Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΚΑΔΕΣ

προς τέρψιν των συντοπιτών σας

ΑΡΚΑΔΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ
______________________________________
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


        «Oι Αρκάδες στον αρχαίο Κόσμο»

 Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο «Οι Αρκάδες στον Αρχαίο Κόσμο» της Μαρίας Βλασσοπούλου -Καρύδη, Δρ. της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Το βιβλίο αναφέρεται στην παρουσία των Αρκάδων στον Αρχαίο Κόσμο, στη λαμπρή εικόνα της Αρκαδίας και το Αρκαδικό Ιδεώδες που ενέπνευσαν τους Ρωμαίους αλλά και όλη την ανθρωπότητα στην Αναγέννηση και τους μετέπειτα χρόνους.
  Η εικόνα αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην ειδυλλιακή αρκαδική γη αλλά και στην κιβωτό αξιών, που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Αρκάδες με τους αγώνες τους και την ακατάβλητη πίστη στις αρχές τους.
  Η έκδοση αυτή είναι γραμμένη σε δύο γλώσσες στα Ελληνικά και Αγγλικά.
  Η Ένωση Τριπολιτών Αττικής παρουσίασε πρόσφατα τη νέα αυτή έκδοση στην αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός». Το βιβλίο παρουσίασαν ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος και η συγγραφέας του.
  Ο κ. Καργάκος μεταξύ άλλων είπε για το βιβλίο:
  «Η κ. Βλασσοπούλου -Καρύδη, που επί μία ζωή διακόνησε την αρχαιολογία στην υπηρεσία του
ανυπέρβλητου σε αρχαιολογικά ευρήματα Εθνικού Αρχαιολογικού μας Μουσείου έχει ασχοληθεί περισσότερο με την προϊστορία. Αυτό ως ένα μεγάλο θαύμα λειτούργησε θετικά. Διότι οι πλείστοι των ιστορικών και φιλιστόρων πολιτών γνωρίζουν grosso modo την ιστορική Αρκαδία αλλά ελάχιστοι, πλην των ελαχίστων ειδικών, γνωρίζουν την προϊστορική Αρκαδία. Και κυρίως λίγοι είναι ικανοί να την συνδέσουν με την Αρκαδία του μύθου.

Όταν έφτασε το βιβλίο αυτό στα χέρια μου διαπίστωσα ότι πρόκειται περί επιστημονικής διατριβής. Πρόκειται για διατριβή, με επαρκή γνώση των αρχαίων πηγών και εγκύρων νεωτέρων ιστορικών.

Με εντυπωσίασε και βρίσκεται κοντά στις δικές μου ιστορικές απόψεις όταν η κ. Καρύδη δέχεται εντελώς συμβατικά τον όρο «Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα»- κυρίως για μεθοδολογικούς σκοπούς. Δεν πιστεύει στο παλιά λεγόμενο και συχνότατα γραφόμενο περί καθόδου των ελληνικών φυλών από τον απόμακρο Βορρά. Ο ελληνικός κόσμος γεννήθηκε από τον κόσμο που κατοικούσε στις δύο όχθες του Αιγαίου στις ακτές του Ιονίου (ο παππούς του Οδυσσέα ήταν Αρκάς) στις ακτές και στα ενδότερα της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου και όχι από τον Βορρά όπως μαθαίναμε γερμανοπληκτικώς παλαιά».
Αρκάς ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε το πολίτευμα της Δημοκρατίας

«Θα ήθελα να επαινέσω την κυρία Καρύδη για τους εξαιρετικούς χάρτες της, τις σπάνιες εικόνες και για τις σπάνιες πληροφορίες για τις μουσικές, χορευτικές επιδόσεις των Αρκάδων, για τα σπουδαία ιερά της Αρκαδίας, για την ανάδειξη μορφών που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον αρχαίο κόσμο όπως τον Αρκάδα Δημώνακτα από τη Μαντινεία που κλήθηκε στη Δωρική Κυρήνη και επέβαλε την Ευταξία και για πρώτη φορά στην ιστορία 20 χρόνια ενωρίτερα από την Αθήνα το πολίτευμα της Δημοκρατίας, τον Τεγεάτη Χείλιο που κατάφερε να πείσει τους εφόρους της Σπάρτης να αντιμετωπίσουν τον Μαρδόνιο στις Πλαταιές. Οι Αρκάδες είχαν στείλει στη μάχη 5000 μαχητές. Η Τεγέα πήρε αριστείο ανδρείας και το όνομα της χαράχτηκε στη στήλη των νικητών».

