Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σκουπιδό...νησος (Αντί για Πελοπόννησος)

Μια περιβαλλοντική «βόμβα» έχουν να αντιμετωπίσουν οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου, της πιο προβληματικής περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Η ετήσια «παραγωγή» σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν 79 σκουπιδότοπους, υπολογίζεται σε 300.000 τόνους.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2005 έχει μείνει κενό γράμμα και έτσι μπροστά στον κίνδυνο της «καμπάνας» από την Κομισιόν, που θα φθάνει τις 34.000 ευρώ το μήνα για κάθε ανοιχτή χωματερή, οι αρμόδιοι πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν το πρόγραμμα «στρίβειν διά του... δεματοποιητή». Την ίδια εποχή άρχισαν να διαρρέουν από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους σχέδια για δημιουργία ενός εργοστασίου καύσης των σκουπιδιών της περιφέρειας, που θα παράγει ενέργεια από βιομάζα. Στοιχεία που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.» δείχνουν ότι έχει δοθεί το πράσινο φως στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 από τον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ στις 12/10/2009 είχε κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για χορήγηση της σχετικής άδειας. Το εργοστάσιο προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση Γκα κοντά στα Αθίκια του δήμου Σαρωνικού, στη νοτιοανατολική Κορινθία.
Η δημοτική αρχή συμφωνεί, αλλά διαφωνούν οι πολίτες και οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», μας είπε ο Πέτρος Λέκκας, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο.
Στην Πελοπόννησο, στις αρχές του περασμένου χρόνου, οι περισσότερες δημοτικές αρχές αποφάσισαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών εκδίδοντας αποφάσεις ότι οι χωματερές έκλεισαν, αλλά στην πράξη αρκετές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Ως καμουφλάζ επιστρατεύθηκαν οι δεματοποιητές, παρ' όλο που δεν προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Αυτό δεν εμπόδισε τον προηγούμενο περιφερειάρχη να προχωρήσει στην αγορά 12 απ' αυτούς, για τους οποίους διατέθηκαν περίπου 9 εκατ. ευρώ. Καθένας έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων το χρόνο. Ο πρώτος ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Σταυρό στα Δίδυμα Ερμιονίδας, κοντά σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA.
Η γειτνίαση δεν φαίνεται να απασχολεί τις δημοτικές αρχές της Ερμιονίδας και του Κρανιδίου, που σήμερα διοχετεύουν τα σκουπίδια τους σε πέντε χωματερές, από τις οποίες μόνον μια έκλεισε πριν από μερικούς μήνες, αλλά δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Αλλος ένας δεματοποιητής επρόκειτο να εγκατασταθεί στο Μαραθόλακκο Λακωνίας, αλλά προς το παρόν η υπόθεση έχει παγώσει λόγω της αντίδρασης των κατοίκων.
«Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Φώτης Χατζημιχάλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες ειδικά για την υπόθεση των σκουπιδιών. Εχει ήδη καταθέσει μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το νέο σχεδιασμό και υπολογίζει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Το πρόγραμμα, όπως μας διαβεβαίωσε, θα στηρίζεται στην ανακύλωση σκουπιδιών και την κομποστοποίηση. Η διαχείριση των υπολειμμάτων, που δεν αποκλείει όλες τις τεχνολογίες καύσης, θα αποφασιστεί από τους φορείς διαχείρισης. «Θα αξιοποιήσουμε τους δεματοποιητές», μας εξηγεί και διαβεβαιώνει ότι σε αυτή τη φάση θα παραλαμβάνουν το σύνολο των απορριμμάτων και θα τα αποθηκεύουν μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή των οριστικών μέτρων. Στη συνέχεια όμως θα δεματοποιούνται μόνον τα υλικά που θα προέρχονται από ανακύκλωση

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ  Ελευθεροτυπία