Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η σκέψη μας στην Ουγγαρία

 Βρεθήκαμε στην Ουγγαρία τέλος Μάρτη, πριν την κατοχή της χώρας μας από το ΔΝΤ. Τότε που πανηγυρίζαμε ότι τα κατάφερε ο πρωθυπουργός μας στη Ε.Ε. και σωθήκαμε..
  Μόνο ένας φίλος από το γκρουπ δεν πείστηκε. Θα ακούσω πρώτα τον Λαζόπουλο όταν γυρίσουμε και μετά θα χαρώ είπε..
Στη Βουδαπέστη λοιπόν μια πόλη που αγαπήσαμε, σ ένα ταξίδι που το αποφασίζεις γιατί τα έξοδα για 4 ημέρες είναι λιγότερα από ένα Σαββατοκύριακο στην Αράχοβα.
450 € τέσσερες μέρες όλα πληρωμένα. Μια πόλη με ιστορία και αγάπη για την Ελλάδα που στοιχεία της  βρίσκεις παντού.
 Ερμής , Ποσειδώνας, αρχαιοελληνικοί κίονες στολίζουν τις πλατείες τους. Και με πολλούς Έλληνες να ζουν εκεί.
Φωτ. Πιασμένα σε σχοινάκι στη σειρά για το μουσείο
Είχαμε ένα φευγιό αυτόν τον χειμώνα, όλη η ομάδα της Πρωτοβουλίας, λες και το ξέραμε ότι τώρα τα ταξίδια μας θα είναι ανέξοδα, ταξίδια φαντασίας..
Ξέραμε ότι η Ουγγαρία ήταν υπό την επιτήρηση του Δ.Ν.Τ.
Τι συνέβη και φτάσατε ως εδώ ρωτήσαμε τον ξεναγό μας, Έλληνα από την γενιά των αριστερών που εξορίστηκαν εκεί μετά τον εμφύλιο 1946-49.
Ότι και στην Ελλάδα μας είπε ..
Η ίδια ιστορία, κλέφτες, σκάνδαλα, υπερχρεωμένο δημόσιο.
Παραδέχθηκε πως και ο ίδιος που κατείχε μια πολύ καλή θέση, πήγαινε δυο ώρες το πρωί, έδινε δουλειά και έφευγε .. Τι περιμένατε να γίνει μας είπε.
Για εμάς τι βλέπετε ρωτήσαμε..
Εσείς έχετε δυνατή αριστερά μας είπε, δεν κινδυνεύετε..
Έχουμε και δεν το ξέρουμε;
Η Ουγγαρέζα ξεναγός στο καταπληκτικό τους κοινοβούλιο, μας είπε πως οι βουλευτές τους δεν πατάγανε στη βουλή και επειδή ο κόσμος είχε επαναστατήσει, η κρατική τηλεόραση έδειχνε μόνο όποιον μιλούσε και απαγορεύτηκαν τα πλάνα σε όλο το κοινοβούλιο!
Φωτ.Πάνω στον άγνωστο ποιητή
Η κυρία σ ένα κατάστημα που διαλέγαμε αναμνηστικά μαθαίνοντας τότε ότι θα μας βοηθήσει η Ε.Ε., τότε που αρχίσαμε να γινόμαστε πρώτη είδηση παντού, μας είπε, εσείς ευτυχώς σωθήκατε εμείς περνάμε πολύ δύσκολα.
400 € μισθός και οι τιμές στα super market περίπου σαν τις δικές μας.
Φωτ. Εθνική γιορτή
Το έβλεπες το δύσκολο, στα άδεια μαγαζιά, στους άστεγους κάτω από τις γέφυρες στα σκυθρωπά τους βλέμματα..
Μόνο τα παιδιά ήταν γελαστά.
Τώρα ακούμε ότι πάνε για πτώχευση γιατί κι αυτοί έκρυβαν το χρέος τους;
Το που πάνε, που πάμε και γιατί θα το ξέρουν ίσως οι επόμενοι.
Εμείς σήμερα απλά πήγαμε με την σκέψη μας εκεί, με μια αγκαλιά συμπαράστασης στην αγωνία τους και που ξέρετε ίσως το ίδιο να κάνουν κι αυτοί.
Και όταν ξαναπάμε, όταν.. να τους βρούμε γελαστούς όπως ταιριάζει στους ανθρώπους που ζουν σε ένα τόσο όμορφο τόπο.
Φωτ.Ο Ερμής στο δρόμο

Φωτ. Στο τραίνο η απόγνωση..

