Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τανγκό-ποδήλατο: εναντίον του Πάρκινσον

Χορέψτε τανγκό και κάντε ποδήλατο: αυτά συνιστούν οι ειδικοί στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον για να αισθάνονται καλύτερα. Η νόσος Πάρκινσον, μία νευρολογική διαταραχή κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση, νεκρώνουν, μπορεί να βελτιωθεί με το τανγκό και το ποδήλατο. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη σχετικά με την επίδραση του χορού στη νόσο του Πάρκινσον, το τανγκό βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον και βοηθά στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητάς τους. Η επίδραση, λοιπόν, του αργεντίνικου χορού, είναι συμπληρωματικά ευεργετική στη φυσιοθεραπεία των ασθενών με Πάρκινσον.
Κι αν το τανγκό είναι συμπληρωματικά ευεργετικό στους συγκεκριμένους
ασθενείς, το ποδήλατο τους προσφέρει την ευκαιρία να μην έχουν συμπτώματα όταν ποδηλατούν, να φαίνονται και να αισθάνονται φυσιολογικοί και να κάνουν μια άσκηση που τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, ακόμη και όταν δεν μπορούν να περπατούν.

Τη σχέση της νόσου Πάρκινσον με το ποδήλατο ανακάλυψε ο Μπάστιαν Ρ. Μπλουμ, καθηγητής Νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Πάρκινσον στο Ιατρικό Κέντρο Νιτζμέγκαν του Πανεπιστημίου Ράντμπαουντ στις ΗΠΑ, όταν τον επισκέφθηκε ένας 58χρονος που είχε τη νόσο του Πάρκινσον επί 10 χρόνια και ο οποίος μπορεί να μην μπορούσε να περπατήσει, αλλά μπορούσε να κάνει ποδήλατο.
Σύμφωνα με το καθηγητή η σχέση ποδηλάτου και ασθενών με νόσο Πάρκινσον δεν είναι περίεργη, αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν συχνά να κάνουν περίπλοκες κινήσεις αν λάβουν τα κατάλληλα σήματα, συναισθηματικά ή οπτικά. Για παράδειγμα, ασθενείς που βρέθηκαν σε μια πυρκαγιά κατάφεραν να κατέβουν τα σκαλιά και να σωθούν, αλλά «πάγωσαν» στη θέση τους μόλις βρέθηκαν έξω.
Πάντως σύμφωνα με τον δρ Μπλουμ οι ασθενείς με Πάρκινσον δεν πρέπει να πάρουν τα ποδήλατα και να βγουν σε πολυσύχναστους δρόμους, χρειάζονται βοήθεια για να ανεβούν σε αυτά και θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούν τρίκυκλα ή ποδήλατα γυμναστικής.
Για την ιστορία: η νευροεκφυλιστική αυτή νόσος έχει προσβάλλει 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό είναι 1/1.000, ενώ στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών 1/100. Το 2005, παγκοσμίως, υπήρχαν 4,5 εκατομμύρια άτομα που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα 9,3 εκατομμύρια το 2030. Με βάση λοιπόν τους αριθμούς, το τανγκό, αλλά και το ποδήλατο είναι δύο συνήθειες που δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα όσων πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.