Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Περί συνενοχής, αδιαφορίας, βολέματος, ντροπής …

Της κας  Θεοδώρας Βογανάτση - Σωτηρίου
 Γράφω λίγες σκέψεις με αφορμή την ανάρτησή σας, Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 με θέμα: Καλή Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα θα επικεντρώσω στη φράση σας: «Το δικό μας λάθος, ότι συναινέσαμε αδιαφορώντας και σιωπώντας για χρόνια. Βολεμένοι». Ο πληθυντικός βέβαια που χρησιμοποιείτε δεν γνωρίζω αν αναφέρεται αποκλειστικά προσωπικά σε σας και μόνον ή συμπεριλαμβάνει συλλήβδην και όλους εμάς. Πιστεύετε ότι το Ελληνικό Κράτος όλα αυτά τα χρόνια ήταν τόσο συνεπές απέναντι σε όλους εμάς τους πολίτες οι οποίοι τώρα μηδενός εξαιρουμένου είμαστε συνυπεύθυνοι για την τραγική κατάστασή του;

  Κατά τη γνώμη μου η άποψη που εκφράζετε, είναι ακραία συντηρητική. Όταν σε καθένα από μας γίνει συνείδηση ότι φταίει, ότι τόσα χρόνια ήταν ένας συμφεροντολόγος και άνομος και επομένως πρέπει να αισθάνεται συνένοχος για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, τότε πως είναι δυνατόν να αντιδράσει στη λαίλαπα των «μεταρρυθμίσεων» που μας περιμένει; Καλλιέργεια λοιπόν συνείδησης συνενοχής!
  Αυτή η άποψη, περί συνενοχής, ακούγεται πολύ τελευταία, κυρίως από τα ΜΜΕ. Βολεύει εξ’ άλλου όλους όσους χρησιμοποίησαν κάθε παράνομο ή ίσως νομότυπο μέσο και καρπώθηκαν τον πλούτο που παρήγαγε η χώρα μας και αφού τους βολεύει την προωθούν. Ας δούμε τι έγινε δίπλα μας! Ποιοί επέτρεψαν να ιδιωτικοποιηθούν οι παραλίες μας, παραχώρησαν ανεξέλεγκτα το νερό το πολύτιμο στην περιοχή μας, άφησαν να μετατραπεί το υπέδαφος σε χωματερή, χωματοληψίες, αποφάσισαν μέσα σε επτά λεπτά και μας εγκατέστησαν δεματοποιητή για τα απορρίμματα σε χώρο περικυκλωμένο από προστατευόμενες περιοχές, καμία κίνηση για την ανακύκλωση, έφτιαξαν όμως δρόμο «ταχείας κυκλοφορίας» που διαίρεσε το βουνό (Μεγαλοβούνι) στα δύο σε περιοχή ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 και πολλά άλλα; Και τώρα αυτοί όχι απλώς θα επιδιώξουν να μείνουν ατιμώρητοι αλλά θα θέλουν να διατηρήσουν και τις Διοικητικές θέσεις που κατέχουν γιατί μάλλον θα γνωρίζουν ότι κάτι έχει απομείνει!
  Προσωπικά έχω εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μου απέναντι στη χώρα μου αλλά και απέναντι στους συνανθρώπους μου. Στα πλαίσια της δουλειάς μου, διδάσκω Φυσική στη Μέση Εκπαίδευση, με όλους τους τρόπους προσπάθησα να δώσω στους μαθητές μου να καταλάβουν την μεγάλη σημασία που έχει για την επιβίωσή μας η προστασία του Περιβάλλοντος. Έχω σεβαστεί τους Νόμους της πατρίδας μου, δεν συνεργάστηκα με κανένα προκειμένου να διαπραχτεί το έγκλημα που διαπράχτηκε σε βάρος της οικονομίας της, αντίθετα σε βάρος μου έχει διαπραχτεί και συνεχίζει να διαπράττεται έγκλημα από αυτούς του «κυρίους» που προανέφερα που παραμένουν ατιμώρητοι και που γι΄ αυτούς πρέπει να πείτε ότι πρέπει να ντρέπονται.
  Γι΄ αυτό δεν εκχωρώ σε κανένα το δικαίωμα να με χαρακτηρίζει συνένοχη και βολεμένη και εννοείται δεν ντρέπομαι για τίποτε.

Φιλικά
Θεοδώρα Βογανάτση - Σωτηρίου
Δημότης Ερμιόνης που δεν ντρέπεται.



Βολεμένη, νιώθει η Ρίνα Λουμουσιώτη. Δικό της ήταν το σχόλιο, η ντροπή και η συντηρητική της άποψη.
Ρ.Λ.