Στο γκρούπ για την Βουδαπέστη συμμετείχαν,  η Γαρυφαλλιά Δέδε και η Ρίνα Λουμουσώτη .
Φωτογραφίες Ρίνα Λουμουσιώτη
Αν θέλετε να πάτε, τι αξίζει να δείτε στη Βουδαπέστη



Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, δημιουργήθηκε από την συνένωση των ξεχωριστών ιστορικών πόλεων Buda, Pest και Obuda το 1873. Ενώ η περιοχή κατοικήθηκε από πολύ νωρίς, πρόσφατα άρχισε η επέκταση της πόλης σε μία αληθινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η Βουδαπέστη είναι διχοτομημένη από τον ποταμό Δούναβη, με την πόλη σαν ένα φυσικό γεωγραφικό κέντρο, καθώς είναι ο κυκλοφοριακός κόμβος της χώρας. Καλύπτοντας την περιοχή από 2 εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια και χωρισμένα σε 23 διοικητικές περιοχές είναι ο σημερινός τόπος κατοικίας για έναν πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι περιοχές Buda και Obuda, που αποτελούν κατά προσέγγιση το ένα τρίτο του συνόλου είναι τοποθετημένες στους λόφους προς τη δύση, με την κοινότητα Ρest στους κάμπους της ανατολής. Υπάρχουν τρία νησιά - Obuda Island, Margaret Island και Csepel Island - και εννιά γέφυρες, δύο από τις οποίες μεταφέρουν σιδηροδρομικές γραμμές. Ελάχιστες μεσαιωνικές και αναγεννησιακές εκκλησίες σώζονται στη Βουδαπέστη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Τούρκοι, κατά τη διάρκεια των 150 ετών που κατείχαν την πόλη, μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά, τα οποία κατόπιν καταστράφηκαν από τις επιθέσεις των χριστιανών στη Βούδα και την Πέστη. Η ανακατασκευή των παλαιών εκκλησιών και η ανέγερση νέων ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα, γι' αυτό και κυριαρχούν το μπαρόκ και ο νεοκλασικός ρυθμός.

Μουσείο καλών τεχνών
XIV. Hosok tere

Είναι η πρώτη Ουγγαρέζικη γκαλερί από έργα τέχνης, η οποία ξεκινάει με μία συλλογή δωρισμένη από τον αρχιεπίσκοπο Pyrker του Eger και φιλοξενεί επίσης μία εκτενή συλλογή έργων τέχνης αγορασμένη το 1870, από την οικογένεια Esterhazy. Σήμερα, όπως τα Αιγυπτιακά, ρωμαϊκά και Ελληνικά εκθέματα φιλοξενείται επίσης μία φίνα συλλογή από ιταλικά έργα τέχνης, παρέχοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα των σχολών ζωγραφικής από το 12ο ως το 18ο αιώνα. Η Ισπανική συλλογή περιέχει έργα τέχνης και από τον El Greco.

Aquincum Museum and Roman Ruins
III. Szentendrei ut 139

Δύο εκατομμυρίων χρόνων ερείπια παραμένουν στη Ρωμαϊκή πόλη του Aquincum, περιλαμβάνοντας επίσης και τα εντυπωσιακά ερείπια από το αμφιθέατρο. Το περιεχόμενο του μουσείου περιλαμβάνει τοιχογραφίες, μωσαϊκά πατώματα, μία ανοικοδομημένη μηχανή νερού και ένα διόραμα που δείχνει τί και πώς οι η αριστοκρατία των Ρωμαίων έτρωγε.

