτος μεγαλύτερη συμμετοχή αναγνωστών, με διπλάσιες ψήφους από πέρυσι, και φαίνεται πως «καθιερώνεται στη συνείδηση των αναγνωστών ως θεσμός», είπε χθες η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για συγγραφείς και εκδότες αποτελεί επιπλέον εφαλτήριο αύξησης των πωλήσεων. 15.000 αντίτυπα είχε πουλήσει το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου πέρυσι προτού του απονεμηθεί το βραβείο, τα οποία μετά τετραπλασιάστηκαν.