Η συγγραφέας στο βιβλίο της αναφέρεται και σε άλλους πολλούς επιφανείς Αρκάδες της Αρχαιότητας: το Λυκομήδη, τον Φιλοποίμενα, τον Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη που όπως επισημαίνει ο κ. Καργάκος:

«Ουδείς θα έπρεπε να γίνεται διπλωμάτης χωρίς να έχει διαβάσει Πολύβιο».

Αγλαός Καρπός

Ο κ. Καργάκος έκλεισε την παρουσίαση του βιβλίου με τα εξής:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη συγγραφέα για το έργο της. Σήμερα ελεύτεροι απολαμβάνουμε αγλαούς καρπούς. Μέσα σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και το έργο της κ. Βλασσοπούλου-Καρύδη».

Η κ. Βλασσοπούλου -Καρύδη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η συγγραφή αυτού του έργου αναφέρεται στη παρουσία των Αρκάδων στον Αρχαίο Κόσμο περισσότερο στην ανθρωποκεντρική της διάσταση και στη συμβολή τους στον ελληνικό πολιτισμό. Το βιβλίο αναφέρεται στη μαχητικότητα των Αρκάδων στους πολέμους, την πολεμική αρετή και αντοχή, την ολιγάρκεια και αποστροφή στην πολυτέλεια, την ευσέβεια προς το θείον, την υπακοή στους νόμους, στον αλτρουισμό και το ισχυρό αίσθημα φιλοξενία τους. Επίσης αναλύεται ο χαρακτήρας των Αρκάδων όπως τον περιγράφει ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης σε συσχετισμό με τη μορφολογία του εδάφους και τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες της Αρκαδίας».

Η Τροία: Αποικία των Αρκάδων

«Η παρουσία των Αρκάδων μαρτυρείται από τη χιλιετία π.Χ. με την αρκαδοκυπριακή τους διάλεκτο, τη γλώσσα της Μυκηναϊκής Γραμμικής Γραφής Β, της οποίας τα όρια ξεπέρασαν την Κεντρική Πελοπόννησο και επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές μέχρι την Κύπρο. Τεράστια ήταν η διασπορά τους στην οποία αναφέρονται οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς. Ο Όμηρος που συνεχώς επαληθεύεται από την αρχαιολογική και την ιστορική έρευνα, αποκαλεί

την Τροία αποικία Αρκάδων και τους Τρώες Αρκάδες, υπερήφανους για την καταγωγή τους».

Η Μαρία Βλασσοπούλου-Καρύδη είναι διδάκτωρ της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στην Προϊστορική Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών από το 1974 μέχρι το 2009. Γεννήθηκε στην Τρίπολη. Ήταν γραμματέας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1996-1998) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (1984-1990).

Αντικείμενο της ερευνάς της αποτελεί ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός με δημοσιεύσεις:

- «Μυκηναϊκά ομοιώματα καθισμάτων και καθιστά ειδώλια”

(διδακτορική διατριβή),

- «Μυκηναϊκές ελεφάντινες λαβές κατόπτρων με ανάγλυφες γυναικείες μορφές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»,

- «Υστερογεωμετρικά καθίσματα και καθιστές μορφές»,

- «Φυτικά κατάλοιπα από τον Ταφικό Κύκλο Β των Μυκηνών με τη δομή και τις ιδιότητες του Παπύρου».


Από περιοδικό του Εθνικού Κήρυκα (Ν.Υ.) ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αναμεταδότης: ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