Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

αγκινάρα με τ΄αγκάθια και με τα λουλούδια... μωβ, θα φυτέψω στα χωράφια και κανένας δε θα κόβ΄!
και θα σώσω την Ελλάδα με την aginara-oil!
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

  Η δική του παραγωγή, αλλά και άλλων συναδέλφων του-συνολικά 1.600 τόνοι αγριαγκινάρας-κάηκαν χθες στον Ατµοηλεκτρικό Σταθµό Καρδιάς στην Κοζάνη, στο πλαίσιο πράσινου πιλοτικού προγράµµατος που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νοµαρχίας.
 Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα µοβ άνθη της αγριαγκινάρας, όταν καίγονται, έχουν τριπλάσια ενεργειακή απόδοση από τον λιγνίτη, γεγονός που καθιστά το «πράσινο όνειρο» εφικτό.
  Η αγριαγκινάρα, που οι επιστήµονες αποκαλούν και «ελληνικό πετρέλαιο», σχεδιάζεται να χρησιµοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση βιοµάζας στην ηλεκτροπαραγωγή µπορεί να αντικαταστήσει µέρος των ορυκτών καυσίµων, µειώνοντας έτσι την εκποµπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα.
  Σύµφωνα µάλιστα µε έρευνα του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, 1
εκατοµµύριο στρέµµατα αγριαγκινάρας µπορούν να παράγουν δύο εκατοµµύρια τόνους βιοµάζας ετησίως, ποσότητα που αρκεί για να αντικαταστήσει το πετρέλαιο που χρησιµοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στους σταθµούς της ΔΕΗ στα ελληνικά νησιά!

Οι παραγωγοί εξηγούν ότι η αγριαγκινάρα είναι πολύ σκληρό φυτό, γεγονός που σηµαίνει ότι η ευρεία καλλιέργειά της θα έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση των αναγκών σε νερό και βέβαια τον περιορισµό της ρύπανσης του υπεδάφους µε φυτοφάρµακα.

Εκτός όµως από περιβαλλοντικά οφέλη, η χρήση της βιοµάζας στην ηλεκτροπαραγωγή θα µπορούσε να βγάλει από το αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, που δηλώνουν αποφασισµένοι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους βλέποντας το εισόδηµά τους να συρρικνώνεται.

«Παρά την αρχική µας εκτίµηση ότι τα 4.000 στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή θα απέδιδαν 5.500 τόνους αγριαγκινάρας, η παραγωγή ήταν µόλις 1.600 τόνοι», λέει η κ. Ζωή Γκερεχτέ, στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοζάνης που χρηµατοδοτεί το πράσινο πρόγραµµα.

Τα έξοδα της καλλιέργειας

Αυτό αποθάρρυνε µερίδα παραγωγών, όπως ο Γιώργος Αποστολίδης στο Δρέπανο Κοζάνης, ο οποίος σηµειώνει ότι η τιµή που συµφωνήθηκε να αγοράσει η ΔΕΗ το προϊόν (51 ευρώ ανά στρέµµα) υπερκαλύπτεται από τα έξοδα συγκοµιδής της ελπιδοφόρας νέας καλλιέργειας: «Με την τιµή που αγοράζει την αγριαγκινάρα η ΔΕΗ, µε συµφέρει περισσότερο να τη δίνω για ζωοτροφή.

Εγκατέλειψα διάφορες καλλιέργειες για να σπείρω αγριαγκινάρα, όµως τα έξοδα συγκοµιδής καλύπτουν το εισόδηµα ανά τόνο».

Οι αγρότες φοβούνται ότι η ΔΕΗ θα εγκαταλείψει το πρόγραµµα και µαζί το όνειρο της πράσινης ανάπτυξης, ωστόσο ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Αρθούρος Ζερβός τούς διαβεβαίωσε εγγράφως την περασµένη εβδοµάδα ότι το πιλοτικό πρόγραµµα καύσης αγριαγκινάρας θα συνεχιστεί και ζήτησε να µην ξηλώσουν τις καλλιέργειές τους, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.

Στις αχανείς εκτάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, τις τελευταίες ηµέρες το µαύρο χρώµα των βουνών του λιγνίτη σπάει από το κίτρινο της ξεραµένης αγριαγκινάρας που έχει αναµειχθεί σε αυτόν σε ποσοστό 4%.

Συµβόλαια µε τους αγρότες

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ πρόγραµµα καλλιέργειας αγριαγκινάρας άρχισε προ διετίας µε την επιχορήγηση 200 ευρώ ανά στρέµµα, χρήµατα που δόθηκαν στους αγρότες από το ανταποδοτικό τέλος εξόρυξης που πληρώνει η ΔΕΗ στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον η ΔΕΗ επιθυµεί να συνεχιστεί το έργο, θα πρέπει να συνάψει νέα συµβόλαια µε τους αγρότες σε τιµή όµως «που θα συσχετίζεται µε τη θερµογόνο δύναµη του καυσίµου», όπως αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου προς τους παραγωγούς.

Αυτό σηµαίνει ότι οι µετρήσεις που γίνονται αυτές τις ηµέρες κατά την καύση των 1.600 τόνων στον ΑΗΣ Καρδιάς είναι κρίσιµες για τη µελλοντική πορεία του πράσινου πειράµατος καύσης της βιοµάζας.

Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το γαϊδουράγκαθο θα τους βγάλει από το αδιέξοδο, σκέφτονται να ιδρύσουν συνεταιρισµό ώστε να διαπραγµατεύονται σε καλύτερη βάση µε την Εταιρεία.

Η καύση 1.600 τόνων αγριαγκινάρας είναι η τρίτη φάση του προγράµµατος που εκπονεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νοµαρχίας. Το 2009 σε λέβητα στη Γερµανία έγινε η πρώτη δοκιµαστική καύση 5 τόνων, ενώ αργότερα ο ΑΗΣ Καρδιάς δέχτηκε 50 τόνους, η καύση των οποίων διήρκεσε δύο ηµέρες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