Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Οδεύουμε στους 3˚C!


Απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ δείχνει ότι οι ηγέτες των βιομηχανικών κρατών γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι προτάσεις τους οδηγούν στην κλιματική καταστροφή!
Ένα νέο απόρρητο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, δείχνει με τον πιο επίσημο τρόπο πως οι προτεινόμενες μειώσεις εκπομπών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις βιομηχανικές χώρες, δε συγκρατούν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2˚C. Αντίθετα, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές!
Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών εις γνώσιν τους θέτουν στόχους που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δε θα συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2˚C!
Σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, τα οριακά σημεία αντοχής (tipping points) των οικοσυστημάτων του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεραστούν ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5-2˚C. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κλίμα θα ξέφευγε από τον έλεγχο μας, ένα εφιαλτικό σενάριο που θα οδηγούσε σε τεράστιες καταστροφές και ενδεχομένως θα απειλούσε ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη στον πλανήτη.
Με αφορμή τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτό σήμερα είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του κόσμου. Καταδεικνύει με σαφή τρόπο ότι η κλιματική συμφωνία που διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή στην Κοπεγχάγη, θέτει τη βιωσιμότητα του ίδιου μας του πολιτισμού σε κίνδυνο. Μία αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, σημαίνει καταστροφή στην Αφρική και κατάρρευση των οικοσυστημάτων πάνω στα οποία βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το έγγραφο αυτό από μόνο του αποτελεί μία βόμβα. Θέτει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους. Έχουν μία ημέρα ακόμα να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους, ειδάλλως θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ως οι άνθρωποι που καταδίκασαν τον κόσμο στο κλιματικό χάος με την υπογραφή τους

Greenpeace.gr