Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη (Συμμετέχει ο κος Λίνος Μπενάκης )


   Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη οργανώνεται από Megaron Plus τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη.


    Στη συζήτηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιγραφή και τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, με το ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής και με το έργο των διανοουμένων -Αράβων, Λατίνων, Βυζαντινών- κατά τις διάφορες αναγεννήσεις που γνώρισε ο κόσμος του Μεσαίωνα, σε Ανατολή και Δύση.
  Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ (φωτογραφία) και συνομιλητές θα είναι η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου -Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Φρανσουάζ Μισό, καθηγήτρια του Κέντρου Σπουδών των Ισλαμικών Χωρών του Πανεπιστημίου Πάνθεον-Σορβόννη, Παρίσι Ι, ο Πέδρο Μπάδενας ντε λα Πένα, καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτισμών της Μεσογείου και της Πρόσω Ανατολής, της Μαδρίτης, ο Λίνος Μπενάκης, καθηγητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και o Συλβέν Γκουγκενέμ, καθηγητής στην Ecole Normale Sup&279;rieure της Λυόν.


Μέγαρο μουσικής