Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Απο τον κο Βασ. Γκάτσο ΔΙΟΞΙΝΕΣ, ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ, ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

Για τους καρκίνους στις περιοχές μας και άλλες ασθένειες κυρίως του αγροτών και όχι μόνο, όντως υπάρχει πρόβλημα. Θα σας το πει αμέσως όποιος επί χρόνια έβαζε θερμοκήπια.

Ήδη είναι γνωστό ότι στη Τροιζηνία όπου καλλιεργούν λουλούδια σε θερμοκήπια τα ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα κάνανε θραύση. Για βάλτε τώρα τι ραντίσματα έχουν πέσει στους αγρούς μας κυρίως παλαιότερα, πόσο gramoxone ρίχνανε ασυλλόγιστα οι αγρότες μας. Μικρά παιδιά πηγαίναμε στην Κάπαρη και βλέπαμε που προσγειώνονται τα ραντιστικά αεροπλάνα και τσαλαβουτούσαμε στα υγρά από τα βαρέλια τους.
Αλλά για τις διοξίνες πηγή δεν είναι μόνον οι καύσεις.
Από το 1938 παράγονταν σε εργοστάσια τριχλωροφαινόλες για χρήση σε εντομοκτόνα. Πολύ αργότερα, δηλαδή όταν είχαν φτιαχτεί κατάλληλα όργανα, διαπιστώθηκε ότι κατά την παραγωγή τους παράγονταν και διοξίνες. Άρα από τότε διάφορα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα περιείχαν διοξίνες χωρίς να είναι γνωστό πόσο περιείχε το καθένα, ούτε ότι περιείχε.
Μετά αυτές καθ’ αυτές οι διοξίνες παράγονταν σαν πολεμικό όπλο (orange agent) για την αποψίλωση δασών και βλάστησης (Βιετνάμ) και φυσικά σε διάφορα άλλα σκευάσματα.
Άρα πέραν από τις φωτιές (και τα δάση όταν καίγονται παράγεται διοξίνη) οι διοξίνες έχουν απλωθεί στη φύση πολύ περισσότερο με τα ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που την είχαν τυχαία ή σαν κανονικό συστατικό και που πλέον βέβαια έχουν καταργηθεί.
Δεν χρειάζονται και μεγάλα έξοδα για να γίνουν αναλύσεις διοξινών σε χώμα και σε καρπούς. Ούτε χρειάζεται να επαληθευτώ ή όχι εγώ.
Όσοι θέλουν να ξέρουν για την ποιότητα εδάφους, καρπών, νερών κ.λ.π. αν συγκεντρώσουν 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ, μπορούν να απευθυνθούν στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και να πάρει δείγματα και να βγάλει συμπεράσματα για μια αρκετά μεγάλη έκταση. Αυτό μπορούν να το επωμιστούν οι οικολόγοι για να δείξουν και έργο. Οι Δήμοι και το Δημόσιο δεν έχουν πια λεφτά, μόλις που πληρώνουν τους υπαλλήλους τους.
Βέβαια αν σε μια περιοχή μακριά από την χωματερή βγει περισσότερο, μπορεί εκεί με τις βροχές χρόνια τώρα να κυλούσαν κατά προτίμηση περισσότερα ξεπλύματα ραντισμάτων.
Ακριβές είναι οι αναλύσεις αερίων, γιατί μια συσκευή με ειδική κάψουλα πρέπει να παίρνει δείγμα αέρος επί 6 τουλάχιστον ώρες και να το στείλει Γερμανία για ανάλυση. Αναλύσεις εδάφους και τροφίμων είναι σχετικά φτηνές. Ο Δημόκριτος θα σας πει τι μέτρα θα λάβετε ή δεν θα λάβετε.
Αλλά γιατί πάτε στις διοξίνες; Δεν σας αρκεί ότι από το 1945 έως 1965 φλιτάραμε καθημερινά με DDT όχι μόνον τα έλη για τα κουνούπια, αλλά και το σπίτι (!) κλίναμε τα παράθυρα, ψόφαγαν οι μύγες και μετά μπαίναμε μέσα (!). Χώρια τα παιδιά που μπαινοβγαίναμε χωρίς έλεγχο, ή παίρνανε τις τρόμπες του φλιτ και κυνηγιόμαστε ραντίζοντας το ένα το άλλο (!). Τα αποτελέσματα στην υγεία έρχονται καταστροφικά μετά από χρόνια στους γονείς μας και σε μας.
Αυτό που θέλω από σας τις 5, γιατί από το blog σας αναδύεται ανεξαρτησία σκέψης, αίσθημα, και δημοκρατική συνείδηση, να μου απαντήσετε στο παρακάτω ερώτημα: Η μέχρι τώρα ενημέρωσή μου για διοξίνες ήταν αντικειμενική και επιστημονική ή πολιτικού χαρακτήρα;
Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος
20-01-10