Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Βασ.Γκάτσος Βιολογικός Σταθμός Ερμιόνης

Ας μου επιτραπεί να διατυπώσω τις παρακάτω προσωπικές μου απόψεις για τα όσα ο κύριος Πάλης Αντώνης έγραψε ως υπεύθυνος του Βιολογικού Σταθμού Ερμιόνης.

1. Από όσα ξέρω και διαπίστωσα μπορεί να τραίναρε το όλο θέμα του βιολογικού και κυρίως των αγωγών συγκέντρωσης και μεταφοράς λυμάτων, αλλά με την εργασία τής ομάδας του υπευθύνου (και δεν εννοώ την επίβλεψη αλλά την πραγματική εργασία τους), όπως και με τις δωρεές συμπατριωτών λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά το όλον σύστημα. Δούλεψαν και συνεισέφεραν έργο μετρήσιμο στο περιβάλλον του τόπου μας, άρα είναι οικολόγοι και όχι οικολογούντες.
2. Και παλαιότερα είχα τονίσει ότι το όλον σύστημα είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο, ένα εργοστάσιο και θα έχει για χρόνια προβλήματα στα αντλιοστάσιά του, στους συλλεκτήρες αγωγούς που είναι σε Μαντράκια και Λιμάνι με σχεδόν καθόλου κλίση. Θα αποκτηθεί εμπειρία και θα βελτιωθούν τα πράγματα. Δεν είναι καθόλου εύκολα. Εδώ σε εργοστάσια με τέτοιους βιολογικούς, που έχουμε και αφθονία πόρων και κυρίως άφθονο και εξειδικευμένο προσωπικό και πάλι έχουμε προβλήματα. Όσοι δεν έχουν δουλέψει σε εργοστάσια φυσικό είναι να τα θεωρούν όλα αυτόματα και απλά. Ως εκ τούτου υπερχειλίσεις, μπλοκαρίσματα των φτερωτών των αντλιών, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές βλάβες, διακοπές ρεύματος πάντα θα συμβαίνουν. Μόνο να ελαχιστοποιηθούν μπορούν με τον καιρό, όχι να εξαλειφθούν. Δεν νομίζω ότι σε κάθε τέτοιο επεισόδιο, τα ‘αλαλάζοντα blog’ θα βλέπουν μπροστά τους τον εκάστοτε υπεύθυνο του Δήμου ως ...... Υπατία.
3. Για την Ερμιόνη αυτό το έργο ήταν ζωτικής σημασίας. Και χειρότερα να λειτουργούσε, ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε.
4. Σε σύγκριση με το Κρανίδι που ακόμη ρίχνει τα λύματα σε μια γούβα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τους πολλαπλάσιους πόρους που έχει ως μεγάλος και πλουσιότερος Δήμος, τα πήγαμε πολύ καλύτερα, έστω και με καθυστερήσεις.
5. Το πρωτοφανές του πράγματος είναι ότι στην Περιβαλλοντική Μελέτη και στη Μελέτη Διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων το μελετητικό γραφείο πρότεινε και η αρμόδια υπηρεσία ενέκρινε το πότισμα δασικής έκτασης με τα επεξεργασμένα λύματα και μάλιστα βουνίσιας με κέδρους (βένια), φυτά που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ξερικά και αν τα ποτίζουμε συστηματικά όχι μόνον δε απορροφούν το νερό που τους δίνουμε αλλά ξεραίνονται από το πολύ νερό. Η επιλογή αυτή βέβαια δεν είναι του Δήμου. Στους παραλιακούς βιολογικούς πάντα προτιμάται η διάθεση στη θάλασσα. Άρα πρέπει να διορθωθεί η μελέτη διάθεσης και η διάθεση στη θάλασσα είναι εύκολη και με μικρές επιπτώσεις.
6. Μπορεί η μελέτη να τροποποιηθεί και αντί της διάθεσης στη θάλασσα να γίνει διάθεση για το πότισμα έκτασης στο βουνό που όμως θα φυτευτεί με υδρόφιλα φυτά, που όταν αναπτυχθούν καταναλώνουν πολύ νερό. Και αυτά είναι ο Ευκάλυπτος και η Δάφνη. Άρα μπορεί να φυτευτεί μια περιμετρική του βιολογικού σταθμού έκταση π.χ. 50 στρεμμάτων με αυτά τα φυτά. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι θα έχουμε ένα δάσος (οι ευκάλυπτοι σε 10 χρόνια θα έχουν φτάσει 10 μέτρα ύψος) το οποίο θα κόψει αρκετά τις οσμές και θα εξαφανίσει από τη θέα όλη την εγκατάσταση του βιολογικού, δεν αναφλέγεται εύκολα, ενώ το νερό λόγω της μεγάλης απορρόφησης από τα φυτά δεν θα κυλά υπογείως στη θάλασσα. Προσοχή όμως. Αυτό προϋποθέτει ότι η δασική υπηρεσία θα το επιτρέψει, δίνοντας γραπτή έγκριση γιατί νομίζω ότι όλο το Κρόθι είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος. Αλλά εδώ έδωσε έγκριση για πότισμα των βένιων, δεν θα δώσει για την δημιουργία δάσους η οποία κάλλιστα περνάει και ως αναδάσωση; Εννοείται ότι για την αναδάσωση ο Δήμος θα ζητήσει την εθελοντική προσφορά όλων των ντόπιων οικολογικών και περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων.
7. Στη τροποποίηση της μελέτης μπορεί να προταθεί η διάθεση στη θάλασσα και η σύγχρονη διάθεση για πότισμα. Γίνεται και αυτό.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Γκάτσος

01-02-2010