Ιστορικό μουσείο - Castle Museum
I. Szent Gyorgy ter 2

Πρόκειται για την κύρια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων της Βουδαπέστη, η οποία απεικονίζει την εξέλιξη κτιρίων από τη Ρωμαϊκή εποχή έως το 13ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέρος από βασιλικά παλάτια του μεσαίωνα που βρίσκονταν στην περιοχή Buda. Επίσης μπορεί κανείς να θαυμάσει καθημερινά αντικείμενα, γοτθικά αγάλματα Βασιλικών παλατιών κ.τ.λ. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που αιχμαλωτίζουν ιστορικές στιγμές από πιο σύγχρονες εποχές.

Στρατιωτικό ιστορικό μουσείο
Toth Arpad setany 40

Περιέχει μία αξιοσημείωτη συλλογή όπλων πριν τον Τουρκικό πόλεμο του 12ου αιώνα. Επίσης στολές, σημαίες, χάρτες και ένα έκθεμα αφιερωμένο στην ανάμνηση των Ούγγρων που μετανάστευσαν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μουσείο σύγχρονης τέχνης - Ρalace of Arts

Εδώ μπορείτε να δείτε μοντέρνα εκθέματα από τη συλλογή έργων τέχνης των συζύγων Peter και Irene Ludwig. Το μουσείο εστιάζει την προσοχή του στην τελευταία πενταετία μοντέρνας τέχνης γενικά, και ειδικότερα στην τελευταία δεκαετία Ουγγρικής μοντέρνας τέχνης.

Το σπίτι του μέλλοντος

Αν ψάχνετε για μία διασκεδαστική μέρα έξω με την οικογένεια, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το κέντρο του μέλλοντος για τον πολιτισμό και την επιστήμη (βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Buda). Είναι ένα πολύ διάσημο πάρκο, που δίνει τη δυνατότητα για εκθέσεις, παραστάσεις. Έχει δύο μοναδικές σπουδαίες μόνιμες εκθέσεις (House of Future Exhibition και Palace of Miracles) και μία ευρεία ποικιλία από πολιτιστικά προγράμματα όπως κονσέρτα, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και παιδικά προγράμματα. Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται κανείς μπορεί να βρει διασκεδαστικά ποιοτικά προγράμματα.

Εθνογραφικό μουσείο
V. Kossuth ter 12

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία, αφιερωμένο στην εθνογραφία ολόκληρης της Ευρώπης, περιέχει 139,000 αντικείμενα Ουγγρικής προέλευσης, όπως επίσης και επιπλέον 53,000 αντικείμενα διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι τοποθετημένο σε ένα ενδιαφέρον κτίριο που άλλοτε ανήκε στη βασιλική Αυλή, απέναντι από το κοινοβούλιο, εκθέτοντας στοιχεία από την αναγέννηση, το μπαρόκ και την κλασσική αρχιτεκτονική. Μόνιμες εκθέσεις: Ο παραδοσιακός πολιτισμός των Ούγγρων και από την πρωτόγονη κοινωνία στον πολιτισμό.

Ανάκτορο Σάντορ

Στην κορυφή του οδοντωτού σιδηροδρόμου βρίσκεται το μεγάλο νεοκλασικό Ανάκτορο Σάντορ. Χτίστηκε το 1806 για λογαριασμό του κόμη Βίνσεντ Σάντορ από τους αρχιτέκτονες Μίχαλι Πόλακ και Γιόζαν 'Αμαν. Τα ανάγλυφα που κοσμούν το ανάκτορο είναι έργα των Τέρεκ, Μέλοτσο, Κέρεσενιι. Η διακόσμηση στη δυτική πρόσοψη παρουσιάζει αρχαίους Έλληνες θεούς στον Όλυμπο. Στη νότια πλευρά διακρίνεται ο κόμης Σάντορ να παίρνει το χρίσμα του ιππότη, ενώ στη βόρεια υπάρχει ένα άγαλμα του Αγίου Γεωργίου από τον Στρομπλ. Το Ανάκτορο Σάντορ υπήρξε η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού από το 1867 μέχρι το 1944. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη σοβαρές ζημιές. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία το '80 αλλά δε χρησιμοποιείται και είναι κλειστό για το κοινό.

