Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ενας σύμμαχος στη μάχη κατά των περιττών κιλών

Μια γαλάζια κάψουλα υπόσχεται να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 50% -αν κι εμείς βέβαια υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε δίαιτα

Εχουμε το «προνόμιο» να κατατασσόμαστε στους παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης. Φταίει ο μεσογειακός μας σωματότυπος; Η μη ισορροπημένη διατροφή που ακολουθούμε -από την παιδική κιόλας ηλικία; Οι βραδινές έξοδοι στις ταβέρνες;

  Η παντελής απουσία άσκησης από το καθημερινό μας πρόγραμμα; Οποια κι αν είναι πάντως η αιτία, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βλέπει με τρόμο τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει επικίνδυνα και να τις οδηγεί, χρόνο με τον χρόνο, από την κατηγορία «κανονική» -ή έστω «υπέρβαρη»- στην κατηγορία «παχύσαρκη». Και τότε αρχίζει η μάχη των περιττών κιλών.
  Μια μάχη επίπονη και διαρκής, που για να κερδηθεί απαιτεί αποφασιστικότητα, σύστημα, πειθαρχία και επιμονή. Οι επιστήμονες δεν παύουν να τονίζουν πως η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με μαγικά χάπια και θαυματουργά μαντζούνια που «λιώνουν τα λίπη».
  Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα όπλα που διαθέτουμε είναι η αυστηρή δίαιτα -ή «διατροφή», όπως μας αρέσει τελευταία να την αποκαλούμε- και η συστηματική άσκηση, ενώ τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που δρουν βοηθητικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι ελάχιστα και μέχρι σήμερα δίνονταν μόνο με συνταγή γιατρού.
   Τελευταία όμως γίνεται πολύς λόγος για το alli, ένα νέο βοήθημα κατά της παχυσαρκίας, το μόνο προϊόν αυτής της κατηγορίας που είναι εγκεκριμένο από τη Δ/νση Τροφίμων και Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) της ΕΕ και το πρώτο που δεν συνταγογραφείται. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, από τον Μάιο όμως, που εμφανίστηκε στα φαρμακεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, η ζήτηση ήταν τεράστια.
   Τι είναι το alli; Ενα προϊόν σε κάψουλες, σχεδιασμένο να δρα βοηθητικά, σε συνδυασμό με μια υποθερμιδική δίαιτα χαμηλών λιπαρών και συστηματική άσκηση. Για κάθε 2 κιλά που χάνουμε μόνο με δίαιτα, το alli μάς βοηθά να χάσουμε 1 κιλό ακόμα. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικα, υπέρβαρα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 28 και υπόσχεται απώλεια βάρους ως και 4, 4 κιλά στους 6 μήνες, που είναι και ο μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος λήψης του προϊόντος.
  Πώς δρα; Η ορλιστάτη που περιέχει εμποδίζει την απορρόφηση ενός μέρους (περίπου το 25%) από τα λιπαρά που καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Σταδιακά, ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του αρχίζει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος που διαθέτει.
 Τι δεν είναι το alli; Δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής ούτε υποκατάστατο γευμάτων. Δεν είναι το μαγικό χάπι που θα μας βοηθήσει να χάσουμε γρήγορα τα «2 κιλά που βάλαμε το καλοκαίρι» ούτε μας επιτρέπει να τρώμε «όσο θέλουμε». Αν σε κάποιο γεύμα καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες λιπαρών (πάνω από το 30% των συνολικών θερμίδων που συνιστάται να λαμβάνουμε), ενδέχεται να παρουσιαστούν παρενέργειες, όπως έντονη διάρροια. Ωστόσο, ο φόβος αυτής ακριβώς της «τιμωρίας» μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να τηρήσουμε κατά γράμμα, χωρίς παρεκτροπές, τη δίαιτά μας.

Η γνώμη του ειδικού
Δρ. Γεώργιος Πανοτόπουλος
  Παθολόγος-Διατροφολόγος, Διευθυντής Τμήματος Παχυσαρκίας-Διατροφής-Μεταβολισμού, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
  Το alli είναι το μόνο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο-βοήθημα απώλειας βάρους, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τη Δ/νση Τροφίμων και Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) της ΕΕ. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ορλιστάτης έχουν καλά τεκμηριωθεί βάσει στοιχείων από περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες κατά τα τελευταία 12 χρόνια.
  Η θεραπεία οδηγεί σε σταδιακή αλλά σημαντική απώλεια βάρους και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση της διατροφής.

Λένα Ιωαννίδου Καθημερινή