Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Ποδοσφαιρικά Πορτραίτα»

Η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη εκθέτει στη FRASCIONE ARTE στην Φλωρεντία τα "Ποδοσφαιρικά Πορτραίτα" με την ευκαιρία του Μουντιάλ  11 ΙΟΥΝΙΟΥ-11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Με την ευκαιρία της έναρξης του 19ου παγκοσμίου κυπέλλου Mundial 2010 εγκαινιάζεται στις 11 Ιουνίου 2010, η έκθεση με τίτλο : «Ποδοσφαιρικά Πορτραίτα», στην οποία η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη παρουσιάζει σειρά από αθλητικά της έργα με θέμα το ποδόσφαιρο, μαζί με τη σειρά των έργων footballers του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Renato Guttuso (1911-1985), Olivia Magris, Dino Boschi, Lorenzo Perrone και Frank O’.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Φλωρεντία της Ιταλίας στην FRASCIONE ARTE Gallery των γνωστών dealers και συλλεκτών έργων τέχνης του XV και XVII αιώνα, Federico και Sasha Gandolfi-Vannini. Τα αθλητικά έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη παρουσιάζονται εύγλωττα στο παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου της «Διάλογος με την Τέχνη» του εκδοτικού οίκου Λιβάνη του 2002: « Η πολύχρονη μελέτη του ανθρώπινου σώματος και η παρότρυνση ενός συλλέκτη να ασχοληθεί με τις φιγούρες σε κίνηση γέννησαν τα αθλητικά έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη. Έργα που όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Αμερικανικής Αθλητικής Ακαδημίας, που την έχρισε Καλλιτέχνη των Σπορ 2002,( http://asama.org/awards-of-sport/medallion-series/sport-artist-of-the-year/mina-papatheodorou-valyraki/) «υπέρμετρα μέχρι εσχάτων πάλλονται με τη ζωή. Το πάθος εκβάλλει από αυτά, καθώς τα ίδια εκρήγνυνται μέσα από τα χρώματα και τα σχήματα».
Όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα και οι μεγάλες εθνικές των Ελλήνων αθλητών γίνονται πηγές έμπνευσης για τη Μίνα, που νιώθει το θέμα, το συλλαμβάνει, το πλάθει και τελικά καινοτομεί με το εικαστικό της λεξιλόγιο, ανοίγοντας νέους εκφραστικούς δρόμους. Πολύ δύσκολα μεταφέρεται η κίνηση, ο παλμός, η προσπάθεια σε μια εξ’ αντικειμένου δισδιάστατη έκταση χωρίς βάθος. Οι αθλητές της όμως παίρνουν σάρκα και οστά, γίνονται μια καθεαυτή παρουσία στο χώρο.

Η καλλιτέχνιδα πετυχαίνει μια απόλυτα προσωπική και τελικά αναγνωρίσιμη ατμόσφαιρα. Με τη δομή και τη σύνθεση των έργων της δημιουργεί και κυρίως ορίζει ένα δικό της τόπο, που ξεφεύγει
από τα όρια του ορατού για να κερδίσει την ακέραιη υπόστασή της μέσα από τα μάτια της ψυχής.
Οι αθλητές της δεν κατακυριεύουν μόνο το χώρο του ζωγραφικού πίνακα, αλλά βγαίνουν και έξω από αυτόν, ξεφεύγουν από το πλαίσιο του τελάρου, χάρη στον έμφυτο δυναμισμό τους και κυρίως χάρη στην ποιητική τους υφή και δεδομένη πλέον ικανότητα της ζωγράφου να εννοεί πολλά περισσότερα από όσα αποτυπώνει στο μουσαμά και μας αποκαλύπτονται με την πρώτη ματιά.
Μένει τελικά η αίσθηση ότι ο αθλητής μέσα από την προσπάθεια και τον αγώνα φτάνει στη λύτρωση αυτή καθεαυτή, προσφέροντας συγχρόνως στη δημιουργό την καλλιτεχνική, εκφραστική λύτρωση που αναζητά.
Τα χρώματα, εκρηκτικά, με μια καθαρότητα και ένταση συνάμα, ξεπερνούν τη φόρμα και αποκτούν τη δική τους, αυτοτελή υπόσταση, που γίνεται η προσωπική σφραγίδα της ζωγράφου. Από τους μαύρους δρομείς ως τον Downhill Skier, που έγινε η επίσημη αφίσα των 19ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake και τις Ιστιοσανίδες, τα έργα της χαρακτηρίζονται από τον εύστοχο τίτλο που έδωσε η Ν. Ηλιοπούλου- Ρογκάν : «Παλμός και κίνηση με πρωταγωνιστή το χρώμα».
H Mίνα Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη, μαθήτρια του Γιάννη Μόραλη, αριστούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Universita degli Studi di Firenze) Faccolta di Lettere e Filosofia στην Ιστορια της Τέχνης, βραβεύθηκε το 2002 από την Ακαδημία των Sport των Η.Π.Α. ως “Sport Artist of The Year 2002”, δημιουργώντας την επίσημη αφίσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake city.
Tα Ολυμπιακά έτη 2004 και 2008 τιμήθηκε με το βραβείο “Guirlande D’ Honneur” του FICTS Festival του Μιλάνου, για τη δουλειά και τη μελέτη της στις τέχνες σε σχέση με τον αθλητισμό.
Το 2008 παρουσιάζει με 80 έργα της στο Πεκίνο στο Jintai Art Museum αναδρομική έκθεση με τίτλο: «Το Πνεύμα και το Σώμα» και συμμετέχει την ίδια χρονιά στη Bienalle του Πεκίνου με τους «Δρομείς».

Ιστοσελίδα Frascione Arte gallery: www.frascionearte.com.
ΑΝΑ-ΜΠΑ