Εθνική Πινακοθήκη Ουγγαρίας

Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας ιδρύθηκε το 1957. Στεγάζει μία εκτεταμένη συλλογή έργων ουγγρικής τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα έργα αυτά ήταν συλλογές διαφόρων ομάδων και ιδρυμάτων από το 1839 και μετά και μέχρι πρότινος στεγάζονταν στο Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Η συλλογή μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Ανάκτορο. Σήμερα υπάρχουν 6 μόνιμες εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζονται τα πολυτιμότερα έργα ουγγρικής τέχνης στον κόσμο. Κάποια από τα σημαντικότερα έργα που φιλοξενούνται εδώ είναι:Ο Ασπασμός: πίνακας υστερογοτθικής ουγγρικής ζωγραφικής που είναι τμήμα ενός πτυσσόμενου έργου Αγίας Τράπεζας από μία εκκλησία στη Σλοβακία

Πικ νικ το Μάϊο, του Μέρσε: τοπιογραφία με γοητευτικά χρώματα επηρεασμένη από τους Μονέ και Μανέ

Αίθουσα του Θρόνου: εδώ εκτίθενται τρίπτυχα Αγίας Τράπεζας

Κέδρος του Λιβάνου του Τσόντβαρι

Προμαχώνας των Ψαράδων

Το μνημείο αυτό σχεδιάστηκε από τον Σούλεκ για τη Συντεχνία των Ψαράδων το 1895. Καταλαμβάνει τη θέση όπου βρίσκονταν τα αμυντικά τείχη της Βούδας και μια πλατεία όπου πωλούνταν ψάρια. Το κτίριο, από όπου προσφέρεται θέα στο Δούναβη και την Πέστη, είναι μια καθαρά αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Πύργου. Μπροστά από τον προμαχώνα βρίσκεται ένα άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, του βασιλιά που εισήγαγε το χριστιανισμό στην Ουγγαρία.

Οδός των Λόρδων

Τα κτίρια της Οδού των Λόρδων καταστράφηκαν αρχικά το 1686 και κατόπιν το 1944. Με την ανοικοδόμηση του 1950 με 1960 πολλά απέκτησαν και πάλι τη μεσαιωνική όψη τους. Σχεδόν όλα έχουν κάποιο γοτθικό απομεινάρι -πύλη ή αίθουσα- ενώ η πρόσοψή τους είναι μπαρόκ ή νεοκλασική. Ένα εξαιρετικό δείγμα γοτθικής πρόσοψης βρίσκεται στον οίκο Χέλμπλινγκ στον αριθμό 31. Αρκετά από τα αυθεντικά στοιχεία της διασώθηκαν από τους διάφορους πολέμους και τις ανακαινίσεις, και έτσι οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να την ξαναφτιάξουν με αρκετή λεπτομέρεια. Το κτίριο στον αριθμό 53 ξαναχτίστηκε το 1701 με 1722 ως μονή Φραγκισκανών, αλλά το 1789 αναδιαρθρώθηκε για να το χρησιμοποιήσει ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β'. Το 1795 φυλακίστηκαν εδώ οι Ούγγροι Ιακωβίνοι και ο ηγέτης τους Μαρτίνοβιτς. Το 1873 τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Αρτέμιδας του Πραξιτέλη. Επίσης εδώ υπάρχουν δύο μουσεία: το μουσείο Τηλεφώνου στον αριθμό 49 και στον αριθμό βρίσκεται η είσοδος του Λαβυρίνθου.

Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Για το σχέδιο του διεξήχθη διαγωνισμός με νικητή τον Στέιντλ, ο οποίος μεταξύ 1884 και 1902, έχτισε ένα νεογοτθικό αριστούργημα. Βασίζεται στο σχέδιο του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, που ολοκληρώθηκε το 1835 από τον Τσαρλς Μπάρι. Έχει μήκος 268 μέτρα, ύψος96 μέτρα και αποτελείται από 691 αίθουσες. Στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης συνεδριάζει σήμερα η Εθνοσυνέλευση και είναι διακοσμημένη με διάφορους πίνακες μεταξύ των οποίων η "Κατάκτηση των Μαγυάρων" του Μίχαλι Μουνκάτσι.

Πλατεία Ρούσβελτ

Παλαιότερα, η πλατεία Ρούσβελτ ήταν γνωστή με άλλα ονόματα όπως πλατεία Φραγκίσκου Ιωσήφ ή πλατεία εκφόρτωσης. Το σημερινό όνομά της το απέκτησε το 1947. Βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης, στην άκρη της γέφυρας των Αλυσίδων και περιβάλλεται από όμορφα κτίρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν ατά μήκος της πλατείας, ξενοδοχεία, τα λουτρά Ντιάνα και το Μέγαρο Λόιντ που είχε σχεδιάσει ο Χιλντ. Το μοναδικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα που διασώζεται είναι η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών. Τα άλλα κτίρια κατεδαφίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από το Ανάκτορο Γκρέσαμ και την Τράπεζα Ουγγαρίας. Δύο μεγάλα σύγχρονα ξενοδοχεία, τα Atrium Hyatt και Intercontinental βρίσκονται στη νότια πλευρά της πλατείας. Μπροστά από το δεύτερο θα δείτε ένα άγαλμα του βαρόνου Έετβες, του μεταρρυθμιστή της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχουν τα μνημεία δύο πολιτικών που συνδέθηκαν με τελείως διαφορετικές ιδεολογίες: του κόμη Σέτσενι, μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μεταρρυθμιστή της εποχής του, και του Φράνσις Ντέακ, ο οποίος έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο Συμβιβασμό του 1867, που οδήγησε στη Δυαδική Μοναρχία.

Βασιλική Αγίου Στεφάνου

Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στον 'Αγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο χριστιανό βασιλιά. Σχεδιάστηκε από τον Γιόζεφ Χιλντ, με βάση του σχήμα του ελληνικού σταυρού. Το 1867 την ανέλαβε ο Μίκλος Ιμπλ, ο οποίος πρόσθεσε το νεοαναγενησσιακό τρούλο, αφού ο αρχικός κατέρρευσε το 1868. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1905 από τον Κάουσερ. Το 1938, με την επέτειο των 900 χρόνων από το θάνατο του Αγίου Στεφάνου, πήρε το τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής. Στον πύργο που διαθέτει η εκκλησία, οι Γερμανοί δώρισαν την καμπάνα που υπάρχει σήμερα, βάρους 9,144 κιλών ως αποζημίωση για την αυθεντική που κλάπηκε από τους Ναζί το 1944. Αξιοσημείωτα στην εκκλησία αυτή είναι η Πύλη, η οποία είναι διακοσμημένη αριστοτεχνικά με τις κεφαλές των 12 Αποστόλων και η Αγία Δεξιά Χείρα, που περιέχει το μουμιοποιημένο μπράτσο του βασιλιά Στεφάνου.

Κρατική Όπερα

Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το 1884. Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης. Ήταν το έργο ζωής του μεγάλου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, όπως ο Στρομπλ και Λοτζ. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα η Όπερα έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους διασημότερους συνθέτες, όπως οι Έρκελ, Γκούσταβ Μάλερ και Ότο Κλέμπερερ. Η κεντρική αίθουσα της Όπερας είναι στολισμένη με ένα μπρούντζινο πολυέλαιο βάρους 3,050 κιλών, ο οποίος φωτίζει μια θαυμάσια νωπογραφία του Λοτζ με τους θεούς του Ολύμπου. Επίσης το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.

Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ

Η ακαδημία στεγάζεται σε ένα μέγαρο σε ρυθμό ιστορικισμού, που χτίστηκε από τους Γκίεργκλ και Κορμπ το 1904. Πάνω από την κύρια είσοδο θα δείτε ένα άγαλμα του Φραντς Λιστ, έργο του Στρομπλ. Τα έξι ανάγλυφα πάνω από τη βάση, που φιλοτεχνήθηκαν από τον Έντε Τελτς, παρουσιάζουν την ιστορία της μουσικής. Το εσωτερικό σε στυλ αρ-νουβό παραμένει ανέπαφο. Η νωπογραφία "Η πηγή της Νεότητας" στο φουαγιέ του πρώτου ορόφου είναι του Κρίες. Η ακαδημία έχει δύο αίθουσες. Στην πρώτη χωρητικότητας 1200 ατόμων παρουσιάζονται αλληγορίες των μουσικών κινημάτων. Στη δεύτερη χωρητικότητας 400 θέσεων, παρουσιάζονται έργα μουσικής δωματίου.

Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο

To Ουγγρικό Εθνικό Μουσείο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή έργων τέχνης και χειροτεχνημάτων που συνδέονται με την ταραχώδη ιστορία της χώρας. Ιδρύθηκε το 1802 και οφείλει την ύπαρξη του στον κόμη Σέτσενι, που πρόσφερε τη συλλογή του από νομίσματα, βιβλία και έγγραφα στο έθνος. Η συνεχώς αυξανόμενη συλλογή έργων τέχνης και ντοκουμέντων εκτίθεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που έχτισε ο Μίχαλι Πόλακ. Από τη σκάλα αυτού του μουσείου, ο ποιητής Σάντορ Πέτεφι, απήγγειλε το "Εθνικό Τραγούδι" το 1848, το οποίο πυροδότησε την εξέγερση του λαού κατά των Αψβούργων.

Εκκλησία της Αγίας 'Αννας

Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και είναι μία από τις ωραιότερες μπαρόκ εκκλησίες της πόλης. Το κέντρο της πρόσοψης κοσμείται με τα αγάλματα της Αγίας 'Αννας και της παρθένου Μαρίας. Βρίσκεται στα βόρεια της συνοικίας του Πύργου.

Εκκλησία του Αγίου Matthias
Matthias Church
I. Szentharomsag ter

Είναι η πιο γνωστή καθολική εκκλησία στη Βουδαπέστη. Ρωμανικά και γοτθικά στοιχεία σώζονται ακόμα σ' αυτή την εκκλησία όπου στέφονταν οι Ούγγροι βασιλείς. Η νεογοτθική Αγία Τράπεζα είναι του 19ου αιώνα.

Εκκλησία του σπηλαίου

Στο βραχώδες εσωτερικό της σπηλιάς του Αγίου Στεφάνου, στη νότια πλευρά του λόφου Γκέλερτ, οι ιερείς του τάγματος του Παύλου ίδρυσαν το 1926, μία εκκλησία. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με το άγιο σπήλαιο της Λούρδης. Βρίσκεται στο λόφο Γκέλερτ και Τάμπαν.

Ενοριακή εκκλησία της παλιάς πόλης

Η εκκλησία αυτή χρονολογείται από το 1046 - είναι το παλαιότερο κτήριο της Πέστης. Ένα άγαλμα του Αγίου Φλόριαν, του προστάτη των πυροσβεστών, τοποθετήθηκε δίπλα στην Αγία Τράπεζα όταν η εκκλησία διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1723.

Θερμά λουτρά

Η Βουδαπέστη είναι εμπλουτισμένη με φυσικές πηγές από θερμά νερά, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και είναι αυτές που τροφοδοτούν τα περισσότερα θερμά λουτρά της πόλης. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι γνωστή ως η πόλη των Spa. Ανάμεσα σε αυτά ο πιο πολύτιμος θησαυρός είναι τα Τούρκικα λουτρά του 16ου αιώνα, όπως επίσης τα Szechenyi, Gellert και Lukacs Baths και τα Rac Baths, που πρόσφατα έκλεισαν για ανακαίνιση. Όλα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους.

Gellert Bath
XI. Kelenhegyi ut 4-6

Είναι ένα από τα αγαπημένα των επισκεπτών της Βουδαπέστης. Η φυσική του πηγή είναι γνωστή από τις αρχές του 13ου αιώνα, και το εσωτερικό του είναι απόλαυση για τους λάτρεις του αυθεντικού. Η κεντρική κλειστή πισίνα αυτών των πηγών της Βούδας προσελκύει τους επισκέπτες χάρη στο πανέμορφο αρ-νουβό εσωτερικό της, τις μαρμάρινες κολόνες και τα πολύχρωμα μωσαϊκά.

Λουτρά Κίραλι
II. Fo u. 82-84

Τα λουτρά αυτά χρονολογούνται από το 1566. Χτίστηκαν από τους Τούρκους και διατηρούν πολλά αυθεντικά οθωμανικά στοιχεία.

Ακτή Ντάγκαλι

Πριν από μισό αιώνα ανακαλύφθηκε ότι το νερό μιας λιμνούλας σε αυτή την περιοχή έκανε καλό στην υγεία. Σήμερα εδώ βρίσκεται ένα τεράστιο υπαίθριο συγκρότημα με πισίνες, λιμνούλες για παιδιά, ένα υδροθεραπευτήριο και κέντρο υγείας.

Λουτρά Σέτσενιι

Αυτή η ιαματική πηγή διαθέτει τα θερμότερα λουτρά στη Βουδαπέστη και επιπλέον θαυμάσια νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα νερά είναι τόσο ζεστά, που πολλοί επισκέπτονται τα λουτρά ακόμα και το χειμώνα.

Σπήλαια

Η Βουδαπέστη δεν είναι μόνο διάσημη για τα θερμά λουτρά της, αλλά επίσης και για τις αξιοσημείωτες σπηλιές, που μερικές από αυτές είναι διαθέσιμες προς το κοινό. Λουτρά και σπηλιές είναι επίσης έντονα συνδεδεμένα, καθώς η αιτία δημιουργίας των σπηλαίων ήταν τα πολύ ζεστά νερά που υπήρχαν. Υπάρχουν 200 γνωστές σπηλιές κάτω από την πόλη, ενώ 100 από τις πιο εκτεταμένες μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Κάθε μία έχει το δικό της ειδικό χαρακτήρα, όπως επίσης είναι και ένα πολύ ευχάριστο αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασία της καλοκαιρινής μέρας.

Castle Cave
District: Uri utca 9

Ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των σπηλαίων είναι το αέναο στάξιμο των νερών. Η θερμοκρασία βρίσκεται συνέχεια στους 57 βαθμούς φαρενάιτ (14ο C) και η υγρασία είναι περίπου 90%. Σε αυτό το σπήλαιο, ένας πραγματικός λαβύρινθος έχει σχεδιαστεί στο λόφο του κάστρου. Επιπλέον η δημιουργία των τούνελ συνδέει τα σπήλαια που δημιουργήθηκαν το 1930. Δημιουργήθηκε ένα υπόγειο κτίσμα που είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 10 χιλιάδες ανθρώπους. Η αξία του έγινε φανερή κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βουδαπέστης ως το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου. Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν εκεί καταφύγιο το χειμώνα του 1944/45. Είναι μία ιστορία - ίσως απόκρυφη - που κανένας δεν γνωρίζει περισσότερα. Στη σημερινή εποχή 43,000 τετραγωνικά μέτρα μπορούν να εξερευνηθούν και να προσφέρουν στιγμές διασκέδασης στο μοναδικό λαβύρινθο του σπηλαίου στην περιοχή Buda. (Ανοιχτό 9.30 a.m. - 7.30 p.m.)